1935, χάση κόσμου

Ο «τυφώνας» του 1935

Η εφημερίδα «Κυνουρία», στο 196ο φύλλο της, δημοσιεύει ανταπόκριση του «Ατσίγγανου» (ψευδώνυμο) υπό τον τίτλο «Παράλιον Άστρος», και αναφέρεται στα προβλήματα που παράγει, διαχρονικά, ο  σορόκος (νοτιοανατολικός άνεμος).

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Παράλιον Άστρος

ΠΑΡΑΛΙΟΝ ΑΣΤΡΟΣ, 10 Δεκεμβρίου. (Του ανταποκριτού μας).-

Χθες, επεκράτει πρωτοφανούς εντάσεως και αγριότητος σοροκάδα.  Τα κύματα έσπαζαν μετ’ εκκωφαντικού πατάγου και η θάλασσα έφθανε μέχρι της θύρας του καφενείου Μιχ. Βλαχάκη, υπερπηδώσα ακόμα και τον προ αυτού ευρισκόμενον υψηλόν αναβαθμόν όπου το κιόσκι. Το θέαμα ήτο άγριον και μεγαλοπρεπές συγχρόνως. Στον πέρα μώλο, τα κύματα έσπαζαν αγριεμένα και οι αφροί πεταγόντουσαν ψηλά ως είκοσι μέτρα και καβαλούσαν τις πέτρες. Στο φανάρι, ο ψηλός και απότομος εκείνος βράχος, ελουζότανε ολόκληρος από τους άσπρους αφρούς που φτάνανε ως ψηλά στις τζαμαρίες του φάρου.

Η πρωτοφανής αυτή θαλασσοταραχή, ως ήτο επόμενον, επέφερε σημαντικάς ζημίας εις την προκυμαίαν. Ούτω, ένα ρήγμα εσχηματίσθη εις το έμπροσθεν της οικίας Βλαχάκη (σημερινό καφέ «Ιππόκερος») τμήμα της προκυμαίας και έτερον σοβαρότερον έμπροσθεν του καφενείου Αντ. Εγγλέζου όπου τα κύματα κατέρριψαν και το εις το σημείον εκείνο ευρισκόμενον φανάρι μετά της στήλης του….

Ατσίγγανος»

Υ.Γ: Σημειωτέον ότι, εκείνη την περίοδο, υπήρχαν μόνο 58 μέτρα λιμενοβραχίονα στο Παλιό λιμάνι και ουσιαστικά η Παλιά προβλήτα ήταν απροστάτευτη από τη μανία των κυμάτων.

Πατήστε εδώ για να δείτε το «πρωτότυπο» του δημοσιεύματος.