ΛΗΝΟΙ ή (πατητήρια)

Οι «Ληνοί» είναι τοποθεσία η οποία απέχει 1,3 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος και προέρχεται από την ύπαρξη ληνών, -ληνός ή πατητήρι-. Το πατητήρι είναι μόνιμη χτιστή ή φορητή ξύλινη δεξαμενή, που χρησιμοποιείται  για το πάτημα σταφυλιών και εξαγωγή του χυμού τους, του γλεύκους ή μούστου. Το χτιστό πατητήρι έχει σχήμα τετραγωνικό ή ορθογώνιο, όπως και αυτά που υπάρχουν στο τόπο μας (3 τον αριθμό). Μεγάλη άνθιση γνώρισε η αμπελουργία στη περιοχή μας την εποχή της Ενετοκρατίας, οι έμποροι των Εθνών (Ενετοί) βρήκαν επικερδές εμπόριο στα κρασιά και τα διέδωσαν σε όλο το γνωστό τότε κόσμο, η παρουσία Ενετών στο τόπο μας χρονολογείται στα 1465 μ.χ.

Όπως  αναφέρεται χαρακτηριστικά στα Απομνημονεύματα του ιστορικού  Σπηλιάδη σελίδες 115-116, στη περιγραφή της μάχης με τον Ιμπραήμ που έλαβε χώρα στο τόπο μας στις 5-6 Αυγούστου 1826 –Την 5 το πρωί ο εχθρός επλησίασε εις τους παρακείμενους αμπελώνες διά να προσβάλη σπουδαιότερον-. Η κύρια καλλιέργεια στη περιοχή ήταν αμπέλια τα οποία έκαψε ο Ιμπραήμ στο μεγάλο μέρος τους, λυσσών από την αποτυχία του να καταλάβει το κάστρο του Άστρους.

Η διαδικασία της οινοποίησης ξεκινούσε αμέσως μετά τον τρύγο και είχε δύο στάδια: τη γλευκοποίηση με το πάτημα των σταφυλιών στους ληνούς, (που εκείνα τα χρόνια φαίνεται να ήταν συνήθως υπαίθριοι στον αμπελώνα) και την κυρίως οινοποίηση στα βαρέλια.

Τα σταφύλια που προορίζονταν για κρασί μεταφέρονταν με τα  ζώα αμέσως μετά τον τρύγο στον ληνεώνα, τον τόπο δηλαδή που βρίσκονταν οι ληνοί [πατητήρια], προκειμένου να γίνει η γλευκοποίηση. Εκεί, θα απλώνονταν σε τραπέζια και σκάφες για να γίνει ο διαχωρισμός των καρπών καλής ποιότητας από τις αγουρίδες και από τους χαλασμένους καρπούς. Από τους πρώτους μπορούσε να κατασκευαστεί κρασί καλό, ξηρό και από τους δεύτερους ένα κρασί κατώτερης ποιότητας. Αυτοί που πατούσαν τα σταφύλια ονομάζονταν Ληνοβάτες.