Η παλιά Δεξαμενή στον κάμπο του Παραλίου Άστρους

Στο Παράλιο Άστρος και σε απόσταση 1400 μέτρων από την κεντρική πλατεία με κατεύθυνση τον κάμπο με τις ελιές  συναντάμε τη περιοχή των Ληνών,  όπου υπάρχει η παλιά Δεξαμενή του νερού, πρόκειται για κτίσμα του 19ου αιώνα, σύμφωνα με διηγήσεις των παλιότερων.

Η δεξαμενή παρείχε νερό στο τόπο μας τροφοδοτούμενη και από τη Μάννα (πηγή)  του νερού που βρίσκεται στη περιοχή του Μοναστηριού της Λουκούς. Η παροχή του νερού για οικιακή κατανάλωση ήταν σε πρωτόγονη μορφή μέχρι περίπου τη δεκαετία του 1950, δηλαδή υπήρχαν 4-5 βρύσες σε κεντρικά σημεία του χωριού μας (όχι στο Νησί) και οι οικογένειες έπαιρναν και μετέφεραν (κύρια οι γυναίκες) το πολύτιμο αγαθό με ότι σκεύος υπήρχε διαθέσιμο, η στάμνα πάντα έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δείγμα της βρύσης αυτής μπορείτε να δείτε στη γωνία της οικίας του Σωτηρίου Μπρεθέ απέναντι από το σημερινό καφέ Del Mar.

Η δεξαμενή αυτή έπαιζε κύριο ρόλο στη παροχή ύδρευσης στο τόπο μας μέχρι το 1951, οπότε κατασκευάστηκε η δεξαμενή, στους πρόποδες του Νησιού.

Χρόνια στις επάλξεις έχει μπει σήμερα σε αργία!! αφού έχει εγκαταλειφθεί από θεούς και ανθρώπους, τα βάτα έχουν στοργικά αγκαλιάσει το κορμό της προσφέροντας καμουφλάζ από ανθρώπινα μάτια.