Οι θεραπευτικές ιδιότητες των κυδωνιών

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των κυδωνιών ήταν γνωστές στην αρχαιότητα. Τα κυδώνια τονώνουν την όρεξη, καταπραΰνουν το ερεθισμένο στομάχι και διευκολύνουν την ηπατική και νεφρική λειτουργία.
Τσάι από βρασμένα φύλλα ή κουκούτσια κυδωνιάς σταματούν αμέσως τη διάρροια ενώ το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το ζουμί ή το σιρόπι από ψητά ή βρασμένα κυδώνια. Το ίδιο σιρόπι καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τη βραχνάδα.
Το αφέψημα από κουκούτσια κυδωνιάς είναι επίσης αντιβηχικό, μαλακτικό και αποχρεμπτικό αλλά και αποτελεσματικό για τον πονοκέφαλο.
Το λικέρ από κυδώνι θεωρείται κατάλληλο για τη δυσπεψία και την ξινίλα του στομαχιού ενώ αντιμετωπίζει και την αιμορραγία των ούλων. (Κόψτε ένα κυδώνι και ρίξτε το σε λευκό κρασί. Αφήστε το για μια εβδομάδα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το για να κάνετε πλύσεις. Έχει αιμοστατικές ιδιότητες).
Τέλος, το κυδώνι θεωρείται αφροδισιακό για τις γυναίκες.

Πηγή: zougla.gr