1933, η Γερουσία του Παραλίου Άστρους

Η φωτογραφία απεικονίζει την άτυπη Γερουσία του Παραλίου Άστρους να συνεδριάζει στο πόδι, οι εικονιζόμενοι είναι με σειρά από αριστερά προς τα δεξιά: 1. Γεώργιος Κουτσογιάννης, 2. Γιώργος Α. Αβραντίνης, 3. Νικολής Μαυροθαλασσίτης, 4. Απόστολος Δουζένης, 5. Μιχάλης Βλαχάκης 6. Ένας Μελιγιώτης, 7. Παναγιώτης Χάρβαλος και 8. Βασίλης Κατσίγιαννης.

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί μπροστά από το μαγαζί της οικογένειας Δουζένη που υπάρχει και σήμερα κενό επί της οδού Ζαφειρόπουλου δίπλα από το εστιατόριο “Μπάτης”.

Παρατηρώντας προσεκτικά τη φωτογραφία θα δούμε τα εξής:

1.       Ο Παναγιώτης Χάρβαλος ήταν ο τελευταίος φουστανελοφόρος του Παραλίου Άστρους, η φουστανέλα ήταν το καθημερινό του ένδυμα σύμφωνα με τις διηγήσεις των παλιότερων.

2.      Τα μπαστούνια που κρατάν μερικοί, εκτός από υποστήριξη ήταν και τρομερό αμυντικό όπλο (πόσα κεφάλια δεν άνοιγαν).

3.      Το ψάθινο καπέλο και η τραγιάσκα ήταν στην ημερήσια διάταξη.

4.      Το μουστάκι ήταν απαραίτητο αξεσουάρ.

5.      Το ύψος των εικονιζόμενων ως προς τον κρυπτόμενο πίσω τους με την τραγιάσκα, σε άλλη περίπτωση κάποιοι μικρότεροι ως προς το δέμας είχαν αναφωνήσει το περίφημο –μανίκια παιδιά!!!-.

6.      Η επιγραφή ορυκτέλαια SHELL ήταν από το μαγαζί των αδελφών Βασίλη-Βούλη Δουζένη, οι οποίοι είχαν την αντιπροσωπεία της εν λόγω μάρκας πετρελαιοειδών.

7.      Το διπλανό κατάστημα ήταν το οινομαγειρείο των Κώστα Ιωαν. Κουτσογιάννη που σαν οίκημα υπάρχει και σήμερα (τωρινό κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων “Μαλεβός”).  

8.      Η κληματαριά μεταξύ των δύο οικημάτων υπήρχε και μέχρι πρόσφατα.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.