«Οργασμός» έργων στην αιολική αγορά, πάνω από 300MW υπό κατασκευή!


«Οργασμός» έργων στην αιολική αγορά, πάνω από 300MW υπό κατασκευή!


Ξεπερνούν τα 300MW, τα αιολικά πάρκα που βρίσκονται σήμερα σε φάση κατασκευής, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, που είναι σε θέση να έχουν συνολική εικόνα για την αγορά του Αιόλου στη χώρα μας. Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός καθώς δείχνει ότι , παρά τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, η αγορά βρίσκεται εντός του φιλόδοξου ετήσιου στόχου για εγκατάσταση 300 νέων αιολικών MW.


Οι ίδιες πηγές της αγοράς υπογραμμίζουν  το «σαφές μήνυμα αισιοδοξίας» που δίνει η κινητικότητα στην αγορά του ανέμου. Τα έργα που σήμερα βρίσκονται σε φάση κατασκευής αντιπροσωπεύουν επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ.  


Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο για το 2011 την εγκατάσταση 500MW ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 300MW αιολικά και τα 200MW φωτοβολταϊκά. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ από την αρχή του έτους έχουν συνδεθεί στο διασυνδεδεμένο σύστημα 127,21 MW φωτοβολταϊκών ενώ τα νέα αιολικά πάρκα που συνδέθηκαν φτάνουν τα 134,1MW.


Εφόσον λοιπόν συνδεθούν μέσα στο 2011, περίπου 170MW από τα 300MW που κατασκευάζονται, τότε θα έχει ικανοποιηθεί ο περίφημος στόχος των 300MW αιολικών. Να σημειώσουμε πάντως ότι στις αρχές του καλοκαιριού η ΕΛΕΤΑΕΝ είχε προϊδεάσει για την ευνοϊκή εξέλιξη στην αγορά, υποστηρίζοντας ότι μέχρι το τέλος του 2011, είναι πιθανό να προστεθούν συνολικά 350MW αιολικών.


Εκτός από τον ετήσιο στόχο του 2011, που όπως όλα δείχνουν θα ικανοποιηθεί, η δυναμική της αγοράς εμπνέει αισιοδοξία και για το 2012. Και αυτό καθώς ένας αριθμός έργων που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τους τελευταίους μήνες δεν πρόκειται να συνδεθεί με το δίκτυο του ΔΕΣΜΗΕ φέτος, δηλαδή θα καταγραφεί επισήμως από την επόμενη χρονιά. Έτσι δημιουργείται ήδη μια καλή «μαγιά» έργων ώστε η αγορά να διατηρήσει και να ενισχύσει τους ικανοποιητικούς φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης.


Χρηματοδότηση


Βεβαίως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στο χρηματοδοτικό κομμάτι, καθώς η έλλειψη ρευστότητας εμποδίζει μεγάλο αριθμό νέων ώριμων έργων να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα πάρκα που κατασκευάζονται σήμερα, δε θα υλοποιούνταν χωρίς τη βοήθεια – στο σκέλος της χρηματοδότησης βεβαίως – των ξένων εταιρειών που εισάγουν τον εξοπλισμό των ανεμογεννητριών. Η συνδρομή προέρχεται από τα περίφημα ινστιτούτα εξαγωγικών πιστώσεων που προσφέρουν είτε πιστώσεις, είτε ασφαλίσεις πιστώσεων ή εγγυήσεις χαμηλώνοντας σε κάθε περίπτωση το κόστος της χρηματοδότησης, που έχει ανέβει στα ύψη για τους έλληνες επενδυτές.


Επίσημες ανακοινώσεις


Μια πιο σαφής εικόνα για το πόσα έργα θα συνδεθούν στο δίκτυο μέσα στο 2011 και άρα θα καταγραφούν ως επίσημη αύξηση της αιολικής αγοράς, αναμένεται να δοθεί τις επόμενες εβδομάδες από την ίδια την ΕΛΕΤΑΕΝ, η οποία και θα ανακοινώσει τις τελευταίες εκτιμήσεις της για τα νέα έργα.