Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ρεύμα 320.000 καταναλωτές…


Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ρεύμα 320.000 καταναλωτές…


Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να τους κοπεί το ρεύμα βρίσκονται 320.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και γενικά καταναλωτές που ανήκουν σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και πληρώνουν σε αρκετές μηνιαίες δόσεις το λογαριασμό τους στο ρεύμα, κάνοντας διακανονισμό με τη ΔΕΗ.


Πρόκειται για πελάτες της επιχείρησης που ήδη αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς της τάξης των 60 και 80 ευρώ, αλλά που τώρα, ακόμη κι αν υπαχθούν στη μειωμένη κλίμακα του τέλους (του 0,5 ευρώ/ τ.μ.), θα κληθούν να πληρώσουν τη πρώτη δόση χωρίς δυνατότητα διακανονισμού, διαφορετικά η ΔΕΗ θα πρέπει να τους κόψει το ρεύμα.


Eνώ μέχρι σήμερα, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι, και γενικά όσοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακανονισμό της οφειλής τους με τη ΔΕΗ και να πληρώνουν σε δόσεις, η επιβολή του τέλους ακυρώνει αυτή τη δυνατότητα. Διότι, ναι μεν, η ΔΕΗ μπορεί θεωρητικά να συνεχίσει να δέχεται για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες την πληρωμή σε δόσεις για την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσαν, ωστόσο η τροπολογία για την επιβολή του τέλους ακινήτων προβλέπει ότι αν αυτό δεν καταβάλλεται, τότε η επιχείρηση θα κόβει το ρεύμα. Δεν υπάρχει επομένως η παραμικρή πρόβλεψη, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, για όλους εκείνους που μέχρι σήμερα μπορούσαν να ζητήσουν με απλές διαδικασίες ένα διακανονισμό. Επομένως, ο διακανονισμός για τη πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος καθίσταται στην ουσία δώρον – άδωρον.


Ξεχάστε το διακανονισμό για ένα χρόνο…


Όπως μάλιστα σημειώνει η ΓΕΝΟΠ, επειδή το μέτρο θα επιβληθεί για φέτος αλλά και για το 2012, αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη η πραγματοποίηση οποιουδήποτε διακανονισμού σχεδόν για ένα ολόκληρο χρόνο.


Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, τα «σπασμένα» της πολιτικής αυτής θα κληθούν να πληρώσουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες οικιακών πελατών, όσοι δηλαδή είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, (μεταξύ αυτών και έχοντες σοβαρά προβλήματα υγείας που χρειάζονται αδιάλειπτη παροχή ρεύματος).


Η ίδια ανακοίνωση αναφέρεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα όπως υπερήλικες άνω των 70 ετών που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και σε αυτούς η επιχείρηση τους παρέχει τη δυνατότητα να πληρώσουν το λογαριασμό τους σε έξι (6) διμηνιαίες δόσεις. «Εάν έλθει και το «χαράτσι» του τέλους ακινήτων αυτό θα πρέπει να εισπραχθεί άμεσα – μαζί με το λογαριασμό – χωρίς να γίνει κανένας διακανονισμός» αναφέρει η ανακοίνωση


Προχειρότητα


Η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει ότι το μέτρο υιοθετήθηκε με προχειρότητα, και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι:


• Σε ημερήσια βάση η ΔΕΗ δεν μπορεί να αποστέλλει περισσότερους από 190.000 λογαριασμούς σε πελάτες της,. Δηλαδή θα χρειασθούν σχεδόν 40 μέρες για να αποσταλούν οι λογαριασμοί από την ημέρα που θα ξεκινήσει η αποστολή. Με λίγα λόγια θα χρειασθούν περίπου 2,5 μήνες για να εισπραχθεί η πρώτη δόση του 2011, και άλλους 2,5 μήνες η δεύτερη δόση. Δηλαδή για το τέλος ακινήτων 2011 χρειάζονται συνολικά περίπου 5 μήνες, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να πραγματοποιούνται καταβολές ακόμη και κατά τους πρώτους μήνες του 2012.


• Σε ότι αφορά τις 4 δόσεις του 2012 αυτές τελικά θα επεκταθούν και μέσα στους πρώτους μήνες του 2013…


• Δεν είναι εφικτό το κόψιμο της παροχής ρεύματος, καθώς σε παρά πολλά ακίνητα είναι ανέφικτη η είσοδος σε συνεργεία της ΔΕΗ, επειδή οι μετρητές βρίσκονται σε εσωτερικούς απροσπέλαστους χώρους κλπ.


• Εφόσον πολλοί καταναλωτές αρνηθούν την είσοδο σε συνεργεία της ΔΕΗ για αποκοπή των παροχών ρεύματος θα χρειασθούν «στρατιές εισαγγελέων» και απεριόριστες διμοιρίες ΜΑΤ για να τεθούν σε εφαρμογή τέτοιου είδους αντιλαϊκά μέτρα…