Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: «Βροχή» οι καταγγελίες για το Facebook στο Safeline

Σταθερά πρώτο βρίσκεται στην Ελλάδα το Facebook στις καταγγελίες παράνομου περιεχομένου, όπως αυτές καταγράφονται από την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, Safeline.gr, ενώ από την άλλη οι τηλεφωνικές καταγγελίες που δέχτηκε η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, αφορούν στην πλειονότητά τους θέματα συμπεριφορών εξάρτησης και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε σήμερα στο πλαίσιο του 11ου εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» η Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, Safeline.gr, και η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, έδωσαν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία, που συγκέντρωσαν κατά το 2013.

Αναλυτικά, η SafeLine έλαβε συνολικά 3.094 καταγγελίες που αφορούσαν παράνομο περιεχόμενο ή δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, το 2013. Η κατηγορία που διακρίνεται από τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών που την αφορά είναι αυτή της παραβίασης Προσωπικών Δεδομένων (34%). Η κατηγορία της Παιδικής Πορνογραφίας (12%) καταλαμβάνει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό καταγγελιών, το οποίο συγκριτικά με το 2012 είναι αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα (το 2012 η κατηγορία αυτή αφορούσε το 11% των ληφθέντων καταγγελιών). Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το 2012 παρουσιάστηκε μια ραγδαία αύξηση των καταγγελιών (845 καταγγελίες) που αφορούσαν το Facebook και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το 2013 (η SafeLine έλαβε 1.551 καταγγελίες).

Όπως επισημαίνεται από τη SafeLine, οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτήν την ραγδαία αύξηση ποικίλουν, καθώς ολοένα και περισσότεροι χρήστες δημιουργούν προφίλ στο δημοφιλές αυτό κοινωνικό δίκτυο, χωρίς να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό.

Η SafeLine συγκεντρώνοντας στοιχεία από τις καταγγελίες που αφορούν το Facebook, δημιούργησε έναν οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές προστασίας από την παράνομη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο κοινωνικό αυτό δίκτυο. Το πιο σύνηθες περιεχόμενο καταγγελιών που αφορούσαν το Facebook συγκαταλέγεται στις παρακάτω κατηγορίες:

• Κλοπή κωδικών πρόσβασης και δημιουργία ψεύτικου προφίλ

• Παραβίαση προσωπικών δεδομένων

• Ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyberbullying)

• Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους (grooming).

Όσον αφορά τη Γραμμή Βοηθείας, δέχτηκε κατά την περίοδο λειτουργίας της, από τον Ιανουάριο 2013 έως και Δεκέμβριο 2013, συνολικά 1.909 αιτήματα. Το 81% προήλθε μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία στον αριθμό χωρίς χρέωση 8001180015, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 19% επέλεξε να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά μέσω email στη διεύθυνση help@saferinternet.gr.

Η πλειοψηφία των αιτημάτων (70%) προήλθε από ενήλικες (κυρίως γονείς, αλλά και «σημαντικούς άλλους» της ζωής των παιδιών/εφήβων). Ακολουθούν οι επαγγελματίες (εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες υγείας) με ποσοστό 16%, και, τέλος, οι ανήλικοι που απευθύνθηκαν στη γραμμή σε ποσοστό 14%.

Αναφορικά με τον τύπο του αιτήματος, η πλειοψηφία των αιτημάτων αφορούσε σε θέματα συμπεριφορών εξάρτησης (37%), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα αιτήματα που αφορούσαν στο διαδικτυακό εκφοβισμό (15%). Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 9%, αναδείχθηκε η κατηγορία που αφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και ακολουθούν τα αιτήματα που αφορούν την καταπάτηση της ιδιωτικότητας (8%).

Το προσωπικό της Γραμμής Βοηθείας παρείχε ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική, ή και έδωσε ανάλογες πληροφορίες σε 843 αναφορές. Επιπλέον, 543 περιπτώσεις (γονείς ή και έφηβοι) παραπέμφθηκαν στο κλινικό ιατρείο της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΜΕΥ για τους εφήβους με υπερβολική ενασχόληση με το Διαδίκτυο ή προκειμένου οι ίδιοι και οι οικογένειες να υποστηριχθούν περαιτέρω (πχ στις περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού). Τέλος, 362 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στη γραμμή καταγγελιών Safeline.gr και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, ή σε άλλους αρμόδιους φορείς, αντίστοιχους με τη φύση της αναφοράς (πχ καταναλωτικές οργανώσεις κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι η Γραμμή Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου απευθύνεται σε εφήβους και παιδιά, καθώς και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (εκφοβισμός, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παρενόχληση, κ.ά.).

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου εστίασε στο «πώς μπορούμε, όλοι μαζί, να κάνουμε το Διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος», με χιλιάδες εκδηλώσεις σε 100 χώρες και 6 ηπείρους, υπό τον συντονισμό του Πανευρωπαϊκού Δικτύου INSAFE.

Στη σημερινή εκδήλωση, στην Ελλάδα, συμμετείχαν περισσότεροι από 450 σύνεδροι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, του Ενημερωτικού Κόμβου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, της εταιρείας Wind, της Alpha Bank και της Google.

Το συνέδριο άνοιξε με ειδικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα για το φετινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου από την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes, η οποία επισήμανε: «Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, όλοι μαζί: η ασφάλεια των παιδιών μας πρέπει να αφορά συνεργασιμότητα και όχι ανταγωνισμό. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά. Ελπίζω ότι την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, αλλά και κάθε ημέρα, θα μπορούμε να παρέχουμε ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά μας: ένα περιβάλλον με διασκεδαστικό, δημιουργικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούν να είναι χαρούμενα και οι γονείς να αισθάνονται άνετα με τα εξερευνητικά μονοπάτια των παιδιών τους online».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δρ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, πρόεδρος ΔΣ και διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Χριστίνα Καραϊτίδη, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και ο Παναγιώτης Μανούρης, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η φετινή εκδήλωση ακολούθησε μια τελείως διαφορετική δομή από όλα τα συνέδρια των προηγούμενων ετών, επικεντρώνοντας όλες τις συνεδρίες του στα παιδιά και τους νέους. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε φεστιβάλ παιδικής θεατρικής δημιουργίας, όπου μαθητές πέντε δημοτικών σχολείων και ενός νηπιαγωγείου διαγωνίστηκαν με θεατρικά δρώμενα γύρω από την ορθή χρήση του Διαδικτύου και στη συνέχεια βραβεύθηκαν για τη δράση τους.

Στο δεύτερο μέρος, πρωταγωνίστησαν τα μέλη του «Πάνελ Νέων του Saferinternet.gr», κάνοντας στοχευμένες ερωτήσεις γύρω από το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο προς συνομήλικούς τους, αλλά και προς εκπροσώπους εξεχόντων φορέων και εταιρειών που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Το Παντοπωλείον», η οποία απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Η ταινία, που αποτελεί συμπαραγωγή του Saferinternet.gr και της ArtPro, έχει διακριθεί ήδη στο «London Greek Film Festival» με το βραβείο «Οδυσσέας 2013», στην κατηγορία καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Στο φουαγιέ της συνεδριακής αίθουσας, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δουν 17 μουσικά βίντεο από γυμνάσια και λύκεια της χώρας και να θαυμάσουν 176 ποιήματα από μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, γύρω από την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου για όλους.

Στην Ελλάδα, όλες οι επίσημες εκδηλώσεις για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνονται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE.

Περισσότερες από 230 εκδηλώσεις υλοποιούνται αυτές τις ημέρες σε όλη την Ελλάδα υπό τον συντονισμό της Δράσης Saferinternet.gr, ως πρεσβευτές της ημέρας αυτής: νηπιαγωγεία, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες, δήμοι, πανεπιστήμια, και ιδιωτικοί φορείς πολλαπλασιάζουν με το δικό τους τρόπο τη θεματική και το σύνθημα του εορτασμού.

Πηγή: imerisia.gr