1821, o Maurice Persat της «Λεγεώνας των ξένων» στο Άστρος

Φωτ. αρχείου

Μέσα από τις σελίδες της συγγραφικής δουλειάς του Κυριάκου Σιμόπουλου, «ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ’21», ξεπηδά η ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του τυχοδιώκτη και μισθοφόρου Maurice Persat.

Ο Maurice Persat (Puy-de-Dôme, Ennezat 30 Απρ 1788 – 1858), ήταν Γάλλος αξιωματικός και συγγραφέας, συμμετείχε στους Ναπολεόντειους πολέμους και σε πολέμους ανεξαρτησίας στη Λατινική Αμερική, στην Ελλάδα και στην Ισπανία .
Ο Persat γεννήθηκε στην Puy-de -Dome στην κεντρική Γαλλία το 1788. Ήταν λοχαγός του ιππικού στο στρατό του Ναπολέοντα. Παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο της «Λεγεώνας της Τιμής» από τα χέρια του Ναπολέοντα το 1813. Μετά τον πόλεμο «των εκατό ημερών» συνταξιοδοτήθηκε. Έφτιαξε μια δύναμη ανταρτών στον Λίγηρα, αλλά εξορίστηκε κατά τη διάρκεια της «αποκαθήλωσης» του Ναπολέοντα. Επίσης, συμμετείχε σε μια συνωμοσία για τη διάσωση του Ναπολέοντα από το νησί της Αγίας Ελένης. Το 1817, μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1818 εντάχθηκε στο στρατό του Σιμόν Μπολιβάρ, αλλά απογοητεύτηκε  με την ηγεσία του και τον Φεβρουάριο του 1819 πήγε στο νησί Μαρτινίκα. Επέστρεψε στη Γαλλία και πήρε ξανά μέρος στον αγώνα παλιννόστησης του Ναπολέοντα. Κατόπιν συμμετείχε  στην επανάσταση της Νάπολης και φυλακίσθηκε από τους Αυστριακούς, αλλά κατόρθωσε να ξεφύγει. Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ήρθε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας κατά των Οθωμανών. Ήταν ένας από τους πρώτους αξιωματικούς του 1ου Τάγματος του τακτικού ελληνικού στρατού, ο οποίος διοργανώθηκε από τον Δημήτριο Υψηλάντη τον Ιούλιο του 1821 στην Καλαμάτα, υπό τις οδηγίες του Κορσικανού Joseph Balest. Μετά την Ελλάδα ο Persat πήγε στην Ισπανία και πήρε μέρος στις μάχες ενάντια στις δυνάμεις του Δούκα του Ανγκουλέμ (Louis Antoine), ως διοικητής σε ένα απόσπασμα ιππικού υπό την αρχηγία του Φρανσίσκο Espoz y Mina. Κατά τα έτη 1838-1839, κατέγραψε τα «Απομνημονεύματα 1806-1844», τα οποία ωστόσο παρέμειναν αδημοσίευτα μέχρι το 1910. (Πηγή: Wikipedia).

Από το συγγραφικό έργο του Κυριάκου Σιμόπουλου «ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ’21», τόμος πρώτος, σελίδα 413, διαβάζουμε:

Ο Maurice Persat ταξίδεψε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1821 με την ομάδα του Thomas Gordon. Ήταν 33 ετών. Η γαλλική αστυνομία, που παρακολουθούσε άγρυπνη τις κινήσεις του ιλάρχου, επισημαίνει την επιβίβαση του στο μπριγιαντίνι «Ammendee et Alexis» και σημειώνει στο φάκελο του: «Δεν κρύβει πως πηγαίνει να ενωθεί με τους Έλληνες. Δήλωσε με ειλικρίνεια ότι το επάγγελμα του στρατιώτη είναι η μοναδική πηγή βιοπορισμού και ότι αφού δεν μπορούσε να το ασκήσει στη Γαλλία θα αναζητούσε εργασία όπου υπάρχει πόλεμος».

Στις 19 Αυγούστου το μπριγιαντίνι του Gordon άραξε στο λιμάνι της Ύδρας. «Οι νεαροί Έλληνες συνταξιδιώτες έλεγαν πως οι συμπατριώτες τους θα μας επιφυλάξουν λαμπρή υποδοχή. Τίποτα δεν έγινε. Μας έδωσαν μονάχα ένα ακατοίκητο σπίτι και τρόφιμα που ο Gordon τα πλήρωσε με το παραπάνω».

Ο Gordon ναύλωσε μια γολέτα και στις 23 Αυγούστου έφθασαν στο Άστρος της Κυνουρίας. Εκεί γνώρισαν τη Μπουμπουλίνα…συνέχεια

Σ.Σ: Το παρόν είναι βασισμένο πάνω σε ιδέα της συμπατριώτισσας μας κυρίας Χάρης Δελλοπούλου.