Αλαμπάμα: Ο μαρτυρικός θάνατος του πρώτου κρατούμενου στον κόσμο που εκτελέστηκε με άζωτο

«Απόψε, η Αλαμπάμα πάει την ανθρωπότητα ένα βήμα πίσω», ήταν τα τελευταία λόγια του πρώτου θανατοποινίτη στον κόσμο που εκτελέστηκε με τη μέθοδο της εισπνοής αζώτου, η οποία του προκάλεσε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ ήταν ο κρατούμενος που εκτελέστηκε χθες Πέμπτη (25.1.2024) στην Αλαμπάμα. Είχε καταδικαστεί αμετάκλητα το 1996 στην εσχάτη των ποινών, μετά τη δεύτερη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της.

Ο Σμιθ κατέληξε στις 20:25 (τοπική ώρα· στις 04:25 σήμερα ώρα Ελλάδας) μετά από μια μαρτυρική διαδικασία που κράτησε κάτι λιγότερο από μισή ώρα…

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Απόψε, ο Κένεθ Σμιθ θανατώθηκε για το στυγερό έγκλημα που είχε διαπράξει πριν από 35 χρόνια», ανέφερε ο Στιβ Μάρσαλ, ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης), υποστηρίζοντας πως η Αλαμπάμα σημείωσε… «επίτευγμα», κατ’ αυτόν «ιστορικό».

Τα τελευταία λόγια του Σμιθ

Σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό που ανήκει στο εθνικό δίκτυο του CBS, δημοσιογράφος του οποίου ήταν παρών στην εκτέλεση, τα τελευταία λόγια του κ. Σμιθ ήταν: «Απόψε, η Αλαμπάμα πάει την ανθρωπότητα ένα βήμα πίσω (…) Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως (…) Ευχαριστώ όλους όσοι με υποστηρίξατε. Σας αγαπώ όλους» είπε σχηματίζοντας με τα χέρια του το σήμα της αγάπης..

Όταν άρχισε η εκτέλεσή του ο Σμιθ «άρχισε να συστρέφεται και να σπαρταράει για δυο ως τέσσερα λεπτά, που ακολουθήθηκαν από περίπου πέντε λεπτά που βαριανάσαινε», ανέφερε το ειδησεογραφικό AL.com, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Έμοιαζε να προσπαθούσε να «κρατήσει την ανάσα του για όσο περισσότερο μπορούσε», ώστε να μην εισπνεύσει το άζωτο, είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της διεύθυνσης φυλακών στην Αλαμπάμα, ο Τζον Χαμ.

Η προηγούμενη απόπειρα να εκτελεστεί ο Σμιθ με θανατηφόρα ένεση, τη 17η Νοεμβρίου 2022, ακυρώθηκε in extremis, καθώς δεν μπόρεσε να γίνει εντός του καθορισμένου χρόνο η τοποθέτηση καθετήρα έγχυσης του θανατηφόρου διαλύματος στις φλέβες του, παρότι παρέμεινε δεμένος για ώρες.

Η Αλαμπάμα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, συγκαταλέγεται στις τρεις αμερικανικές Πολιτείες που έχουν εγκρίνει τις εκτελέσεις με εισπνοή αζώτου.

Μαρτυρικός θάνατος

Το νέο πρωτόκολλο που υιοθέτησε η Αλαμπάμα και χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση του Σμιθ περιλαμβάνει την τοποθέτηση κλειστής μάσκας στο κεφάλι του κρατουμένου, αναγκάζοντάς τον στη συνέχεια να αναπνεύσει το άζωτο.

Η τεχνική, γνωστή ως «υποξία αζώτου», οδηγεί μοιραία σε στέρηση οξυγόνου.

Η πολιτεία της Αλαμπάμα ισχυρίζεται ότι η νέα μέθοδος «είναι ίσως η πιο ανθρώπινη». Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες της διαδικασίας που ήταν παρόντες στον θάλαμο θανάτου ανέφεραν ότι ο θάνατος του Σμιθ ήταν «κάθε άλλο παρά ανθρώπινος», σύμφωνα με τον Guardian.

Δημοσιογράφος τοπικής ιστοσελίδας ανέφερε ότι μεταξύ 19:57 – 20:01 (τοπική ώρα), «ο Σμιθ είχε σπασμούς, προσπαθούσε να πάρει βαθιές ανάσες και το κορμί του έτρεμε με βίαιο τρόπο (…) και τα μάτια του να γύριζαν προς τα πίσω, έσφιγγε τις γροθιές του, τα πόδια του έτρεμαν. Έμοιαζε να πασχίζει να αναπνεύσει».

Η εκτέλεση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 18:00 (τοπική ώρα) στο Άτμορ της Αλαμπάμα, αλλά είχε αναβληθεί προσωρινά αναμένοντας την τελική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά την έφεση που είχε ασκηθεί. Λίγο πριν τις 20:00, η έδρα απέρριψε την έφεση, δίνοντας το «ΟΚ» για να προχωρήσει η εκτέλεση του Σμιθ…

«Πρακτικές των Ναζί»

Η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ, η οποία είχε εκφράσει τη διαφωνία της μαζί με άλλους δύο συναδέλφους της έγραψε: «Απέτυχαν να εκτελέσουν τον Σμιθ στην πρώτη απόπειρα. Η Αλαμπάμα τον επέλεξε ως το «πειραματόζωό» της για να τεστάρει μία μέθοδο εκτέλεσης για πρώτη φορά. Ο κόσμος βλέπει…».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πολιτεία της Αλαμπάμα βρισκόταν στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής. Εκατοντάδες κληρικοί και μέλη της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ απέστειλαν επιστολή καλώντας να σταματήσει η διαδικασία.

«Μόνο η ιδέα για τη χρήση στις εκτελέσεις είναι θλιβερή και αποκρουστική», είπε ο Μάικ Ζούσμαν. «Οι πρακτικές πειραματισμού των Ναζί που έψαχναν να βρουν τους χειρότερους τρόπους ώστε να εξαφανίσουν την κοινότητά μας αλλά και άλλους κρατούμενους προκαλούν ανατριχίλα στο σήμερα και σε όποιον πιστεύει ότι αυτή η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί στην Αλαμπάμα, ούτε πουθενά αλλού στη γη».

Αντιδράσεις από ΟΗΕ και ΕΕ: «Ιδιαιτέρως βάναυση μέθοδος»

Η εκτέλεση στις ΗΠΑ με την εισπνοή αζώτου, σε παγκόσμια πρώτη, «μπορεί να συνιστά βασανιστήριο», κατήγγειλε ο Υπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ.

«Λυπάμαι πολύ για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα παρά τις σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι η μη δοκιμασμένη αυτή μέθοδος της ασφυξίας με άζωτο μπορεί να συνιστά βασανιστήριο ή βάναυση, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταγγέλλει την «ιδιαίτερα βάναυση» εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στις ΗΠΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την βαθιά της λύπη για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα» και καταγγέλλει την «ιδιαιτέρως βάναυση» μέθοδο εκτέλεσης που «επιβαρύνεται από το γεγονός ότι ο φυλακισμένος υπήρξε ήδη αντικείμενο απόπειρας εκτέλεσης τον Νοέμβριο 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Η ιστορία του Κένεθ Σμιθ

Ο Κένεθ Σμιθ είχε κριθεί ένοχος το 1988 για τη δολοφονία της 45χρονης Ελίζαμπεθ Ντορλίν Σένετ που τον πλήρωσε να διαπράξει ο σύζυγος του θύματος, ο πάστορας Τσαρλς Σένετ, με μεγάλα χρέη και ιστορικό απιστίας προς τη σύντροφό του. Ήθελε να δοθεί η εντύπωση πως επρόκειτο για ληστεία που πήρε άσχημη τροπή.

Παρότι ο σύζυγος αυτοκτόνησε κατόπιν, η αστυνομία μπόρεσε να φθάσει στους εκτελεστές. Ο συνεργός του Κένεθ Σμιθ, ο Τζον Φόρεστ Πάρκερ, που είχε καταδικαστεί επίσης στην εσχάτη των ποινών, εκτελέστηκε το 2010.

Ο Κένεθ Σμιθ είχε επίσης αρχικά καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά η δίκη ακυρώθηκε όταν εξετάστηκε η έφεση. Στη δεύτερη δίκη του, το 1996, τα 11 από τα 12 μέλη του σώματος ενόρκων τάχθηκαν υπέρ του να τού επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Όμως, όπως και στη δίκη του συνεργού του, ο δικαστής αψήφησε τη γνώμη του σώματος ενόρκων και του επέβαλε τη θανατική ποινή, δυνατότητα που υπήρχε την εποχή σε κάποιες Πολιτείες, αλλά πλέον έχει καταργηθεί σε όλες.

Λίγες μέρες πριν εκτελεστεί, ο Σμιθ είχε πει σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον Guardian ότι δεν αισθανόταν έτοιμος να πεθάνει και ότι είχε διαγνωστεί με διαταραχή μετατραυματικού στρες μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα εκτέλεσής του, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως αϋπνία και έντονο άγχος. Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα ότι τον τρομοκρατούσε η ιδέα ότι θα μπορούσε να κάνει εμετό στη μάσκα και να πνιγεί, μια πιθανότητα που είχαν αναφέρει και οι δικηγόροι του στο δικαστήριο.

Στην ετήσια έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, το DPIC είχε επισημάνει πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εκτελέστηκαν το 2023 στις ΗΠΑ «πιθανόν δεν θα καταδικάζονταν σε θάνατο σήμερα», καθώς θα λαμβανόταν υπόψη ιδίως πως έπασχαν από προβλήματα ψυχικής υγείας ή υπέστησαν ψυχικά τραύματα σε μικρή ηλικία…

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *