Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου στο Παράλιο Άστρος

              

Ανεβαίνοντας στο λόφο Νησί του Παραλίου Άστρους και 130 μέτρα πριν το  Κάστρο των Ζαφειρόπουλων συναντάμε τον επιβλητικό Ναό του Αγίου Βασιλείου που είναι και η μητρόπολη του τόπου, εορτάζει δε την 1η Ιανουαρίου.

Η εκκλησία δημιουργήθηκε σε αντικατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου που υπήρχε στον Αγιάννη (τα ερείπια της σώζονται και σήμερα) και την έκαψε ο Ιμπραήμ στην επιδρομή εναντίον της Κυνουρίας τον Αύγουστο του 1826, όπως διηγείται γλαφυρά στο υπόμνημα του ο Λογοθέτης. Άρχισε να κτίζεται λίγο μετά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας (1837) επί εποχής του Όθωνα, τα επίσημα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν το 1839. Ο Ναός κατασκευάστηκε με μεγάλους κόπους γιατί η μεταφορά των υλικών ήταν δύσκολη λόγω της έλλειψης δρόμου (τότε υπήρχαν δύσβατα μονοπάτια), η περίοπτη θέση του όμως επιλέχθηκε προσεκτικά και αν φανταστούμε την τότε εποχή θα ήταν ορατός σε μεγάλη απόσταση.

Η θέα από το Ναό είναι εντυπωσιακή και ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να τον επισκεφθεί καθώς η πρόσβαση είναι πανεύκολη και τα αυτοκίνητα σταματούν έξω από τη πόρτα.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον καλαίσθητο Ναό του Αγίου Βασιλείου και την εντυπωσιακή θέα του.