Πληροφόρηση και παραπληροφόρηση

Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τα πάντα στον χάρτη της επικοινωνίας και της πληροφόρησης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Οι επικοινωνίες και τα νέα τρέχουν με ταχύτητες που κανένας πριν από μερικά μόνο χρόνια δεν μπορούσε να φανταστεί.

Στη νέα αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι νέοι αποτελούν για ακόμα μία φορά την πρωτοπορία. Αυτοί έχουν αγκαλιάσει τις νέες τεχνολογίες και τις χρησιμοποιούν αφήνοντας στην άκρη τα παλιά και τετριμμένα.

Στα οποία παλιά και τετριμμένα συμπεριλαμβάνονται και οι ελληνικές εφημερίδες. Αρχαίες, αποστεωμένες, χωρίς καμία φρεσκάδα έχουν πέσει στην ανυποληψία και τον μαρασμό. Τα νέα εργαλεία στο internet και στην κινητή τηλεφωνία τις έχουν ξεπεράσει. Και μαζί με αυτές και τους περισσότερους από τους δημοσιογράφους που τις γράφουν. Σίγουρα όμως έχουν αφήσει αιώνες πίσω τους την ΕΣΗΕΑ.

Η συνδικαλιστική ηγεσία της ελληνικής δημοσιογραφίας κατεβάζει τον κλάδο σε απεργίες, υποτίθεται για να μείνει ο λαός χωρίς πληροφόρηση, να αγανακτήσει και να πιέσει ώστε να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Δεν καταλαβαίνει όμως ότι το ενεργό τμήμα του ελληνικού λαού έχει πλέον άλλες πηγές πληροφόρησης.

Όχι πάντα με τις καλύτερες και όχι πάντα με τις πιο έγκυρες πληροφορίες. Σίγουρα όμως με πολύ πιο γρήγορες πληροφορίες. Τα blogs, τα site δίνουν αυτό που δεν μπορεί σήμερα ο έντυπος Τύπος. Παράδειγμα τρανό, η απεργία της ΕΣΗΕΑ την προηγούμενη Τετάρτη. Δεν έλειψε από κανέναν η τηλεόραση και οι εφημερίδες. Ισα-ίσα, θεωρούν πολλοί ότι ήταν από τις καλύτερες ημέρες της ελληνικής τηλεόρασης.

Τόσα χρόνια τα παιγνίδια των εκδοτών οδήγησαν τον κλάδο των δημοσιογράφων σε μια πλήρη ανυποληψία, με τη συνενοχή τους βέβαια. Και σήμερα ουσιαστικά έχουν υποκατασταθεί από τα blogs. Πολύ δύσκολα θα ανακάμψουν και θα γίνουν αναγκαίες οι σημερινές εφημερίδες στον πολίτη. Δυστυχώς δεν το έχουν καταλάβει και κυρίως δεν το έχει συνειδητοποιήσει η συνδικαλιστική τους ηγεσία.

Χρειάζεται πολύ κόπος και πολύ φαιά ουσία από πολλούς νέους δημοσιογράφους για να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει για αυτούς σήμερα. Θα το καταφέρουν. Σίγουρα αν καταλάβουν ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και πείσουν για αυτό και τους εκδότες. Διαφορετικά θα περάσει πολύ χρόνος μέχρι να ξεκαθαρίσει η φύρα στην ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πηγή: www.insideinfo.gr

Πατήστε εδώ για αναλυτικές πληροφορίες.