Τα πιο έξυπνα πουλιά του κόσμου

 

Κορμοράνος στη λίμνη Μουστού

Μπορεί αρκετά από αυτά να είναι μικρόσωμα και να φαίνονται ανυπεράσπιστα, όμως πολλά από αυτά διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες και δεξιότητες που θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις… ανθρώπινη συμπεριφορά.
Το National Geographic ξεχώρισε τα πιο… ικάνα από αυτά και τα παρουσίασε στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής του έκδοσης.

Τα δέκα πανέξυπνα είδη πουλιών και τα «δυνατά» τους σημεία:
1. Τα cockatoos έχουν μέσα τους το ρυθμό
Τα cockatoos έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν πολύπλοκους μουσικούς ρυθμούς.
2. Τα περιστέρια εκτιμούν τις καλές τέχνες
Τρεις ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα περιστέρια ήταν σε θέση να ξεχωρίζουν τους πίνακες του Πικάσο και του Μονέ.
Βέβαια, δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορά όταν οι πίνακες του Μονέ ήταν τοποθετημένοι ανάποδα… ωστόσο φάνηκε ότι ξέρουν να εκτιμούν ένα καλό έργο τέχνης, αναφέρει δημοσίευμα του Mental Floss.
3. Οι κουρούνες μπλέκονται σε καβγάδες
Οι κουρούνες ζουν σε μεγάλες ομάδες και συνηθίζουν να… μπλέκονται σε καυγάδες. Όταν τα «βρίσκουν» με τους αντιπάλους τους καθαρίζουν η μία το ράμφος της άλλης, ή μοιράζονται μαζί την τροφή τους.
Όταν παρατήρησαν για πρώτη φορά αυτή τη συμπεριφορά οι βιολόγοι εξεπλάγησαν, καθώς για πολλά χρόνια πίστευαν ότι μόνο τα πρωτεύοντα εμφάνιζαν τέτοιου είδους συμφιλιωτική συμπεριφορά.
4. Τα κολιμπρί διαθέτουν γνώσεις… φυτολογίας
Μπορεί να είναι μικροσκοπικά, όμως διαθέτουν μνήμη… ελέφαντα. Τα κολιμπρί γνωρίζουν κάθε λουλούδι στην περιοχή τους (ο αριθμός τους μπορεί να ξεπερνά τα 1.000) και θυμούνται ποια ανθίζουν και ποια έχουν νέκταρ.
5. Οι γαλαζοπαπαδίτσες επιλέγουν το καλό φρέσκο γάλα
Την εποχή που το γάλα παραδιδόταν από πόρτα σε πόρτα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γαλαζοπαπαδίτσες γνώριζαν τι είδος γάλακτος περιείχε κάθε μπουκάλι, από το χρώμα στα καπάκια τους. Είχαν μάθει ποιο χρώμα αντιστοιχούσε στο πλήρες γάλα, το οποίο είναι πιο θρεπτικό και έπιναν μόνο από αυτά.
6. Τα κοράκια λύνουν τεστ μνήμης
Μπορεί να μην είναι και τα πιο όμορφα πουλιά που υπάρχουν στη γη, όμως οι βιολόγοι τα αποκαλούν «φτερωτά πρωτεύοντα», χάρη στις εξαιρετικές πνευματικές τους ικανότητες και δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων και την τεράστια ευφυΐα τους.
Σε μία μελέτη, ήταν σε θέση να απομνημονεύσουν και να αναγνωρίσουν σωστά εικόνες που τους είχαν δείξει νωρίτερα οι ερευνητές.
Όταν οι ερευνητές άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού και άρχισαν να τα ανταμείβουν όταν αναγνώριζαν εικόνες που δεν ταίριαζαν, τα κοράκια προσαρμόστηκαν γρήγορα και απάντησαν σωστά στο τεστ.
7. Οι παπαγάλοι που τα πηγαίνουν καλά με τις κατευθύνσεις
Τα macaws (είδος παπαγάλου) μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά του «αριστερά-δεξιά» όταν εκπαιδευτούν με θετική ενίσχυση.
8. Οι κορμοράνοι είναι ιδανικοί… υπάλληλοι
Τη δεκαετία του 1970 ένας ερευνητής παρατήρησε τη συμπεριφορά των κορμοράνων, τους οποίους χρησιμοποιούσαν στο ψάρεμα οι ψαράδες από την Κίνα.
Τα πουλιά ανταμείβονταν με τροφή μόνο αφότου είχαν πιάσει επτά ψάρια από τα αφεντικά τους. Όταν έφταναν αυτόν τον αριθμό, κάθονταν στο χέρι του αφεντικού τους και αρνούνταν να συνεχίσουν να δουλεύουν αν δεν τους έδινε το μερτικό τους.
Μπορούσαν να μετρήσουν μέχρι τον αριθμό εφτά και χρησιμοποιούσαν αυτό τους το πλεονέκτημα, για να διαπραγματεύονται το… «μισθό» τους.
ΠΗΓΗ: perierga.gr