Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Παράλιο Άστρος τον 19ο και 20ο αιώνα

(Φωτ. ο ιδρυτής του σημερινού φαρμακείου του Παραλίου Άστρους Γιάννης Κουτσουμπός)

Η έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια το 1828 σήμανε το σχηματισμό του Ελληνικού Κράτους κι άρχισε να παγιώνεται το αίσθημα ασφάλειας στο πληθυσμό, τότε άρχισαν να κατεβαίνουν προς το Άστρος -σημερινό Παράλιο Άστρος- από τα ορεινά του σημερινού Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, αρκετοί απ’ αυτούς που είχαν καταφύγει από πολλά μέρη της Πελοποννήσου αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα για το φόβο των Τούρκων αλλά και των πειρατών, επίσης υπήρξε κύμα επιστροφής οικογενειών που είχαν μεταναστεύσει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη, αντιλαμβανόμενες ότι θα τους δίνονταν μεγάλη ευκαιρία για να ασχοληθούν με το εμπόριο . Τότε το Παράλιο Άστρος άρχισε να αποκτά μια δυναμική, ως η μοναδική πύλη εισόδου – εξόδου στο σημερινό Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, καθώς το οδικό δίκτυο ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη θάλασσα.

Η συγκέντρωση μόνιμου πληθυσμού αλλά και πολλών περαστικών δημιούργησε την ανάγκη να υπάρξει στοιχειώδης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη παρουσία γιατρών και φαρμακείων.

Στα 1870 υπάρχουν δύο γιατροί:

  1. Αθηνόδωρος Αποστολίδης
  2. Δημοσθένης Λαμπρίδης

Και δύο φαρμακεία με τους:

  1. Δημοσθένη Κωνσταντίνου
  2. Ιωάννη Ιωαννίδη

Αργότερα προστέθηκε και τρίτος φαρμακοποιός που ήλθε από τις Σπέτσες, ο Νικόλαος Νικολαΐδης

Στη συνέχεια προστέθηκε ο γιατρός Δημήτριος Μαρούδης.

Η οδοντιατρική περίθαλψη γίνεται από «πλανόδιους» οδοντογιατρούς διπλωματούχους και μη!!!!

Στις αρχές του 20ου αιώνα υπάρχουν δύο γιατροί, ο Δημοσθένης Λαμπρίδης και ο Δημήτριος Μαρούδης, τα φαρμακεία φθίνουν γιατί οι γιατροί πουλάνε οι ίδιοι τα σπουδαιότερα φάρμακα και έχουν άμεση προμήθεια για τα υπόλοιπα από το Ναύπλιο.

Στη συνέχεια αναλαμβάνει καθήκοντα ο γιατρός Μιχάλης Μαρούδης, γιος του Δημητρίου Μαρούδη ως το τέλος της ζωής του το 1975 και λειτουργεί αγροτικό ιατρείο μετά το 1950, υπό τον ίδιο. Ακόλουθα έχουμε το γιατρό Ευάγγελο Ρούλια, η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται από τις γειτονικές περιοχές, μιας και το οδικό δίκτυο έχει πάρει τη σημερινή του μορφή. Αργότερα δημιουργείται το Κέντρο Υγείας Άστρους.

Το 1982 δημιουργείται σύγχρονο φαρμακείο υπό τον Γιάννη Κουτσουμπό, το οποίο φέτος -2024- συμπλήρωσε 42 χρόνια ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *