Τίποτα δεν τους κρατάει στο σπίτι όταν ακούν για τυφώνες. Τρέχουν να τους καταγράψουν. Οι «κυνηγοί» ακραίων καιρικών φαινομένων συνεργάζονται με μετεωρολογικές υπηρεσίες και τα οφέλη είναι πολλαπλά.
Ο Σβεν Λίκε κυνηγάει ανεμοθύελλες και καταιγίδες. Με το που ξεκινούν ισχυρές βροχοπτώσεις ή κυκλώνες ο 37χρονος μπαίνει στο αυτοκίνητο του και βγαίνει να… συναντήσει την κακοκαιρία. «Πρόκειται πράγματι για ένα πάθος για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι ένα είδος χόμπι και συχνά είναι δύσκολο να το συνδυάσεις με τη δουλειά και τους φίλους». Αστραπές, βροντές και κεραυνοί δεν τον φοβίζουν. Αντίθετα βγαίνει έξω, φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί. Τα στοιχεία που συγκεντρώνει τα στέλνει στην Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία στηρίζει τέτοιους «κυνηγούς» ακραίων φυσικών φαινομένων. Όσο περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνονται και όσο περισσότερο αξιόπιστα είναι αυτά τα στοιχεία τόσο καλύτερα μπορεί να ενημερωθεί και να προστατευθεί ο πληθυσμός. Ο Αντρέας Φρίντριχ από την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία αρμόδιος σε θέματα κυκλώνων δηλώνει πως «ευχή μας είναι να υπάρξουν περισσότεροι εθελοντές ‘κυνηγοί’ ακραίων φυσικών φαινομένων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στους 70 με 80 εθελοντές. Οι περισσότεροι είναι πολύ στενά δικτυωμένοι μεταξύ τους. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω από ενώσεις, όπως είναι το skywarn.
O Σβεν Λίκε είναι ένας από τους ιδρυτές του skywarn. H ιδιωτική αυτή ένωση συνεργάζεται στενά με την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο ίδιος δεν έχει και πολλά εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας μαζί του. Ένα GPS, ένα κινητό τηλέφωνο και έναν υπολογιστή τάμπλετ.
Το «κυνήγι» δεν έχει πάντα αίσιο τέλος
Τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν συχνότερα από όσο πιστεύει κανείς. Κάθε χρόνο περίπου σαράντα με εξήντα κυκλώνες περνούν από τη χώρα. Πολύ λιγότεροι από τους χίλιους που περνούν από τις ΗΠΑ. Ο Σβεν Λίκε ταξιδεύει συχνά στις ΗΠΑ γιατί εκεί μπορεί να ζει πιο έντονες εμπειρίες, αλλά και γιατί η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες.
Κάποιες φορές όμως το «κυνήγι» της ανεμοθύελλας έχει τραγικό τέλος. Φέτος ένας από τους πιο διάσημους τέτοιους «κυνηγούς», ο Τιμ Σαμαράς, έχασε τη ζωή του. Μαζί με αυτόν σκοτώθηκε και ο 24χρονος γιος του καθώς και ο φίλος του Καρλ Γιουνγκ. Ακολουθούσαν τον μεγαλύτερο τυφώνα που είχε περάσει μέχρι τότε από την Οκλαχόμα. Ο τυφώνας αποδείχθηκε πολύ επικίνδυνος, αλλά παρ’ όλα αυτά πρόλαβε την τελευταία στιγμή να στείλει μια προειδοποίηση μέσω twitter.
Το πάθος όμως για το «κυνήγι» ακραίων καιρικών φαινομένων δεν γίνεται μόνο για το καλό του κόσμου, όπως παραδέχεται ο Σβεν Λίκε, αλλά για να ικανοποιηθεί και μια προσωπική ανάγκη για περιπέτεια.
Πηγή: DW