
Με προίκα 2 δισ. ευρώ για το 2015 και σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων ώς το 2020 σχεδιάστηκε η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2014-20), που δίνει μπόνους στους κτηνοτρόφους και τους νέους αγρότες.
Οι ευνοημένοι βλέπουν τις ενισχύσεις ν' ανεβαίνουν στο 25%, ενώ η Ελλάδα μετά κόπων, βασάνων και πολιτικών ζυμώσεων χωρίζεται τελικά σε τρεις αγροτικές περιφέρειες, ενώ οι βασικές επιδοτήσεις μειώνονται σταδιακά ώς το 2020, ανάλογα με την περιοχή. Μάχες δίνονταν ώς την τελευταία στιγμή κάτω από το τραπέζι για τη μοιρασιά των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Η κτηνοτροφία, που ήταν σε οδυνηρή θέση, με τη νέα ΚΑΠ αυξάνει τις άμεσες ενισχύσεις από το 19% στο 25%, γίνεται μια προσπάθεια με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών και την ενίσχυση των ψυχανθών κι επιχειρείται διττός στόχος, αφ' ενός να μην υπάρξει νέα διαρροή ανθρώπινου δυναμικού, αφ' ετέρου να στηριχθεί η γαλακτοκομία και κυρίως η φέτα.
Το ζήτημα των τριών αγροτικών περιφερειών έχει ανάψει φωτιές και κινδυνεύει να ξαναφουντώσει τη φρεσκοσβησμένη πυρκαγιά με την ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει πολιτικές παρεμβάσεις κάτω από το τραπέζι, ώστε να γλιτώσουν με λιγότερες δυνατές απώλειες μέχρι πρότινος ευνοημένες περιοχές. Τελικά, ενώ το πορτοκάλι φαίνεται να επιβιώνει, το ροδάκινο είναι το ζητούμενο.
Κι αυτό διότι η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε προτείνει όλη η Ελλάδα να είναι μία περιφέρεια, κάτι που τελικά δεν εισακούστηκε. Στο διά ταύτα υιοθετείται τελικά η πρόταση Τσαυτάρη με 3 αγροτικές περιφέρειες, οι οποίες με τη νέα ΚΑΠ προσδιορίζονται σε κονδύλια ως εξής:
1. Βοσκοτόπια, 25%.
2. Καλλιεργήσιμες γαίες, 47%.
3. Δενδρώδεις κι αμπελώνες, 28%.
Ειδικότερα, η αρχιτεκτονική των ενισχύσεων μετά το 2015:
* Η βασική ενίσχυση ανέρχεται σε ποσοστό 54% του προϋπολογισμού και είναι 1 δισ. 80 εκατομμύρια ευρώ.
* Με την πρόβλεψη ότι 17.600 θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων γεωργών, τα κονδύλια που μοιράζονται θα είναι στο 2% κι ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια ευρώ.
* Οι μικροί γεωργοί παίρνουν ώς 1.250 ευρώ και απαλλάσσονται από ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης και το «πρασίνισμα».
* Τα νέα δικαιώματα από το 2015 μοιράζονται ανάλογα με τη γη, που διαθέτει κάποιος, γεγονός που ευνοεί κυρίως τους μεσαίους προς μεγάλους αγρότες, δηλαδή 1 δικαίωμα ανά 1 εκτάριο, δηλαδή ανά 10 στρέμματα.
* «Τέρμα στους αγρότες του καναπέ». Οποιοσδήποτε αφήνει πάνω από τη μισή γη του ακαλλιέργητη, δεν παίρνει ενίσχυση.
* Βγαίνουν εκτός ενισχύσεων εταιρείες που δεν έχουν ως στόχο τη γεωργία, δηλαδή ξενοδοχεία, κάμπινγκ, αεροδρόμια, γήπεδα κ.ά. Το τελευταίο διάστημα ακόμη και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ελαιώνες, κάνουν μικρές παραγωγές για τους τουρίστες κ.ά.
* Για να πάρει μια εταιρεία (συνήθως αφορά συνεταιρισμούς) ενίσχυση πρέπει οι γεωργικές της δραστηριότητες να αφορούν τουλάχιστον στο 1/3 του τζίρου της επιχείρησης. Υπάρχουν ορισμένοι συνεταιρισμοί ή ενώσεις, που η κύρια δραστηριότητά τους είχε σταματήσει να είναι αγροτική στο χώρο των αγροτικών εφοδίων (π.χ. λιπασμάτων).
* Η πράσινη (οικολογική) ενίσχυση είναι στο 30% κι αφορά κονδύλια 600 εκατομμυρίων ευρώ.
* Για περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα (π.χ. δυσπρόσιτες, νησιωτικές) προβλέπεται το 5% των κονδυλίων, δηλαδή 100 εκατομμύρια ευρώ.
* Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν στο 9%, δηλαδή τα 180 εκατομμύρια ευρώ, και στις οποίες υπάρχει έντονος ανταγωνισμός είναι:
– Ειδική ενίσχυση βαμβακιού, η οποία είναι υποχρεωτική, αλλά η χώρα μας έχει σημαντικό ποσοστό στις εξαγωγές.
– Κτηνοτροφικά φυτά και ψυχανθή, π.χ. όσπρια προς βρώση ή για ζωοτροφές.
– Ζαχαρότευτλο για τη βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας.
– Σκληρό σιτάρι, για να παραμείνει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές.
– Βοοειδή, για τη βελτίωση του ισοζυγίου μέσω αύξηση των εγχώριων ζώων και μείωση των εισαγωγών ζώντων ζώων.
– Αιγοπρόβατα, για την παραγωγή ποιοτικού γάλακτος, τη μεταποίηση και την παραγωγή φέτας.
– Ρύζι, για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και τη διατήρηση των εξαγωγών.
– Βιομηχανική τομάτα, βιωσιμότητα εκμεταλλεύσεων διατήρηση εξαγωγών.
– Σποροπαραγωγή, για τη μείωση των εισαγωγών σπόρων.
– Πορτοκάλια, για την αξιοποίηση της μεταποιητικής βιομηχανίας και τη μείωση των εισαγωγών.
– Σπαράγγια για την αξιοποίηση του εξαγωγικού δυναμικού.
Πηγή: enet.gr