Ηχορύπανση

                


Η ηχορύπανση αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Σήμερα ο θόρυβος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς ρύπους, που υποβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον, και είναι ιδιαίτερα αισθητός στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η συγκέντρωση του πληθυσμού είναι μεγάλη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα αυτό παίζει η Αθήνα, αφού μαζί με τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο, περιλαμβάνεται στις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.


1. ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ «ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ» ;
«Η εισβολή ανεπιθύμητων, ανεξέλεγκτων και απρόβλεπτων ήχων, όχι απαραίτητα δυνατών, στις ζωές των ανθρώπων, με φυσιολογικές ευαισθησίες, οι οποίοι εμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως εργασία, ομιλία και ανάπαυση, αλλά και ελαττώνουν την ακουστική ικανότητα ….» (Μαρκαντωνάτος, 1984)


2. ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ;
Οι κύριες πηγές της ηχορύπανσης είναι :
• Κυκλοφορία μέσων μεταφοράς
• Βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις
• Εγκαταστάσεις αναψυχής και διασκέδασης
• Χρήση οικιακών συσκευών


3. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ;
Ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγεία του ανθρώπου και επηρεάζει τις καθημερινές του δραστηριότητες στη δουλειά, το σχολείο, το σπίτι και τον ελεύθερο χρόνο του. Μόνο ο κυκλοφοριακός θόρυβος υπολογίζεται ότι βλάπτει την υγεία ενός τρίτου των Ευρωπαίων πολιτών. Ο θόρυβος είναι βλαβερός όχι μόνο σε μεγάλες εντάσεις, αλλά και σε χαμηλές, όταν αυτές υφίστανται συνεχώς και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οι κύριοι κίνδυνοι του θορύβου για την υγεία είναι :
• Επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου (άγχος, νευρώσεις, ευερεθιστότητα)
• Επιρροή στην κοινωνική συμπεριφορά(επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, χαμηλή αυτό-εκτίμηση, προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις, αυτοκτονική τάση)
• Διαταραχή του ύπνου με όλες τις επιβλαβείς συνέπειες σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση (κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων, πονοκέφαλοι, αρρυθμίες, δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης)
• Καρδιαγγειακές επιπτώσεις (αυξημένη αρτηριακή πίεση, αρρυθμίες)
• Έκπτωση της ακοής
• Μερικές ομάδες πληθυσμού είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση παρενεργειών από την ηχορύπανση (έγκυες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς)
• Επίδραση στο έμβρυο (πρόωρος τοκετός)
• Επίδραση στα παιδιά (μειωμένη ικανότητα εκμάθησης, δυσκολία συγκέντρωσης και προσοχής)
Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι η ηχορύπανση πλήττει την ανθρώπινη υγεία. Κατ’ επέκταση όμως πλήττει και την οικονομική ανάπτυξη. Υπολογίζεται ότι το κόστος της ηχορύπανσης στην Ευρώπη ανέρχεται στο ποσό των 10-100 δις Ευρώ ετησίως.


Ώρες κοινής ησυχίας


Η καταπολέμηση της ηχορύπανσης που ταλανίζει τους κατοίκους των σύγχρονων πόλεων είναι υπόθεση που αφορά όλους και μια «ήσυχη» πόλη αποδεικνύει και επιβεβαιώνει την κοινωνική ευαισθησία εκείνων που διαβιώνουν σε αυτήν. Για το λόγο αυτό φροντίστε να έχετε κατά νου τις ώρες κοινής ησυχίας (15:00-17:30 & 23:00-07:00) κατά τη θερινή περίοδο (01/04-30/09)


Ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας θεωρούνται οι εξής:
Α. Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00. έως 07:00.
Β. Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου και ως χειμερινή το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.