Νο 1. 1939, Ραδιόφωνο Αυστριακής προέλευσης (φωτ. αρχείου)
Η δημοσίευση της εφημερίδας «Κυνουρία», τον Απρίλιο του 1939, μας πληροφορεί για την αγορά και την εγκατάσταση ραδιοφώνου από την Κοινότητα του Παραλίου Άστρους. Το ραδιόφωνο έπαιζε μέχρι τα μεσάνυχτα και δούλευε με μπαταρίες βεβαίως βεβαίως!
Τα γραφεία της Κοινότητας Παραλίου Άστρους, εκείνη την εποχή, ήταν σε κτίριο επί της οδού Ζαφειρόπουλου, παραδίπλα από το φαρμακείο, εδώ http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.415010&lon=22.764375&z=20
Υ.Σ: Το ραδιόφωνο τότε στοίχιζε 17.000 με 19.000 δραχμές, υπέρογκο ποσό για την εποχή εκείνη. Ο Μεταξάς υποχρέωσε τις Κοινότητες να αγοράσουν από ένα ραδιόφωνο, στη κοινότητα Παραλίου Άστρους εγκαταστάθηκε στα γραφεία της και είχαν βγάλει ένα ηχείο απ’ έξω και δούλευε όλη τη μέρα μέχρι τα μεσάνυχτα που έκλεινε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός.
Σύντομη ιστορία του Ραδιοφώνου στην Ελλάδα: Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1920 με πειραματικές προσπάθειες μικρής κλίμακας από ιδιώτες και δημόσιους φορείς. Ο επίσημος φορέας συστάθηκε το 1938 και χρησιμοποιήθηκε για την προπαγάνδα του μεταξικού καθεστώτος. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών (ΡΣΑ) άρχισε να εκπέμπει από τις 25 Μαρτίου 1938 και σε κανονικό πρόγραμμα από τις 21 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Η έδρα του ήταν στα υπόγεια του Ζαππείου. Η πρώτη εκφωνήτρια ήταν η Αφροδίτη Λαουτάρη, ενώ θρυλικό έγινε το σήμα του σταθμού, η βουκολική μελωδία, ο «Τσοπανάκος», που έμεινε γνωστό ως τις ημέρες μας.
Νο 2. 1939, δημοσίευση της εφημερίδας «Κυνουρία» για την αγορά και εγκατάσταση ραδιοφώνου από την Κοινότητα Παραλίου Άστρους