Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η Έλινορ Ρούσβελτ με μία αφίσα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν, χωρίς εξαίρεση, στον καθένα μας. Μόνο  αν τα γνωρίζουμε, αν απαιτούμε τον σεβασμό τους και αν υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας και το δικαίωμα των άλλων να τα ασκούν, δεν θα είναι μόνο  λέξεις σε ένα παλιό έγγραφο.

Για τον λόγο αυτό, στην Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνουμε περισσότερα από το να γιορτάζουμε την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1948. Αναγνωρίζουμε τη διαχρονική σημασία της Διακήρυξης και στην εποχή μας.

Τη φετινή χρονιά τονίστηκε πολλές φορές η σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε όλο τον κόσμο   άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, συμμετοχή – τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στη Διακήρυξη.

Πολλοί από αυτούς τους ειρηνικούς διαδηλωτές δεν υποχώρησαν παρά το ότι αντιμετώπισαν τη  βία και περισσότερη καταστολή. Σε ορισμένες χώρες ο αγώνας συνεχίζεται. Σε άλλες έγιναν σημαντικές παραχωρήσεις ή δικτάτορες κατέρρευσαν καθώς επικράτησε η θέληση των λαών.

Πολλοί από τους αυτούς που επιδιώκουν την εκπλήρωση των θεμιτών προσδοκιών τους, συνδέονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ημέρες που καταπιεστικές κυβερνήσεις μπορούσαν να ελέγχουν πλήρως  τη ροή της πληροφόρησης έχουν περάσει. Σήμερα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους για σεβασμό των δικαιωμάτων της ελευθερίας, του συνέρχεσθε και της έκφρασης, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να εμποδίζουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις διάφορες μορφές κοινωνικής δικτύωσης για να εμποδίσουν την κριτική και τη δημόσια συζήτηση.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμη πάρα πολλή καταπίεση στον κόσμο μας όπως και πάρα πολλή ατιμωρησία. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι για τους οποίους τα δικαιώματα δεν αποτελούν ακόμη πραγματικότητα.

Ωστόσο, στο τέλος μιας εξαιρετικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα χρονιάς ας πάρουμε δύναμη από τα επιτεύγματα του 2011: Νέες διαδικασίες εκδημοκρατισμού τέθηκαν σε κίνηση, νέα μέτρα για την λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, νέα και συνεχής επίγνωση των ίδιων των δικαιωμάτων.

Καθώς είμαστε μπροστά στις μελλοντικές προκλήσεις, ας εμπνευστούμε από το παράδειγμα των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαχρονική δύναμη της Οικουμενικής Διακήρυξης. Ας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξουμε τα ιδανικά και τις προσδοκίες κάθε κουλτούρας και κάθε ατόμου.”