Κομποστοποίηση:Δωρεάν Κάδοι στους Δημότες

        


Δωρεάν κάδοι κομποστοποίησης σε δημότες.


Με  το  πρόγραμμα «Waste Management as Policy Tools for Corporate Governance»  (WASMAN)  μπορεί να υλοποιηθεί  στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος» (Med Programme) η μέθοδος της Κομποστοποίησης  που αφορά μιά αρχική μορφή Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.


Σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει Δημοτικές Αρχές, να αναπτύξουν ένα πιο επωφελές σύστημα Διαχείρισης των Στερεών Δημοτικών Αποβλήτων, με άξονα τη «στρατηγική,μηδέν απόβλητα» και με παράλληλους στόχους την ευαισθητοποίηση  των πολιτών.


Πρόκειται για δράση που αφορά κυρίως τη δωρεάν παραχώρηση Κάδων Κομποστοποίησης  σε  ενδιαφερόμενους δημότες, με στόχο την μείωση των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους.


Ο κάδοι είναι χωρητικότητας 340 λίτρων ο καθένας, 87 εκατοστά ύψος, σε χρώμα «ανθρακί» και είναι κατασκευασμένοι από ανακυκλωμένο πλαστικό πολυπροπυλένιο (PP) .


Οι κάδοι αυτοί τοποθετούνται μέσα σε αυλές κατοικιών, πάνω σε χώμα, και εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να κομποστοποιήσουν υλικά φυτικής προέλευσης όπως υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, ξερά φύλλα, κομμένο γρασίδι, τσόφλια αυγών, στάχτη, υπολείμματα από τσάι και κατακάθια του καφέ,  κ.ά.


Έτσι υλικά που θα κατέληγαν ως άχρηστα απορρίμματα, μπορούν με τη κομποστοποίησή τους να γίνουν πολύτιμο και εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα  που θα «ζωντανέψει» το έδαφος στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν, εξοικονομώντας χρήματα και συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.


Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.