Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

240 μΧ, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γορδιανός Γ’ και το Άστρον

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 14-07-2017 12:47:04 pm | από nskarmoutsos

Το χάλκινο νόμισμα της φωτογραφίας είναι ένας Sestertius2 -Σεστέρσιος- και έχει κοπεί την περίοδο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γορδιανού Γ1 (238-244 μΧ).    

Το νόμισμα ανήκει στη συλλογή Ιταλού αρχαιολόγου , οποίος το βρήκε τη δεκαετία του 60, στο Νησί του σημερινού Παραλίου Άστρους, βορειοδυτικά του Κάστρου του Άστρους, εδώ http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.419139&lon=22.766590&z=18&m=b.

Το νόμισμα προφανώς το «έχασε» κάτοικος του παρακείμενου ρωμαϊκού οικισμού «Άστρον», εδώ  http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=32628.

Σημειώσεις:

1Ο Γορδιανός Γ΄ (Marcus Antonius Gordianus Pius Augustus, 20 Ιανουαρίου 225 - 11 Φεβρουαρίου 244) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 238 έως το 244. Σε ηλικία 13 ετών έγινε ο μικρότερος σε ηλικία μόνος νόμιμος Ρωμαίος αυτοκράτορας καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξης της ενωμένης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ο Γορδιανός ήταν γιος της Αντωνίας Γορδιάνα και ενός αγνώστου Ρωμαίου γερουσιαστή, ο οποίος πέθανε πριν το 238. Η Αντωνία Γορδιάνα ήταν η κόρη του αυτοκράτορα Γορδιανού Α' και μικρότερη αδελφή του αυτοκράτορα Γορδιανού Β'. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια της ζωής του Γορδιανού Γ' πριν γίνει αυτοκράτορας.

Η Σύγκλητος της Ρώμης εξέλεξε τον Γορδιανό Γ' ως αυτοκράτορα, στη θέση των συναυτοκρατόρων Πουπιηνού και Βαλβίνου, οι οποίοι είχαν δολοφονηθεί προηγουμένως από τους στασιαστές πραιτωριανούς. Η αναγόρευσή του έγινε το 238 μ.Χ. σε ηλικία 13 ετών, υπό την κηδεμονία του αντιπραίτορα Τιμησίθεου. Μαζί του πολέμησε νικηφόρα τους Γότθους στη Μυσία και από το 240 τους Πέρσες του Σαπώρη Α'. Κατά την εισβολή του Γορδιανού στην Περσία το 243, σύμφωνα με περσικές πηγές, οι Ρωμαίοι υπέστησαν βαριά ήττα σε μάχη κοντά στη Βαγδάτη το 244 και ο Γορδιανός σκοτώθηκε στη μάχη αυτή, ενώ ρωμαϊκές πηγές δεν αναφέρουν αυτή τη μάχη και αναφέρουν ότι ένας από τους αξιωματικούς του, ο Μ. Ιούλιος Φίλιππος ο επιλεγόμενος Φίλιππος ο Άραβας, δολοφόνησε πρώτα τον Τιμησίθεο και μετά τον Γορδιανό, αναλαμβάνοντας κατά διαδοχή ο ίδιος Αυτοκράτορας. Η σύγκλητος θεοποίησε και τους δύο δολοφονηθέντες, ενώ ρωμαϊκές πηγές αναφέρουν ότι «ο λαός της Ρώμης πένθησε τον νεαρό Αυτοκράτορα Γορδιανό Γ΄ τον οποίο πολύ είχε αγαπήσει».

2Ο sestertius (πληθυντικός sestertii ), ή sesterce (πληθυντικός sesterces ), ήταν ένα αρχαίο ρωμαϊκό νόμισμα . During the Roman Republic it was a small, silver coin issued only on rare occasions. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας ήταν ένα μικρό, ασημένιο νόμισμα που εκδόθηκε μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. During the Roman Empire it was a large brass coin. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν ένα μεγάλο χάλκινο νόμισμα.

The name sestertius means "two and one half", referring to its nominal value of two and a half asses , a value that was useful for commerce because it was one quarter of a denarius , a coin worth ten asses .Το όνομα sestertius σημαίνει "δύο και ένα μισό", αναφερόμενο στην ονομαστική αξία του δυόμισι ανήλικων , μια αξία που ήταν χρήσιμη για το εμπόριο, επειδή ήταν ένα τέταρτο ενός denarius , ένα νόμισμα αξίας δέκα γαϊδάρων . The name is derived from semis , "half" and "tertius", "third", in which "third" refers to the third as : the sestertius was worth two full asses and half of a third. Το όνομα προέρχεται από τα ημιτελικά , το "μισό" και το "tertius", το "τρίτο", στο οποίο το "τρίτο" αναφέρεται στο τρίτο ως : το sestertius αξίζει δύο πλήρεις γαϊδούρες και μισό τρίτο.

Πηγή: wikipedia

19 Ιουνίου 1821: Άφιξη Δημ. Υψηλάντη στο Άστρος (σημερινό Παράλιο Άστρος)

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 19-06-2014 06:40:57 pm | από nskarmoutsos

Το λιμάνι στο οποίο αποβιβάστηκε ο Υψηλάντης

Του Ευάγγελου Ι. Κούκλη

Ήδη από τους πρώτους μήνες της Επανάστασης ο τόπος μας συνδέεται με την άφιξη του Δημητρίου Υψηλάντη, ως πληρεξούσιου του Γενικού Επιτρόπου της Αρχής και αδελφού του Αλέξανδρου, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας. Έτσι, στις 19 Ιουνίου 1821 αποβιβάζεται στο Άστρος, ο Δημήτριος Υψηλάντης.

Πρώτος σταθμός του (στις 8 Ιουνίου) ήταν η Ύδρα, αμέσως άρχισε την οργανωτική του προσπάθεια και συνέταξε την πρώτη του Διακήρυξη που την απεύθυνε στους «Ομογενείς Φιλελευθέρους Έλληνες», κατόπιν αφού πέρασε από τις Σπέτσες αποβιβάστηκε στο (Παράλιο) Άστρος στις 19 Ιουνίου. Κατέβηκαν εκεί όλοι οι γερουσιαστές και όσοι σημαντικοί άνδρες είχαν βρεθεί στη Τριπολιτσά, στρατιωτικοί, πολιτικοί, εκκλησιαστικοί, απλός λαός και τον υποδέχθηκαν σαν Μεσσία. Η άφιξη του Δημητρίου Υψηλάντη εμψύχωσε τους αγωνιστές και αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων.

Περιστατικό της υποδοχής περιγράφει σε επιστολή του ο Απόστολος Μαυρογένης - απόγονος του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου ή Άκουρου - προς τον Ν. Φλούδα στις 17 Αυγούστου 1938: «Ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος έλαβε το προσωνύμιο Άκουρος ως εξής: Κατά την υποδοχή του Δημητρίου Υψηλάντη, αυτός τον ρώτησε γιατί έχει μακριά μαλλιά και ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος του απάντησε –εάν δεν ελευθερωθεί το Έθνος δεν θα κόψω τα μαλλιά μου - και τότε ο Υψηλάντης του είπε «ώστε άκουρος θα μείνεις;»».

Ο ιστορικός του Αγώνα Ιω.  Φιλήμων στο έργο του: Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, τομ. Γ΄, σελ. 396-398, περιγράφει την υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Δημήτριο Υψηλάντη ως εξής:…συνέχεια

1690, Βενετσιάνικος Πύργος

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 30-05-2017 05:18:57 pm | από nskarmoutsos

Στο Βόρειο Πύργο -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.418677&lon=22.766939&z=19&m=b- του Κάστρου του Άστρους http://astrosparalio.gr/viewRes.php?r=1303641382&page=civ είναι ορατά τα σημάδια της Ενετοκρατίας (1690) στο τόπο μας http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=13572, μέσα στο κόκκινο πλαίσιο. 

Πως θα ήταν ο Αργολικός κόλπος πριν 22.000 χρόνια

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 26-11-2014 07:22:16 pm | από nskarmoutsos

Χάρτης του Αργολικού κόλπου, εσωτερικά (στο κέντρο) από την μαύρη έντονη γραμμή ήταν η θάλασσα πριν το 20.000 πχ

Ως «μονάδα μέτρησης», για το πώς ήταν ο Αργολικός Κόλπος πριν από 22.000 χρόνια και βάλε, λαμβάνεται τo σπήλαιο Φράχθι το οποίο βρίσκεται στη Ν.Δ. Αργολίδα, στη βόρεια ακτή του κόλπου της Κοιλάδας. Κατοικήθηκε κυρίως κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική (40-10.000 π.Χ.), τη Μεσολιθική (9-7.000 π.Χ.) και τη Νεολιθική περίοδο (7-3.000π.Χ.).

Στο τέλος της εποχής των παγετώνων, πριν από το 20.000 πχ, η στάθμη της θάλασσας στην περιοχή του Αργολικού κόλπου, ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι σήμερα, περίπου -120 μέτρα. Υπήρχε μόνο ένα νησί, στη περιοχή της οθόνης του χάρτη, ήταν η βραχονησίδα Ψηλή.

Ο Αργολικός άρχιζε να «γεμίζει» μετά το λιώσιμο των παγετώνων, γύρω στο 20.000 πχ.

Στη φωτογραφία η κόκκινη γραμμή απεικονίζει την ακτογραμμή του Παραλίου Άστρους εκείνη την περίοδο, και η οποία ήταν σε απόσταση πάνω από 1 χιλιόμετρο από το Νησί. Τότε στους πρόποδες του (Νησιού), από τη μεριά της θάλασσας, έβοσκαν πλατώνια!!! (σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα στη Ρόδο).

Στο φως το Ρωμαϊκό νεκροταφείο του οικισμού «Άστρον»

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 09-05-2017 05:09:30 pm | από nskarmoutsos

Νο 1. Πρόχους, αγγείο που βρέθηκε δίπλα από τον Ρωμαϊκό τάφο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο εκσκαφέας που βιολογικού δικτύου στο Παράλιο Άστρος, βλέπε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=32591, έφερε στο φως τάφο που ανήκει στο Ρωμαϊκό νεκροταφείο του οικισμού «Άστρον», τον οποίο αναφέρει ο γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος -200 μχ-, βλέπε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=17279. Πρόκειται για νεκροταφείο των κατοίκων του οικισμού «Άστρον».

Όπως με πληροφόρησε ο συνομιλητής μου το αγγείο που βρέθηκε, βλέπε φωτ. Νο 1, λέγεται «Πρόχους».

Νο 2. Τα τοιχώματα του Ρωμαϊκού τάφου 

No 3. Τομή του Ρωμαϊκού Τάφου

No 4. Η Οδός Άργους στο Παράλιο Άστρος που βρέθηκε ο τάφος, στο φόντο η κεντρική πλατεία

1910, Ενδεικτικό του Σχολαρχείου Αγίου Νικολάου (Καστρί)

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 26-05-2015 07:26:05 pm | από nskarmoutsos

Το έγγραφο που παρουσιάζεται είναι ένα Ενδεικτικό του Σχολαρχείου Αγίου Νικολάου, του Δήμου Τανίας (τότε) και απευθύνονταν στον Χαράλαμπο Κόκκωνα, ο οποίος ήταν αδελφός του Γεωργίου Κόκκωνα (πατέρας του Κώστα Κόκκωνα).

Σχολαρχείο ήταν παλιότερος τύπος σχολείου που κάλυπτε τις δύο τελευταίες τάξεις του σημερινού δημοτικού και την πρώτη τάξη του σημερινού γυμνασίου.

Το Ενδεικτικό έχει ως εξής:

«Ελληνικόν Σχολείον εν Αγίω Νικολάω Τανίας

Αριθ. Μαθητολογίου 45

Ενδεικτικόν 8

Ενδεικτικόν-Σχολικόν έτος-1909-1910

Ο εξ Αγίου Νικολάου μαθητής της Δευτέρας Τάξεως του σχολείου τούτου Χαράλαμπος Κόκκωνας, ετών 13, πατρός εργατικού διακούσας πάντα τα εν τη άνω τάξει διδασκόμενα μαθήματα,….. εις ταύτα παντός κατά Ιούνιον δοκιμασίαν, εκρίθη άξιος βαθμού 6 26/36 = Καλώς.

Η δε διαγωγή αυτού υπήρξε Κοσμία.

Εν Αγίω Νικολάω Τανίας τη 8 Ιουνίου 1910

Ο σχολάρχης

Δημήτριος Α. Χα…»

Βρέθηκε γυάλινος αμφορέας κατά τις εργασίες για την τοποθέτηση του βιολογικού στο Παράλιο Άστρος

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 05-05-2017 12:29:44 pm | από nskarmoutsos

Βρέθηκε γυάλινος αμφορέας κατά τις εργασίες για την τοποθέτηση του βιολογικού στο Παράλιο Άστρος στην οδό Άργους, σε αυτό το σημείο -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.417428&lon=22.764798&z=19&m=b-.

Υ.Σ: Η πιθανότητα να είναι της Ρωμαϊκής εποχής είναι μεγάλη, καθώς σε αυτή την περιοχή είχαν ανακαλύψει ρωμαϊκό νεκροταφείο, βλέπε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=25716

Φωτ. 5-5-2017, 11.35

Το Παλιό λιμάνι του Παραλίου Άστρους

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 13-02-2012 06:36:44 pm | Αναδημοσίευση 13-02-2012 | από nskarmoutsos

Το ανατολικό τμήμα των λιμενικών κατασκευών του Παραλίου Άστρους έχει επικρατήσει να λέγεται «Παλιό λιμάνι», προσωνύμιο που δόθηκε από τους προγόνους μας. 

Οι παλιότεροι είχαν αντιληφθεί, εκ του αποτελέσματος, ότι ήταν απροστάτευτη η Παλιά προβλήτα από τους νοτιοανατολικούς ανέμους και ειδικότερα τη χειμερινή περίοδο, {τούτο μας το επιβεβαιώνει ο Άγγλος περιηγητής Leake στο βιβλίο του –Travel in Morea II (σελ. 483)- αναφέρει ότι: «…στην εποχή του, ο Leake επισκέφτηκε το τόπο μας στα 1806, αγκυροβολούσαν τα εμπορικά πλοία στο βόρειο κόλπο -Ατσίγγανος-, όταν στο νότιο επικρατούσε τρικυμία από νοτιοανατολικούς ανέμους, ενώ το καλοκαίρι, τα σιτηρά, το λάδι και τα βαλανίδια της γύρω περιοχής φορτώνονταν στο νότιο κόλπο -σημερινή λιμενολεκάνη-…»,} και έτσι σκέφτηκαν να κατασκευάσουν ένα εξωτερικό λιμενοβραχίονα-κυματοθραύστη για να προφυλάξουν την υπάρχουσα Παλιά προβλήτα και τα πλεούμενα στο μυχό του κόλπου.

Η πρώτη επίσημη μνεία γίνεται στο σχέδιο πόλης του 1864, στο οποίο μπαίνει η πρόβλεψη για τον λιμενοβραχίονα, όπως βλέπετε εδώ, ο οποίος κατασκευάστηκε σε 3 περιόδους:

1.      Πρώτη περίοδος, από τη πρόβλεψη του 1864 ως τη δεκαετία του 1890, οπότε στο αναθεωρημένο σχέδιο πόλης του 1903, βλέπε εδώ, παρατηρούμε ότι έχουν κατασκευαστεί 58 μέτρα κυματοθραύστη από ακανόνιστες πέτρες.

2.      Δεύτερη περίοδος, είναι η δεκαετία του 1930, οπότε έχουμε προφορικές μαρτυρίες των επιζώντων και φωτογραφικό υλικό: α) 1935, η μπίγα (γερανός) του νταμαριού και β) 1935, Σιδηρόδρομος Παραλίου Άστρους, το τμήμα του λιμενοβραχίονα που κατασκευάστηκε αυτή τη περίοδο ήταν 97 μέτρα. Αργότερα στη δεκαετία του 1960, έγινε και η τσιμεντόστρωση της προβλήτας.

3.      Τρίτη περίοδος, τέλος της δεκαετίας του1960 αρχές της δεκαετίας του 1970 οπότε και πήρε τη σημερινή του μορφή, που βλέπετε εδώ, το μήκος που κατασκευάστηκε, τότε, ήταν 72 μέτρα.

Παρατηρήσεις: α) το συνολικό μήκος του Παλιού λιμανιού, σήμερα, είναι 227 μέτρα. β) στις δύο πρώτες περιόδους χρησιμοποιήθηκε σαν βασικό υλικό «ακανόνιστη πέτρα», και η οποία εξορύχτηκε από το  νταμάρι -σημερινό Θέατρο-, που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό. γ) στη τρίτη περίοδο χρησιμοποιήθηκε σαν βασικό υλικό ο τσιμεντένιος κυβόλιθος και δευτερεύον  η πέτρα. δ) σε κάθε περίοδο έδιναν και διαφορετική κατεύθυνση στον λιμενοβραχίονα, όπως βλέπετε εδώ, για να προφυλάξουν και το εσωτερικό της λιμενολεκάνης από τις προσχώσεις, οι οποίες αποτελούσαν και αποτελούν μάστιγα.

Εξαιτίας των προσχώσεων, έγινε σε τρείς περιόδους εκσκαφή-εκβάθυνση της λιμενολεκάνης: α) πρώτη περίοδος, μεταξύ των ετών 1930-1937, τούτο αποδεικνύεται από τη σύγκριση της ακρογιαλιάς σε δύο φωτογραφίες, 1926, στην αποβάθρα και 1937, άψογη εμφάνιση. β) δεύτερη περίοδος, γύρω στο 1967-1968 κατά τη κατασκευή της Νέας προβλήτας. γ) τρίτη περίοδος, το 1988, οπότε και «μπήκε» ξανά στη θάλασσα η Παλιά προβλήτα.

1903, η γεωργία-κτηνοτροφία της Αρκαδίας

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 30-05-2014 07:32:29 pm | από nskarmoutsos

Το άρθρο που παρατίθεται στη συνέχεια είναι μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του «αγροτικού ζητήματος» του Νομού Αρκαδίας στις αρχές του 1900,υπό του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΧΑΣΙΩΤΟΥ1, του επονομαζόμενου «πατέρα» της ελληνικής γεωργίας.

«Η ΑΡΚΑΔΙΑ

ΥΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΝ ΕΠΟΨΙΝ

ΥΠΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΧΑΣΙΩΤΟΥ

Α! ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο νομός της Αρκαδίας υπό κλιματολογικήν και εδαφικήν έποψιν παρουσιάζει τοιαύτην ποικιλίαν, όσην ουδείς άλλος νομός του Κράτους. Δια τούτο και τα καλλιεργούμενα εν αυτή προϊόντα είναι κατά την ποικιλίαν τοιαύτα σχεδόν, οία παράγονται συλλήβδην καθ’ όλην την Ελλάδα.

 Οι παραθαλάσσιοι δήμοι της Αρκαδίας Λιμναίων (Λεωνίδιον), Βρασιών (Άγιος Ανδρέας) και Θυρέας (Άστρος) της Κυνουρίας είναι εκ των θερμοτέρων μερών της Ελλάδος. Οι ορεινοί εξ’ άλλου δήμοι της Κυνουρίας, ως ο του Πάρνωνος (Άγιος Πέτρος) ως και οι πλείστοι δήμοι της Γορτυνίας είναι εκ των υψηλοτέρων κατωκημένων μερών της Ελλάδος επομένως και των ψυχροτέρων, αφού εις τούτους η άμπελος ατελώς ωριμάζει τους καρπούς αυτής και ο κατώτερος βαθμός της θερμοκρασίας ουχί σπανίως φθάνει κάτω των 1 υπό το 0. Μεταξύ των δύο αυτών άκρων απαντά τις εν Αρκαδία όλας τας μεσαζούσας κλιματολογικάς ζώνας.

Επίσης εν Αρκαδία απαντά τις όλας τας κατηγορίας των εδαφών από των γονιμοτάτων, οίαι είναι ιλυοβριθείς προσχώσεις…συνέχεια»

Πηγή: «Αρκαδική επετηρίδα 1903» του Τάκη Κανδηλώρου: Ο Τ. Χ. Κανδηλώρος [1874-1934] λαογράφος, ιστορικός συγγραφέας και δημοσιογράφος γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1874. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διορίστηκε ως ανώτερος υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών. Ασχολήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο με την ιστορική και λαογραφική έρευνα, ανατρέχοντας στις πηγές της νεότερης, κυρίως, ελληνικής ιστορίας. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, όπου δημοσίευσε και τα πορίσματα των ερευνών του. Έγραψε την "Ιστορία της Δημητσάνης" και την "Ιστορία της Γορτυνίας", τη "Βιογραφία του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε'", τη "Δίκη του Κολοκοτρώνη", τον "Αρματωλισμό της Πελοποννήσου" και άλλα βιβλία, ιστορικά, λαογραφικά κλπ. Το 1903 εξέδωσε την "Αρκαδική επετηρίδα", σε 2 τόμους [1903 και 1906]. Ο Κανδηλώρος υπήρξε πρωτοπόρος στην έρευνα της ιστορίας της Δημητσάνας, της Γορτυνίας και της Πελοποννήσου γενικότερα. Τα έργα του διαβάζονται με ενδιαφέρον και σήμερα, διότι περιέχουν αξιόλογες ιστορικές πληροφορίες. Απέδειξε το αμείωτο ενδιαφέρον του για την προαγωγή των ιστορικών μελετών ιδρύοντας το "Κανδηλώρειο ιστορικό διαγώνισμα", που βράβευε ιστορικές μελέτες Ελλήνων συγγραφέων με προσωπικές του δαπάνες που κατέθεσε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ο Τάκης Κανδηλώρος απεβίωσε στην Αθήνα το 1934.

1ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΣΙΩΤΗΣ (1864 – 1945)

Καταγόταν από το Μονοδένδρι Ζαγορίου. Ήταν γεωπόνος Καθηγητής της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Η προσφορά του ήταν τέτοια που ονομάστηκε πατέρας της ελληνικής γεωργίας. Παράλληλα με το επιστημονικό του έργο ασχολήθηκε και με την πολιτική. Εκλέχθηκε βουλευτής Ιωαννίνων και δύο φορές Γερουσιαστής των Γεωργικών Επιμελητηρίων Ελλάδος. Για ένα διάστημα υπηρέτησε ως Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Γεωργίας.

Αστρομερίτης, μία αποικία του τόπου μας στη Κύπρο;

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 17-03-2013 03:09:56 pm | Αναδημοσίευση 17-03-2013 | από nskarmoutsos

 

 

Ο Αστρομερίτης* είναι χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Είναι κτισμένος σε μέσο υψόμετρο 160 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην πεδιάδα της δυτικής Μεσαορίας ή όπως είναι περισσότερο γνωστή, στην πεδιάδα της Μόρφου. Βρίσκεται 30 περίπου χμ, δυτικά της Λευκωσίας, στη γραμμή αντιπαράταξης. Γειτονικά χωριά είναι η Περιστερώνα, το Ποτάμι και τα τουρκοκρατούμενα χωριά, Ζώδια και Κατοκωπιά. Το χωριό εμφανίζεται στους βενετικούς χάρτες ως Astromoriti και ήταν φέουδο κατά την φράγκικη περίοδο.

Η Ονομασία του Αστρομερίτη

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την ονομασία της κοινότητας.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, Ασιναίοι έφυγαν από την Ασίνη της Πελοποννήσου και ίδρυσαν την πόλη της Ασίνου, στην Κύπρο. Κοντά στην Ασίνη της Πελοποννήσου, βρίσκεται το μικρό χωριό Αστρομέρι και η κωμόπολης Άστρος. Μερικοί κάτοικοι του Άστρους ή του Αστρομερίου ήρθαν μαζί με τους Ασιναίους και ίδρυσαν το χωριό Αστρομερίτη.

Πηγή

*Αστρομερίτης = Άστρος + μερίτης (πχ ξενομερίτης) = ο προερχόμενος από τα μέρη του Άστρους.

Προηγούμενες αναρτήσεις