Η 17η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

          


Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο, προκαλώντας εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών και πλημμύρες.


Η ερημοποίηση της γης έχει ως αποτέλεσμα ανυπολόγιστες απώλειες σε γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, καθώς επίσης και τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής γενικότερα.


Στην Ελλάδα, το ένα τρίτο των εδαφών κινδυνεύει σοβαρά από ερημοποίηση και για το λόγο αυτό, η χώρα μας είναι μία από τις 200 χώρες που συντονίζουν τις προσπάθειές τους μέσω ΟΗΕ, για την καταπολέμηση του φαινομένου.


Το φαινόμενο της ερημοποίησης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις του κόσμου, καθώς θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ευημερία 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε άνυδρες περιοχές. Οι συνέπειες της ερημοποίησης και της ξηρασίας, που πλήττουν 100 και πλέον χώρες του κόσμου, μεταφράζονται σε ανυπολόγιστες ζημιές του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, όπως επίσης και στη ραγδαία επιδείνωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής γενικότερα.


Η παγκόσμια αυτή ημέρα, η οποία καθιερώθηκε πριν από 13 χρόνια, έχει ως στόχο να προωθήσει συγκεκριμένες δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υποβάθμισης του παγκόσμιου περιβάλλοντος, με τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που την συνοδεύουν και που ως θύματα έχουν κυρίως τους φτωχότερους ανθρώπους. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας φέρει τον τίτλο: «Η ερημοποίηση και η αλλαγή του κλίματος – Μια παγκόσμια πρόκληση». Μας υπενθυμίζεται με αυτόν τον τρόπο, ότι η αλλαγή του κλίματος και την ερημοποίηση είναι φαινόμενα αλληλένδετα, επηρεάζουν άμεσα το ένα το άλλο, και για τον λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού.


Επισημαίνεται ότι και στη χώρα μας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ερημοποίησης και της ξηρασίας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Για το λόγο αυτό, η χώρα μας οφείλει μαζί και με άλλες χώρες της υφηλίου, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου.


Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες.