
Σ’ ένα ξεχασμένο -και μάλλον παρεξηγημένο καρπό- της ελληνικής γης επένδυσε ένας παραγωγός από την Κρήτη και δικαιώθηκε. Ο Ηλίας Μανούσακας ασχολήθηκε με την επεξεργασία του χαρουπιού και σήμερα η εταιρεία του παράγει και εμπορεύεται δεκάδες προϊόντα με βάση το χαρούπι: αλεύρι, σαπούνι, λάδι, παστέλι, παξιμάδι, είναι μερικοί μόνο από τους κωδικούς που μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της Creta Carob.
Όπως διαβάσαμε σε δημοσίευμα της εφημερίδας Πατρίς, τα προϊόντα της Creta Carob είναι βιολογικά και πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ, καθώς η χαρουπιά είναι ένα δέντρο που δεν ψεκάζεται και δεν λιπαίνεται. Όλη η παραγωγή προέρχεται από την Κρήτη, ενώ η εταιρεία εξάγει σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία, Κροατία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Ρωσία.
Ο καρπός που συνδέθηκε με τις κακουχίες της Κατοχής –όμως χάρη σ’ αυτόν επιβίωσαν χιλιάδες Ελληνες στα δύσκολα χρόνια του πολέμου- για χρόνια είχε εξοβελιστεί από το τραπέζι και χρησίμευε μόνο ως ζωοτροφή, παρά τις ευεργετικές του ιδιότητες για τον άνθρωπο.
Ο κ. Μανούσακας είδε σ’ αυτό μια επενδυτική ευκαιρία και από το 2006 ασχολήθηκε με την επεξεργασία του, συνδυάζοντας την γνώση από τα παλιά με τις νέες τεχνολογίες. Χάρη στην εταιρεία του η χαρουπιά ξαναήρθε στο προσκήνιο, ζωντανεύοντας μια ξεχασμένη καλλιέργεια και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους αγρότες της περιοχής.