Προστάτεψε το αυτοκίνητό σου από θερμοπληξία

                   


Για πολλούς από εμάς, το αυτοκίνητο είναι κάτι παραπάνω από μια μάζα συνδεδεμένων ανταλλακτικών. Έχει ψυχή. Είναι το καλύτερό μας παιχνίδι. Και γι αυτό, είναι κρίμα να το αφήνουμε στην τύχη του μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις για να το προστατεύεις στις
διακοπές σου, είτε στον προορισμό που το έχεις πάρει, είτε στο πάρκινγκ του σπιτιού σου. Έχουν να κάνουν με τη συντήρησή του αυτό τον καιρό, αλλά και με την προετοιμασία του για το φθινόπωρο που έρχεται – και δεν είναι πια και τόσο μακριά. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν πως μόνο ο χειμώνας καταπονεί το αυτοκίνητο. Είναι λάθος.

Κανόνες πρακτικής συντήρησης.

Κοίτα συχνότερα τα λάστιχα. Καταπονούνται ιδιαίτερα. Μπορεί να τα έχεις ταλαιπωρήσει σε χωματόδρομους. Μπορεί να τα έχεις καταπονήσει και στην άσφαλτο, όπου κυριολεκτικά «ανάβουν». Αν θυμάσαι από το σχολείο, η πίεση του αέρα μέσα στο λάστιχο είναι ευθέως ανάλογη της θερμοκρασίας. Όσο περισσότερο «καίγεται» το λάστιχο, τόσο η πίεση ανεβαίνει και χάνει περισσότερο αέρα. Γι αυτό εξέταζε την πίεση του αέρα συχνότερα – και ποτέ όταν τα λάστιχα είναι ζεστά, γιατί πολύ απλά θα πάρεις λάθος ένδειξη (η αλλαγή της πίεσης που μόλις προαναφέραμε). Κι όταν επιστρέψεις με το καλό από τις διακοπές, είναι η καταλληλότερη στιγμή να αρχίσεις να σκέφτεσαι την αλλαγή τους (θα πούμε περισσότερα προσεχώς).

Τσέκαρε τη μπαταρία. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας μπορεί η μπαταρία να χάνει υγρά (αν δεν είναι κλειστού τύπου). Εξέτασε τις επαφές να είναι σφιχτές πάνω στους πόλους, γιατί έχει συμβεί αρκετά συχνά από τα τραντάγματα στο χωματόδρομο να κουνιώνται και να φεύγουν από τη θέση τους – ειδικά αν εκείνος που σού έκανε το σέρβις ήταν «αλλού γι αλλού» και δεν έσφιξε γερά (συμβαίνει πολύ συχνά). Μικρό το κακό, θα πεις, το αυτοκίνητο απλά θα σβήσει. Δεν είναι μόνο αυτό. Μπλοκάρουν και οι συναγερμοί (το immobilizer) και κινδυνεύεις οι ξαφνικές αλλαγές τάσης να κάψουν τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά στο ηχοσύστημα και αλλού (μας έχει συμβεί εμάς, κάηκε η κεραία του GPS σε ένα Grand Vitara).

Η ηλιοπροστασία κρύβει κινδύνους. Ένα νέο πρόβλημα που ανέκυψε με τα καινούργια «hi tech” αυτοκίνητα έχει να κάνει με τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά τους. Πολλοί από εμάς βαριόμαστε να κουκουλώνουμε το αυτοκίνητο και προτιμούμε την εύκολη λύση, να βάζουμε μπροστά στο παρμπρίζ εκείνο το πτυσσόμενο φύλλο από χαρτί και αλουμίνιο που αγοράζουμε από τους πλανόδιους. Εφιστούμε την προσοχή, διότι οι ακτίνες του ήλιου ανακλώνται μεν, αλλά μερικώς. Στο σημείο εκείνο τοπικά το τζάμι και το αλουμίνιο παίζουν το ρόλο ηλιακού θερμοσίφωνα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις θερμοκρασίες. Έχουν διαπιστωθεί λοιπόν περιστατικά, οι μοντέρνες κεραίες των ηχοσυστημάτων που έχουν κολληθεί πάνω στο τζάμι να ξεκολλούν και να ζαρώνουν από το «κάψιμο», ενώ εξίσου ταλαιπωρούνται τα «μάτια» των συναγερμών σε εκείνο το σημείο και όποια άλλα εξαρτήματα βρίσκονται κοντά. Επίσης καλό είναι να σκεφτείς τη λύση ενός σπρέι σιλικόνης με UV προστασία για τα ταμπλό και τα υπόλοιπα πλαστικά της καμπίνας – αλλά καλού κακού, πάρε και μια δεύτερη γνώμη από την αντιπροσωπεία σου (εμείς ποτέ δεν το παίζουμε ξερόλες).

Άλλαξε υαλοκαθαριστήρες. Οπωσδήποτε με το που επιστρέφεις από τις διακοπές, ή και κατά τη διάρκεια. Το κόστος είναι ελάχιστο μπορείς να τα αγοράσεις ακόμα και σε ένα σούπερ μάρκετ και μπορείς να τα βάλεις άνετα μόνος σου, οπότε μην το φοβηθείς. Ο λόγος είναι ότι προς το τέλος του Αυγούστου συνήθως πιάνουν κάποιες γερές μπόρες σε πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας, πριν τα πρωτοβρόχια. Αν λοιπόν είσαι σε κάποιο δρόμο ταχεία κυκλοφορίας και πέσεις σε τέτοιο φαινόμενο με τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων κομμένα, είσαι εκτεθειμένος σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Δε θα βλέπεις απολύτως τίποτα. Άλλαξε τώρα λάστιχα. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς τα πρωτοβρόχια είναι κοντά.

Κερί, γυάλισμα, απομάκρυνση αλάτων. Μας έχει τύχει να έχουμε επιστρέψει έπειτα από δεκαήμερες ειδυλλιακές διακοπές στον Άγιο Ιωάννη στο Πήλιο, όπου μείναμε σε ένα σπίτι δίπλα στο κύμα. Το αυτοκίνητο επίσης. Είχε αέρα και το κύμα έσκαγε κοντά στα λάστιχα, όχι όμως πάνω τους. Μόλις φύγαμε, μετά από 2 χιλιόμετρα, πάνω στο βουνό, τα φρένα άναψαν και μύρισαν, και το καντράν έβγαλε αλάρμ. Τι είχε συμβεί; Οι δισκόπλακες και τα τακάκια είχαν «πασπαλιστεί» από το αλάτι που βρισκόταν στα σταγονίδια του αέρα. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το υπόλοιπο αμάξωμα. Έχε υπόψη σου να πλένεις το αυτοκίνητο, ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών (έστω ρίξε νερό με λάστιχο – πάντα βράδυ όμως) και ειδικά να ξεπλένεις τα σημεία πίσω στα λάστιχα αν είσαι πολύ κοντά σε θάλασσα. Το αλάτι προκαλεί διάβρωση που «τρώει» το προστατευτικό φιλμ του αμαξώματος – για να μη μιλήσουμε για τις υπεριώδεις ακτίνες. Όταν επιστρέψεις με το καλό, θες οπωσδήποτε ένα γερό πλύσιμο και γυάλισμα με κερί. Είναι ό,τι καλύτερο για τη φροντίδα του. Να θυμάσαι πως για τους απαιτητικούς, το πλύσιμο με νερό και σαπούνι είναι μόνο η αρχή για ένα καλό καθάρισμα του σασί.

Δεν είναι πολλά, και σίγουρα εσύ έχεις κι άλλα στο μυαλό σου. Όμως αυτά συνήθως τα παραβλέπουν οι περισσότεροι από εμάς. Έχε τα στα υπόψη και το αυτοκίνητό σου θα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ό,τι πριν το καλοκαίρι!


Πηγή: menslounge.gr