1918, τα τροχήλατα επιβατηγά ατμόπλοια «ΚΑΛΛΙΟΠΗ» και «ΑΣΤΡΑΠΗ» στη γραμμή του Παραλίου Άστρους

(Φωτ. τροχήλατο επιβατηγό ατμόπλοιο της «Ελληνικής Ατμοπλοΐας Μεσογείου – Ευξείνου»)

Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Βασίλη Δουζένη, το 1918 η οικογένεια του πρακτόρευε τα επιβατηγά πλοία «ΚΑΛΛΙΟΠΗ» και «ΑΣΤΡΑΠΗ», που έκαναν τη γραμμή Πειραιάς – Παράλιο Άστρος, με ενδιάμεσες στάσεις.

Και τα δύο πλοία λειτουργούσαν με ατμό, ο οποίος παράγονταν από κάρβουνο και κινούνταν με ρόδα στο πλάι, βλέπε φωτογραφία.

Τα προαναφερόμενα πλοία ανήκαν στην τότε νεοσυσταθείσα (Οκτώβριος 1918) «Ελληνική Ατμοπλοΐα Μεσογείου – Ευξείνου» με κύριους μετόχους τους Υιούς Δ. Ιγγλέση (Ηρακλή, Σωκράτη και Ιωάννη).

Το ΑΣΤΡΑΠΗ αργότερα ΔΩΡΙΣ (1876−1934) μήκος 58,8 μ.  Ναυπηγήθηκε στην Σκωτία το 1876 σαν γιοτ με το όνομα DOBHRAN που στα Ουαλικά σημαίνει υδροσκόπος! Ήρθε στην Ελλάδα το 1902 και ονομάστηκε ΑΣΤΡΑΠΗ . Ανήκε στην εταιρεία Κομηνού και Πόρτολου και μπήκε αμέσως στο δρομολόγιο Πειραιάς – Ιόνια νησιά – Αμφιλοχίας και Βόνιτσα.  Στον Αργοσαρωνικό δρομολογήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1902 και παρέμεινε  μέχρι το 1922. Το 1909 αγοράστηκε από την εταιρεία Λεούση (που κατόπι πριν τον πόλεμο είχε το ΥΔΡΑ) και χρησιμοποιήθηκε  σε άλλες γραμμές.   Μετά από 26 χρονιά, αγοράστηκε από την Ατμοπλοΐα Άμφισσας και ονομάστηκε ΔΩΡΙΣ. Έμεινε σ αυτή την γραμμή μέχρι το 1934, οπότε και απεσύρθη της γραμμής σε ηλικία 60 ετών.

Πηγή: nautilia.gr