Γνωρίζαμε ότι δεν ήταν ο άνθρωπος αυτός που ανακάλυψε την γεωργία αφού πολύ πριν την εμφάνιση του υπήρξαν δύο όντα που ανακάλυψαν τα οφέλη της καλλιέργειας, τα μυρμήγκια και οι τερμίτες.
Διεθνής ομάδα ερευνητών σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» πραγματοποίησε γενετικές αναλύσεις σε μυρμήγκια και έκανε μια σειρά από άκρως ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το πότε τα μυρμήγκια εγκατέλειψαν την ζωή του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη για να γίνουν… αγρότες αλλά και το τι καλλιεργούσαν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα μυρμήγκια Attini, ήταν τα πρώτα που ξεκίνησαν πριν από περίπου 65 εκ. έτη να καλλιεργούν μύκητες μέσα σε σαπισμένα ξύλα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η γεωργία έγινε δημοφιλής ανάμεσα στα μυρμήγκια και πολλές ομάδες άρχισαν να καλλιεργούν μανιτάρια για πολλά εκ. έτη.
Μια ομάδα μυρμηγκιών πριν από 25 εκ. έτη μάλιστα άρχισε να καλλιεργεί ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα με πλούσια σε πρωτεΐνες παρακλάδια υψηλής θρεπτικής αξίας. Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή στην εξέλιξη των μυρμηγκιών.
Αυτό γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή τα μυρμήγκια αγρότες υπολείπονταν σε φυσική μέγεθος, φυσική κατάσταση και κατάσταση υγείας από τα άλλα μυρμήγκια.
Ο συγκεκριμένος μύκητας βοήθησε στο να ευημερήσουν και να αναπτυχθούν σε μέγεθος οι αποικίες μυρμηγκιών αγροτών για περίπου δέκα εκ. έτη όταν έκαναν την εμφάνιση τους τα μυρμήγκια φυλλοκόπτες.
Αυτά τα μυρμήγκια έφεραν επανάσταση στην γεωργία των μυρμηγκιών γιατί έκοβαν φύλλα και τα μετέφεραν στις αποικίες για να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα στις καλλιέργειες.
Έτσι σύμφωνα με τους ερευνητές οι καλλιέργειες των μυρμηγκιών έλαβαν διαστάσεις βιομηχανικής κλίμακας δημιουργώντας έτσι και σύνθετες κοινωνικές δομές στις αποικίες τους.
ΠΗΓΗ: perierga.gr