1943, λίγο πριν από την τραγωδία…

1.      Οι εικονιζόμενοι τρεις νεαροί κάτοικοι του Παραλίου Άστρους και φίλοι είναι περίπου δεκαοκτώ ετών και φωτογραφίζονται με όση αμεριμνησία τους επέτρεπε η γερμανική κατοχή που συνεχιζόταν στη χώρα μας.

2.      Είναι από αριστερά οι εξής: α) Γιώργος Ντούμος, αδερφός της Κυρίας Χαρίκλειας Ντούμου – Σελίμου και θείος των αδερφών Σελίμου, β) Δημήτρης Πάσχος και γ) Σωτήρος Μπρεθές.

3.      Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί το 1943, λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψη του Γιώργου Ντούμου και του Σωτήρου Μπρεθέ από τους Γερμανούς, που έγινε σύμφωνα με την πάγια τακτική των κατακτητών να συλλαμβάνουν όσους πολίτες τύχαινε να βρουν στα διάφορα «μπλόκα» τους και στη συνέχεια να τους προωθούν σε στρατόπεδα εργασίας στη Γερμανία ή να τους εκτελούν για αντίποινα.

4.      Έναν περίπου μήνα μετά τη σύλληψή τους ο Γιώργος Ντούμος, καθώς και ο επίσης συμπολίτης μας Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, που είχε και αυτός συλληφθεί, θα επιλεγούν στην τύχη μαζί με άλλους 70 και θα εκτελεστούν από τους Γερμανούς στην Κόρινθο, στο πλαίσιο αντιποίνων για το θάνατο ενός Γερμανού στρατιώτη.

5.      Η βάρβαρη θανάτωση των δύο άτυχων παιδιών είχε συγκλονίσει τότε την κοινωνία του χωριού μας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

Κυριάκος Κατσιμάνης