Ο φάρος του Άστρους (ΑΕΦ 4110) πρωτολειτούργησε το 1893, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σταθερό ερυθρό και φωτοβολία 5 ν.μ.. Ανήκει στην Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού ναυτικού, είναι τετράγωνη πέτρινη κατασκευή και ιστορικό αρχιτεκτονικό μνημείο . Έπαψε να λειτουργεί το 1999 και μεταφέρθηκε η λειτουργία του στον ανεμόμυλο Βόρεια από το Κάστρο. Τα χαρακτηριστικά του ήταν προ της παύσης της λειτουργίας του : –Fl.W.3sec.75Ft.3M- που σημαίνει Φανάρι με άσπρες αναλαμπές, διάρκειας 3 δευτερολέπτων, με ύψος 75 πόδια (22 μέτρα) και απόσταση φωτοβολίας με όλες τις καιρικές συνθήκες 3 μίλια.
Λειτούργησε με ΠΥΡΣΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ:
Α) Από το 1893 μέχρι το 1953, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.
Β) Στη διάρκεια αυτή ήταν επιτηρούμενος (με φαροφύλακα), προτελευταίος φαροφύλακας ο δίπλα εικονιζόμενος, συμπατριώτης μας Θανάσης Δραπανιώτης.
Γ) Για την αναλαμπή χρησιμοποιούταν κατάλληλος ωρολογιακός μηχανισμός ο οποίος ανά τακτά χρονικά διαστήματα κουρδιζόταν από τον φαροφύλακα. Ο μηχανισμός ξεκουρδιζόταν με την βοήθεια ενός βάρους που κινούνταν κάθετα στο πύργο του φάρου και παράλληλα περιέστρεφε το οπτικό σύστημα.
Λειτούργησε με ΠΥΡΣΟ ΑΣΕΤΙΛΙΝΗΣ :
Α) Από το 1953 μέχρι το 2002 οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του, και μεταφέρθηκε.
Β) Ο εφοδιασμός του φάρου με ασετιλίνη γινόταν μία φόρα το χρόνο, με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού (τη Φαναριέρα).
Γ) Το 1999 καταργήθηκε η ασετιλίνη λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησης και μεταφέρθηκε ο φάρος στη περιοχή Ανεμόμυλος, όπου έγινε ηλιακός με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 3 δλ. και φωτοβολία 3,5ν.μ.
Πατήστε : 1. ΕΔΩ για να δείτε τη τοποθεσία που βρίσκεται.
2. ΕΔΩ για να δείτε εκτενέστερες πληροφορίες για τους φάρους.
3. ΕΔΩ για να δείτε μεγέθυνση της φωτογραφίας του φάρου.