Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

1928, ο ξεχασμένος Μύλος

Κατηγορία Τοπικός Τύπος | Αναρτήθηκε 20-01-2018 09:28:14 pm | από nskarmoutsos

Νο 1. Ο Μύλος στις 28-11-2017

Στο φύλλο 47 του έτους 1928, της εφημερίδας «Κυνουρία», ο ιδιοκτήτης της Αγησίλαος Λεβέντης με ένα χρονογράφημα του ρίχνει «καρφιά» για την εγκατάλειψη του Μύλου της Παραλίας Αγίου Ανδρέα.

Υ.Σ: Από τότε πέρασαν 90 χρόνια και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για τη διάσωση του.

Νο 2. Χρονογράφημα της εφημερίδας «Κυνουρία», το 1928, που αναφέρεται στο Μύλο

1818, Ευαγγέλιο του Ναού του Αγίου Βασιλείου

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 18-01-2018 11:42:18 am | από nskarmoutsos

Νο 1. Εμπροσθόφυλλο του Ευαγγελίου

Το φωτογραφικό υλικό απεικονίζει Ευαγγέλιο που ανήκει στο Ναό του Αγίου Βασιλείου, του Παραλίου Άστρους, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό κειμήλιο.

Πληροφορίες:

  1. Έχει κατασκευαστεί το 1818.
  2. Έχει φιλοτεχνηθεί από τον Νικόλαο Γλυκέ, από τα Ιωάννινα.
  3. Το επιμελήθηκε ο Γεώργιος Κωνσταντίνου.
  4. Είναι αφιερωμένο στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Χρύσανθο Νοταρά (1655/1660-1731).

Στη πρώτη σελίδα αναγράφονται τα εξής:

ΘΕΙΟΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ

ΑΦΙΕΡΩΘΕΝ

ΤΩ ΠΟΤΕ

ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΩ ΚΑΙ ΣΟΦΟΤΑΤΩ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

ΚΥΡΙΩ ΚΥΡΙΩ

ΧΡΥΣΑΝΘΩ

ΤΩ ΝΟΤΑΡΑ

ΕΝΕΤΙΗΣΙΝ.

Παρά Νικολάω Γλυκές τω εξ Ιωαννίνων.

1818.

Νο 2. Οπισθόφυλλο του Ευαγγελίου

Νο 3. Πρώτο φύλλο του Ευαγγελίου

Νο 4. Δεύτερο φύλλο του Ευαγγελίου

Η Λιμνοθάλασσα

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 13-09-2011 12:38:40 am | από nskarmoutsos

Στο Ρυμοτομικό σχέδιο του 1864, του Παραλίου Άστρους, μπορούμε να δούμε την ύπαρξη Λίμνης, πατήστε εδώ για να τη δείτε στο πρωτότυπο.

Η παραπάνω αναφερόμενη Λίμνη, σε σημερινή αναγωγή, δορυφορική φωτογραφία του 2003, θα καταλάμβανε αυτή την έκταση.

Μεταφέροντας τη δορυφορική φωτογραφία στο πρωτότυπο σχέδιο του 1864, δημιουργούμε αυτή την προσομοίωση.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν αβίαστα, είναι τα εξής:

1.      Η περιοχή της Λίμνης περιγράφεται στα συμβόλαια των ιδιοκτησιών ως Λιμνιώνας ή Αλώνια, επειδή σε αυτή την έκταση αλώνιζαν.

2.      Και σήμερα στην εν λόγω περιοχή, αν σκάψουμε, σε μικρό βάθος βρίσκουμε θαλασσινό νερό.

3.      Στη σημερινή σειρά των κτιρίων: Σελίμου-El Greco-καφέ Αρμονία, τότε υπήρχαν του Σελίμου και το El Greco με την μορφή όμως της  "Παλιόστερνας".

4.      Η «Παλιόστερνα» κατελάμβανε το χώρο, από το El Greco έως περίπου και την ιδιοκτησία Ιωάννου Γογωνά.

5.      Η περιοχή γύρω από το Νησί ήταν γεμάτη από μικρές Λίμνες θαλασσινού νερού, βλέπε δημοσιευμένο άρθρο νήσος ΑΣΤΡΟΝ = isola STELLA = island STAR.

6.      Λόγω αυτού του γεγονότος, η  Παλιά προβλήτα, η οποία είχε δημιουργηθεί πριν το 1800, κατασκευάστηκε σε απόσταση 100 μέτρων από τους πρόποδες του Νησιού, που θα ήταν η φυσική της θέση.

7.      Η ανοιχτή χοάνη που δημιουργείται στη Νοτιοανατολική πλευρά της Λίμνης, επιβεβαιώνει την απευθείας σύνδεση με τη θάλασσα, στο ύψος περίπου του σημερινού Μνημείου Ηρώων.

Λαογραφικό Μουσείο σε σπίτι στο Παράλιο Άστρος

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 19-12-2016 12:43:31 pm | από nskarmoutsos

Αργαλειός

Υπόγειο σπιτιού στο Παράλιο Άστρος μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του σαν Λαογραφικό Μουσείο, γεμάτο από αντικείμενα που «μυρίζουν» αλλοτινές εποχές και με περίσσιο μεράκι διαφύλαξαν οι ιδιοκτήτες (μικρό δείγμα παρουσιάζεται στο φωτογραφικό υλικό).

Υ.Σ: Η συγκινητική προσφορά αντικειμένων από την συλλογή της πιο πάνω οικογένειας κάνει ακόμα πιο επιτακτική την δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου -http://www.astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=30030- στο Παράλιο Άστρος 

Ρόκα

Στούμπος, στρογγυλή πέτρα που έτριβαν το χοντρό αλάτι

Παλάντζα, ζυγαριά

Ανέμη για νήματα 

Σίδερο σιδερώματος με κάρβουνα και χτένια για αργαλειό

Κρησάρες και ταψί 

Καρβουδιστήρι καφέ

Πυροστιά

Λιχνίστρα για το στάρι και φουρνιαρόξυλο (δεξιά)

Βαρέλια κρασιού και σκάφη πλυσίματος

1940, «Η Φανέλα του Στρατιώτη»

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 21-11-2017 12:42:38 pm | από nskarmoutsos

Το έγγραφο-δίπλωμα της φωτογραφίας έχει απονεμηθεί από τη πριγκίπισσα, τότε, Φρειδερίκη στο  Βασίλη Δουζένη, που εκείνη τη περίοδο ήταν Πρόεδρος της Κοινότητας Παραλίου Άστρους, για τη συμβολή του στον έρανο της «Φανέλας του Στρατιώτη».

Αναλυτικά το έγγραφο έχει ως εξής:

*ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

Τω Κοιν/ρχη Κω. Δουζένη Βασ. απονέμεται το παρόν δίπλωμα εις αναγνώρισιν της συμβολής κατά τους διενεργηθέντας εράνους της Φανέλλας του Στρατιώτου

Φρειδερίκη*

Σημείωση: Η οργάνωση «Η Φανέλα του Στρατιώτη» ιδρύθηκε το 1939 από μια ομάδα Αθηναίων κυριών και τέθηκε αργότερα υπό την αιγίδα της πριγκίπισσας Φρειδερίκης. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής, στην οποία συμμετείχε όλος σχεδόν ο γυναικείος πληθυσμός της χώρας, ήταν η συγκέντρωση ρουχισμού για τον μαχόμενο ελληνικό στρατό στα αλβανικά σύνορα όπου ο δριμύς χειμώνας αποδεικνυόταν ο χειρότερος εχθρός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής, τα πλεκτά μάλλινα είδη που παραδίδονταν στην οργάνωση για προώθηση στο μέτωπο, έφταναν καθημερινά τις τρεις χιλιάδες. Παρόμοιος αριθμός φτάνει στα γραφεία της ΕΟΝ, που έχει αναλάβει την Πολιτική Αμυνα, και στο ειδικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

8 Νοεμβρίου 1948, η μελανή σελίδα της Ιστορίας του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου που γράφτηκε στο τόπο μας

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 08-11-2011 12:57:37 am | Αναδημοσίευση 08-11-2011 | από nskarmoutsos

Σαν σήμερα, 8 Νοεμβρίου 2017, συμπληρώνονται 69 χρόνια από την αποφράδα μέρα που ο Εμφύλιος Πόλεμος, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στο τόπο μας.

Εισαγωγικό σημείωμα: Με τον όρο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος εννοούμε τη χρονική περίοδο ένοπλων συγκρούσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, μεταξύ του Εθνικού Στρατού που ήταν υπό τον έλεγχο της κεντροδεξιάς κυβέρνησης των Αθηνών και των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, υπό τον έλεγχο κύρια των κομμουνιστών. Επίσημα διήρκεσε από τον Μάρτιο του 1946 έως τον Οκτώβριο του 1949 και είχε ως αποτέλεσμα την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού. Ακριβή περιγραφή του όρου -Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος- δίνει ο Θανάσης Βέγγος: «Έλληνες να ντουφεκάνε Έλληνες». Έχουν γραφεί πολλά και από τις δύο πλευρές σχετικά με τα αίτια, τις αφορμές και αυτή καθαυτή την αιματηρή αδελφοκτόνο σύγκρουση, με πολλές ανακρίβειες που δικαιολογούνται? από τα σκληρά γεγονότα που επέδρασαν καταλυτικά στη ζωή των ανθρώπων και των δύο αντιμαχομένων παρατάξεων. Εδώ δεν θα κάνουμε αποτίμηση των γεγονότων, αφήνοντας τον ιστορικό του μέλλοντος αποστασιοποιημένο και με καθαρό μυαλό να καταγράψει όσο γίνεται αντικειμενικά την θλιβερή εκείνη περίοδο.

Έκθεση γεγονότων

Τον Νοέμβρη του 1948 η εμφύλια σύγκρουση είχε φτάσει στο απόγειο με σημαντικές απώλειες και από τις δύο πλευρές, στο Παράλιο Άστρος έδρευε ο σταθμός Χωροφυλακής υποστηριζόμενος από μονάδα του Εθνικού Στρατού λόγω της στρατηγικής θέσης που κατείχε ο τόπος ως προς τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, το κτίριο του σταθμού Χωροφυλακής ήταν στη κεντρική πλατεία εκεί που ήταν το εστιατόριο Έλατος.

Στις 8 του Νοέμβρη μετά τα μεσάνυχτα, μονάδα του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου (τμήμα Πάρνωνα) είχε καταλάβει τη περιοχή γύρω από το τωρινό μνημείο της σύγκρουσης, που βρίσκεται σε απόσταση 2,7 χιλιομέτρων από τη κεντρική πλατεία του Παραλίου Άστρους, αριστερά της σημερινής επαρχιακής οδού Παραλίου Άστρους-Άστρους. Οι αντάρτες είχαν εγκαταστήσει επίσης μία ομάδα στη περιοχή Καστράκι της Μελιγούς, που έβαλε με πολυβόλο κατά ριπάς στον αέρα, για να νομίζουν όσοι το άκουγαν ότι γινόταν μάχη στη γύρω περιοχή.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού έπεσε στη παγίδα και θέλοντας πριν ξημερώσει να πάει το γρηγορότερο στο υποτιθέμενο πεδίο σύγκρουσης, επίταξε 2 φορτηγά αυτοκίνητα των συμπατριωτών μας Ιωάννη Φούφα και Ιωάννη Αβραντίνη -οι οποίοι σημειωτέον δεν είχαν καμία συμμετοχή άμεση ή έμμεση στην εμφύλια σύρραξη- και επιβιβάζοντας τους στρατιώτες και χωροφύλακες ξεκίνησαν σε φάλαγγα για το Καστράκι που ήταν το σημείο της εικονικής μάχης. Η φάλαγγα πορευόταν ως εξής: στο πρώτο αυτοκίνητο ήταν ο Ιωάννης Φούφας με συνοδηγό τον επικεφαλής της κουστωδίας Ανθυπολοχαγό Δημήτριο Κλεισάρη* και στο δεύτερο αυτοκίνητο ήταν ο Ιωάννης Αβραντίνης με συνοδηγό τον επίσης συμπατριώτη μας Κωνσταντίνο Βούλγαρη (ιδιώτη).

Στο σημείο που υπάρχει το προαναφερόμενο μνημείο των πεσόντων, εγκλωβίστηκαν στην ενέδρα που είχαν στήσει οι αντάρτες, με τις πρώτες ριπές των πολυβόλων οδηγός και συνοδηγός του δεύτερου αυτοκίνητου (Ιωάννης Αβραντίνης και Κωνσταντίνος Βούλγαρης αντίστοιχα) άνοιξαν τη πόρτα του αυτοκινήτου πετάχτηκαν έξω και κρύφτηκαν στις γύρω ελιές, χάριν του νεαρού της ηλικίας σώθηκαν. Οι υπόλοιποι δεν πρόλαβαν, ο θλιβερός απολογισμός: όλοι νεκροί (14 τον αριθμό), ανάμεσα τους ο συμπατριώτης μας Ιωάννης Φούφας που κατέλειπε πίσω του πολυμελή οικογένεια ακέφαλη. Οι μετέπειτα σκηνές φρίκης και οδύνης δεν περιγράφονται, τουλάχιστον οι νυν και οι επερχόμενες γενιές να μην τύχουν παρόμοιου εμφύλιου σπαραγμού.

Πατήστε εδώ για να δείτε το φωτογραφικό υλικό που αναφέρεται στο μνημείο της ζοφερής αδελφοκτόνου σύγκρουσης.

*Στο μνημείο λανθασμένα αναγράφεται Παναγιώτης.

2 χιλιετίες, τουλάχιστον, μετρά η καλλιέργεια της ελιάς στη πεδιάδα του Άστρους

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 01-11-2017 10:06:49 pm | από nskarmoutsos

Η πιο παλιά καλλιέργεια, στην εύφορη πεδιάδα του Άστρους,  είναι της ελιάς. Μετρά τουλάχιστον 2.000 χρόνια όπως καταγράφεται στο βιβλίο «Ελλάδος περιήγησις/Κορινθιακά», του περιηγητή Παυσανία, το οποίο τελείωσε γύρω στο 173 μΧ.

Το σχετικό χωρίο έχει ως εξής:

-(38.4) «…ἐντεῦθεν διελθοῦσιν  Ἀνιγραῖα καλούμενα ὁδὸν καὶ στενὴν καὶ ἄλλως δύσβατον, ἔστιν ἐν ἀριστερᾷ μὲν καθήκουσα ἐπὶ θάλασσαν καὶ δένδρα--ἐλαίας μάλιστα--ἀγαθὴ τρέφειν γῆ…»-

Προσκλητήριο νεκρών, από το Παράλιο Άστρος, στον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1941)

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 27-10-2014 07:30:49 pm | από nskarmoutsos

Μνημείο Ηρώων του Παραλίου Άστρους

Προσκλητήριο νεκρών, από το Παράλιο Άστρος, στον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1941)

  1. ΣΩΚΡΑΤΗΣ  Ν.  ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ - Απών
  2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  Σ.  ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ - Απών
  3. ΧΡΙΣΤΟΣ  Χ.  ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ - Απών -: Ο στρατιώτης Χρίστος Διαμαντάκος του Χαραλάμπους, του 8ου Συντάγματος Πεζικού, έπεσε ηρωικά μαχόμενος υπέρ Πατρίδος, στις 27 Δεκεμβρίου 1940, στο ύψωμα Λεωκτούσι (Ύψωμα 1200), βόρεια από το Προγκονάτι (κοντά στο Τεπελένι). -Πηγή, σελίδα 11-.
  4. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ  Γ.  ΧΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ - Απών

1939, πέρας της 2ης περιόδου κατασκευής του Παλιού λιμανιού

Κατηγορία Τοπικός Τύπος | Αναρτήθηκε 20-10-2017 12:05:50 pm | από nskarmoutsos

Νο 1

Η εφημερίδα «Κυνουρία», στο φύλλο της 291-292 (1-1-1940), δημοσιεύει ανταπόκριση υπό τον τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΟΝ ΑΣΤΡΟΣ», βλέπε φωτ. Νο 2, η οποία μας πληροφορεί ότι, το Νοέμβριο του 1939 τελείωσε η κατασκευή του Παλιού Λιμανιού του Παραλίου Άστρους (2η περίοδος, βλέπε εδώ -http://www.astrosparalio.gr/?a=singlearticle&id=2745-).

Το Παλιό λιμάνι έφτασε, τότε, στην αρχή του σημερινού κυματοθραύστη, βλέπε φωτ. Νο 1, επιτακτική ανάγκη επίσης ήταν η κατασκευή της Νέας προβλήτας για να αντιμετωπιστούν οι προσχώσεις και η οποία πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα, το 1967.

Νο 2

Προηγούμενες αναρτήσεις