Μαγική νύχτα στους αρχαιολογικούς χώρους κάτω από την πανσέληνο


Η Αρχαία Νεμέα υπό το φως της πανσέληνου


Χιλιάδες ζευγάρια, οικογένειες και παρέες όλων των ηλικιών, κατέκλυσαν και φέτος τους 78 ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα, για να χαρούν μια μαγική καλοκαιρινή νύχτα κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι, την πιο ξεχωριστή πανσέληνο του χρόνου. Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου κατακλύστηκε από κόσμο ο χώρος στο ύψος του Ηρωδείου για ένα βράδυ κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίμη Πλέσσα, με την Ακρόπολη σε πρώτο πλάνο.
Η πανσέληνος του Αυγούστου γίνεται πιο πορφυρή, μεγαλύτερη και φωτεινότερη, λόγω του μικρότερου τόξου που διαγράφει στον ορίζοντα.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη γλυκιά καλοκαιρινή νύχτα, το μυστήριο και τους θρύλους που περικλείει κάθε πανσέληνος και την καλή παρέα, κάνει την ενατένισή του μια μοναδική εμπειρία.
Το γεγονός ότι περισσότεροι από 78 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, παρέμειναν ανοιχτά, με τους περισσότερους να φιλοξενούν μουσικές ή θεατρικές εκδηλώσεις, κατέστησαν τη βραδιά του Σαββάτου «μαγική» για χιλιάδες ανθρώπους.
«Είναι πολύ σημαντικό που ένας τόσος μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών χώρων είναι φέτος ανοιχτός, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση. Πρόκειται για βραδιά που προσφέρεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία προς όλους τους Έλληνες και τους επισκέπτες, θεσμό που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 και συνεχίζεται έκτοτε», δήλωσε η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη.
Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε κάποιον ποιητή. Πέρσι, τιμήθηκε η μνήμη του Νίκου Καββαδία και πρόπερσι του Γιάννη Ρίτσου. Φέτος, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, η αυγουστιάτικη βραδιά είναι αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη.
Στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν περιελήφθησαν η Ακρόπολη και το Σούνιο, δεδομένου ότι και στους δύο αρχαιολογικούς χώρους πραγματοποιούνται έργα αναστήλωσης.


Πηγή: in.gr