1965, το Λίμπερτυ «AEGEAN ISLAND»

Νο 1.

Η Νο 1. φωτογραφία απεικονίζει τον Κώστα Σκαρμούτσο -πατέρας του γράφοντος- επί καταστρώματος φορτηγού πλοίου.

Η φωτογραφία μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Είναι τραβηγμένη σε αγκυροβόλιο λιμανιού.
  2. Είναι χρονολογημένη το 1965.
  3. Πρόκειται για πλοίο τύπου Λίμπερτυ,  με τον διεθνή όρο Λίμπερτυ (liberty) = ελευθερία, χαρακτηρίστηκε ειδικός τύπος φορτηγού πλοίου εκτοπίσματος περίπου 10.500 τον.d.w. που ναυπηγήθηκε στην Αμερική (ΗΠΑ) σε πολύ μεγάλο αριθμό κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και που παρέμεινε σε ενεργό υπηρεσία πολλά χρόνια μετά από αυτόν, κυρίως για μεταφορές ομοειδών φορτίων. Μετά τη λήξη του πολέμου αυτού, 100 τέτοια πλοία «Λίμπερτυ» παραχωρήθηκαν δανεικά από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε Έλληνες πλοιοκτήτες, με τα οποία ξεκίνησε, μετά τον πόλεμο, την ανοδική πορεία της η Ελληνική ναυτιλία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/Liberty_ship
  4. Το πλοίο «AEGEAN ISLAND» (Νο 2-3 φωτογραφίες) ήταν γραμμένο στο νηολόγιο της νήσου Άνδρου, το αναγράφει το κυκλικό σωσίβιο πίσω και δεξιά από τον εικονιζόμενο. Ο πλοιοκτήτης σίγουρα ήταν καταγωγής από την Άνδρο και από το σινιάλο της τσιμινιέρας -φουγάρου-, μάλλον ήταν της οικογένειας Κούλουθρου.
  5. Ο Κώστας Σκαρμούτσος υπηρετούσε στο πλοίο ως ναύκληρος και απ’ ότι φαίνεται απ’ τα ρούχα και την ομπρέλα του ήταν έτοιμος για έξοδο σε βροχερό και κρύο λιμάνι.
  6. Στη Νο 3. φωτογραφία  διακρίνεται δεμένος στην επιφάνεια της θάλασσας πάκτωνας -σχεδία-, τον οποίο τον χρησιμοποιούσαν για εξωτερικές εργασίες συντήρησης, όπως αποσκωρίαση και χρωματισμό. 

Νο 2.

Νο 3.