ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Η λύτρωση δεν έρχεται από τους «σωτήρες»!


Μετά τις κοκορομαχίες Δημάρχου – Περιφερειάρχη, οι οποίοι στάθηκαν ανίκανοι να δώσουν, έστω πρόσκαιρη, λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, εμφανίστηκε ο συμπατριώτης μας υπουργός Υγείας που με βαρύγδουπες δηλώσεις «έλυσε» το πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα παραμένει και θα οξύνεται όσο ο καιρός ζεσταίνει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Με τη συσσώρευση δε, επί πλέον ποσοτήτων σκουπιδιών, το πρόβλημα γίνεται ιδιαιτέρως επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι ευτύχημα το ότι μέχρι στιγμής δεν είχαμε νεροποντές, οι οποίες θα επιτάχυναν τη σήψη του οργανικού φορτίου των σκουπιδιών και την πιθανή απόφραξη των αποχετευτικών φρεατίων.


Σήμερα, έχουν συσσωρευτεί στην πόλη, με τους μετριότερους υπολογισμούς, περισσότεροι από 1.500 τον. σκουπιδιών και κάθε μέρα προστίθενται σ’ αυτούς περίπου 60 τον., ακόμη. Η «λύση» που δόθηκε «κατόπιν ενεργειών» του υπουργού αφορά την αποκομιδή 65 τον. σκουπιδιών ημερησίως στον ΧΥΤΑ της Φυλής (πλήν Σαββατοκύριακου). Από τα πιο πάνω, φαίνεται καθαρά ότι, ακόμη κι αν η προβλεπόμενη ποσότητα των 65 τον. τηρείται ευλαβικώς, κάτι που αμφισβητεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, είναι αδύνατον να φύγουν τα συσσωρευμένα σκουπίδια. Πράγμα που σημαίνει ότι η πόλη μας θα είναι στο έλεος μολυσματικών εστιών, με το φόβο να δημιουργηθούν επιδημικά φαινόμενα.


Οι κάτοικοι αυτής της πόλης, αν θέλουν να ζήσουν ανθρώπινα, οφείλουν τώρα να αντιδράσουν. Οι φορείς να διεκδικήσουν, δυναμικά, λύση του προβλήματος ΤΩΡΑ!!!


Η οριστική λύση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνεται υπόθεση ιδιωτικών εταιρειών(συμφερόντων), οι οποίες, για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το πόσα λεφτά θα βάλουν στην τσέπη τους. Και είναι πολλά τα λεφτά. Θα μπορούσαν να τα ωφεληθούν οι Δήμοι. Ζητάμε από την Περιφέρεια να σταματήσει τα νταραβέρια με τους ιδιώτες. Άλλωστε, αυτή η διαδικασία αποδείχτηκε, εκτός των άλλων, ανίκανη να βρει λύση, είτε ως Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων είτε ως Περιφέρεια. Η διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να είναι υπόθεση των Δήμων και διαδημοτικών συνεργασιών. Η λύση είναι απλή. Διαλογή στην πηγή: Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση – Θάψιμο του μικρού ανόργανου υπολείμματος σε κατάλληλες δεξαμενές. ΟΧΙ η καρκινογόνος καύση, που θα επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον.


ΑΡΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ