Του Μέραγα (Ομέρ-αγά) το πηγάδι

Στο Παράλιο Άστρος και σε απόσταση 1600 μέτρων από την κεντρική πλατεία με κατεύθυνση Δυτικά προς τον κάμπο με τις ελιές, συναντάμε τη περιοχή των Ληνών όπου υπάρχει του Μέραγα το πηγάδι από το όνομα του Ομέρ-αγά, που υπήρξε ο Τούρκος Διοικητής του Άστρους (σημερινού Παράλιου Άστρους) κατά το 1806 σύμφωνα με τον Άγγλο περιηγητή William Martin Leake (1777-1860) που επισκέφθηκε την περιοχή , οι αφηγήσεις του περιγράφονται στο βιβλίο –Travel in Morea-.

Το πηγάδι υπήρξε κοινόχρηστο και βασικός προμηθευτής νερού για τη περιοχή των Ληνών κατά την προεπαναστατική κυρίως περίοδο και σημαντικό σημείο αναφοράς για τη γύρω περιοχή σύμφωνα με τις αφηγήσεις των παλιότερων.

Η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας για την εξόρυξη ενός πηγαδιού είχε μεγάλη σημασία για τη διαρκή παρουσία άφθονου και υγιεινού νερού, Η μορφολογία του εδάφους έκανε συνήθως φανερή την παρουσία υπόγειας φλέβας νερού (χαντάκια, γύρο λόφοι, υπερκείμενο βουνό). Σημαντική ήταν και η σωστή υποστύλωση των τοιχωμάτων τους κατακόρυφου κυλίνδρου. Η εξόρυξη ενός πηγαδιού ήταν μια εξοντωτική και πολύ επικίνδυνη δουλειά. Ο κίνδυνος κατάρρευσης των τοιχωμάτων κατά το σκάψιμο ήταν υπαρκτός. Τότε το νερό έπαιζε όπως παίζει και σήμερα βασικό ρόλο στη ζωή του ντόπιου πληθυσμού, είχες νερό? ήσουνα βασιλιάς χωρίς βασίλειο.

Η ύπαρξη της Δεξαμενής και των Ληνών στην ίδια περιοχή δεν ήταν τυχαία, γιατί εκείνο το σημείο ήταν το κέντρο του τόπου τότε και από εκεί πέρναγε ο κεντρικός δρόμος προς το εσωτερικό της περιοχής.  

Το πηγάδι πρόκειται για πέτρινη κατασκευή από ξερολιθιά, σήμερα είναι ορατά τα σημάδια της εγκατάλειψης όπως συνηθίζεται άλλωστε σε όλα σχεδόν τα μνημεία του τόπου μας!!!