Οι παρατάσεις οδηγούν εκτός στόχου τα έσοδα


Εκτός στόχου οδηγούν έως τον Ιούνιο τα έσοδα του δημοσίου οι παρατάσεις των φορολογικών δηλώσεων, ενώ σφίγγουν τη “θηλιά” στο λαιμό των φορολογουμένων, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης εφάπαξ ή το πολύ σε δυο δόσεις.


Ειδικότερα η παράταση όλων των προθεσμιών που δόθηκε χθες, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου (“Ν” φ. 29.2.2012, σελ.1), επιτείνει το εισπρακτικό αδιέξοδο του πρώτου εξαμήνου, καθώς έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην είσπραξη περισσοτέρων από 2,6 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος, αλλά και τουλάχιστον 1,38 δισ. ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.


Από την άλλη πλευρά το ότι οι παρατάσεις φέρνουν πρόσθετη επιβάρυνση σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, με την καταβολή των φόρων σε μια ή το πολύ σε δυο δόσεις, προκύπτει από το γεγονός ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την πλειοψηφία των υπόχρεων, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις κ.λπ. εκπνέει στις 15 Ιουνίου.


Αυτό ουσιαστικά σημαίνει και ότι οι περισσότερες δηλώσεις θα εκκαθαριστούν μετά τον Αύγουστο, οπότε οι φορολογούμενοι που θα παραλάβουν από την Εφορία χρεωστικό σημείωμα με ημερομηνία εκκαθάρισης Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου θα πρέπει να το εξοφλήσουν σε δυο δόσεις, ενώ όσοι λάβουν εκκαθαριστικό με ημερομηνία επεξεργασίας από Οκτώβριο και μετά θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του ποσού σε μια δόση.


Οι νέες προθεσμίες πάντως για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012, όπως ομαδοποιήθηκαν με βάση την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ως εξής:


1. Μέχρι και τις 30/4/2012 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λπ., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.


2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των Α.Ε., Ε.Π.Ε κ.λπ. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/2012. Ειδικά για τις Α.Ε. η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους.


3. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λπ.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012.


4. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω παρατάσεις ήταν αναγκαίες αφού οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι του υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο συμπλήρωσης των δηλώσεων δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους δεν έχουν λάβει τα έντυπα των δηλώσεων, αλλά και λόγο των προβλημάτων που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα στο σύστημα Taxis


Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αφού σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:


1. Η διαδικασία εκτύπωσης των νέων εντύπων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος βρίσκεται στην τελευταία φάση της. Φέτος θα εκτυπωθούν μάλιστα λιγότερα έντυπα, υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια από 4 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ολοκλήρωση των εκτυπώσεων πολύ νωρίτερα από ότι συνήθως.


Βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εκτύπωση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι με βάση τις προηγούμενες προθεσμίες από σήμερα ξεκινούσε η υποβολή των δηλώσεων.


2. Δεν ισχύει η αναφορά ότι η ηλεκτρονική πύλη του TAXISNET παραμένει αδικαιολόγητα κλειστή για την υποβολή δηλώσεων. Οι υπηρεσίες του TAXISNET ανοίγουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες χρονιές.


Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν αναγνωρίζει ότι καθημερινά η Γ.Γ.Π.Σ. ανακοινώνει πολύωρες διακοπές του συστήματος, είτε για τεχνικούς λόγους, είτε για λόγους αναβάθμισης των υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω διακοπές δεν επιτρέπουν την εύρυθμη υποβολή των δηλώσεων.


3. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αποστολή των διευκρινιστικών εγκυκλίων που περιέχουν τις οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Ακόμη όμως δεν έχει εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος για τη συμπλήρωση του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης (Ε1), στο οποίο φέτος έχουν επέλθει δεκατρείς σημαντικές αλλαγές.


4. Η εκτύπωση των οδηγιών συμπλήρωσης του εντύπου Ε1 ξεκινά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την επόμενη εβδομάδα. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι από σήμερα, με βάση το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων, έληγαν οι προθεσμίες, οι υπόχρεοι δεν θα είχαν τις οδηγίες συμπλήρωσης των εντύπων.


Ληξιπρόθεσμα


Θα πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι θετικά κρίνεται από την αγορά η παράταση που έδωσε χθες το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών, αφού δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στους υπόχρεους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.


Συγκεκριμένα, με απόφαση του κ. Οικονόμου, παρατείνεται έως και τις 30 Μαρτίου η προθεσμία, που έληγε χθες, για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη εν λόγω ρύθμιση.


Επισημαίνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με την απόφαση η παράταση αφορά και οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012.


Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία την Καθαρά Δευτέρα έστειλε, όπως επεσήμανε η “Ν”, e-mail σε περίπου 1.000.000 φορολογούμενους με χρέη έως και 10.000 ευρώ έκαστος, προκειμένου να προσέλθουν στις Εφορίες για να τα ρυθμίσουν, συμπεριέλαβε σε αυτούς και 60.000 άτομα που δεν είχαν καμία οφειλή σε ΔΟΥ ή Τελωνείο.


Το λάθος, πάντως, έγινε αντιληπτό και η ΓΓΠΣ έστειλε νέο email στους συγκεκριμένους υπόχρεους, στο οποίο διευκρίνιζε ότι κατά λάθος έστειλε το προηγούμενο γράμμα και γι’ αυτό τους καλούσε να το αγνοήσουν.


«Ξεσκονίζουν» με ελεγκτές μεγάλες επιχειρήσεις


«Φύλλο και φτερό» θα γίνουν, από ορκωτούς ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, τα βιβλία των Α.Ε. και ΕΠΕ που κλείνουν ισολογισμούς μετά τις 30 Ιουνίου 2011, προκειμένου να αποκτήσουν το φορολογικό πιστοποιητικό τους.


Με απόφαση μάλιστα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου (υπ’ αρίθμ. 1038/3.2.2012) καθορίστηκε το πρόγραμμα ελέγχου όλων των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που έχει εκπονηθεί για τον εξονυχιστικό έλεγχο, κυρίως των μεγάλων εταιρειών και φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα.


Ειδικότερα οι ελεγκτές καλούνται, μεταξύ των άλλων, να «ξεσκονίσουν» τις φορολογικές δηλώσεις των εν λόγω επιχειρήσεων, τις δηλώσεις ΦΠΑ κυρίως δε την εμπρόθεσμη καταβολή του φόρου, καθώς και των άλλων παρακρατούμενων φόρων, τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν υποβάλει μέσω του εντύπου Ε9, καθώς και εάν έχουν καταβάλει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.


Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν οι ελεγκτές θα πρέπει να συντάξουν έκθεση:


α) Φορολογικής Συμμόρφωσης χωρίς επιφύλαξη.


Σε δεκαπέντε ημέρες από την υποβολή της στο υπουργείο Οικονομικών, αποστέλλεται στην ελεγχόμενη εταιρεία επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι δεν προέκυψαν παραβάσεις, ότι αυτό γίνεται καταρχήν δεκτό από το υπουργείο και ότι οι φορολογικές εγγραφές θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των δειγματοληπτικών ελέγχων που θα διενεργηθούν. Σε δεκαοχτώ μήνες από την έκδοση Έκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης θεωρείται περαιωμένος ο έλεγχος της συγκεκριμένης εταιρικής χρήσης και δυνατότητα άλλου ελέγχου υπάρχει μόνο στην περίπτωση ενδείξεων για σημαντικές παραβάσεις.


β) Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης με θέματα έμφασης.


Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία εντολή ελέγχου για τα θέματα έμφασης.


γ) Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης με επιφύλαξη.


Εκδίδεται εντολή ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών.


δ) Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης με αρνητικό συμπέρασμα ή αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος.


Εκδίδεται εντολή ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών.


«Οχι» των Γερμανών εφοριακών


«Nein», για κάθοδο στην Ελλάδα των 160 Γερμανών εφοριακών, λέει το συνδικαλιστικό τους όργανο.


Συγκεκριμένα, το συνδικάτο των Γερμανών εφοριακών (DSTG) επικαλείται τέσσερις λόγους, για τους οποίους δεν συμφωνεί με την αποστολή στην Ελλάδα συναδέλφων τους για να παράσχουν τεχνογνωσία:


– η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα έλλειψης τεχνογνωσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά έλλειψη πολιτικής βούλησης,


– οι ελληνικές φορολογικές αρχές έχουν πρόβλημα έλλειψης υποδομών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,


– το κλίμα εναντίον της Γερμανίας στην Ελλάδα είναι πολύ «θερμό» και ως εκ τούτου υπάρχει φόβος για τη σωματική ακεραιότητα των Γερμανών εφοριακών,


– αντιπροτείνεται η επίσκεψη Ελλήνων εφοριακών στη Γερμανία, προκειμένου να διαπιστώσουν τον τρόπο λειτουργίας των γερμανικών φορολογικών αρχών και να μεταφέρουν την εμπειρία τους στην Ελλάδα.


Πηγή: naftemporiki.gr