Μονοθεματικές ταβέρνες


Εδώ και δεκαετίες επιμένουν να προσφέρουν το ίδιο, λιτό και αυστηρά συγκεκριμένο μενού στους πελάτες τους. Εστιάζοντας στις πρώτες ύλες που λειτουργούν ως διαφημιστικό «υλικό» για τα μαγαζιά τους και αποκτώντας εξειδίκευση στο μαγείρεμά τους, έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν στο πέρασμα του χρόνου μυθικές διαστάσεις.


Η λογική που ακολουθούν οι παρακάτω ταβέρνες είναι απλή: Μικρό μενού, πιάτα που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και διάρκεια στον χρόνο. Ο συνδυασμός έχει αποδώσει, αφού το κάθε μαγαζί θεωρείται στον τομέα του εμβληματικό.


Στην ψαροταβέρνα «Τα Κανάρια», ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1950. Ηταν η χρονιά που ξεκίνησε να λειτουργεί. Ο Σπύρος Αργυρόπουλος, ο σημερινός ιδιοκτήτης, θυμάται ότι ήταν μαθητής όταν άνοιξαν το ταβερνάκι οι γονείς του. «Η συνταγή παραμένει η ίδια από τότε. Λίγα και καλά. Ψάρια φρέσκα, γαρίδες, σαλάτα, φέτα βαρελίσια, ελιές και κρασί δικό μας», λέει ο κύριος Σπύρος, που κράτησε ευλαβικά το μικρό και συγκεκριμένο μενού όπως το βρήκε από τους γονείς του. «Οι γιοι μου, Γιώργος και Δημήτρης, που ανέλαβαν τα ηνία, διατηρούν το ίδιο μενού και προσπαθούν να αντισταθούν στον χρόνο, διατηρώντας αναλλοίωτη την εποχή του 1950». Σκηνικό απλό, αυθεντικό. Ολα παραμένουν ίδια. Η επιλογή του φαγητού γίνεται από το ψυγείο μέσα στην κουζίνα, με ψάρια «που έρχονται από τις Κυκλάδες». Από φαγκρί και συναγρίδα μέχρι τσιπούρα και σαργό. «Η γαρίδα του Πλαταμώνα είναι η βασίλισσα και τρώγεται τηγανητή. Το ευχάριστο είναι ότι έρχονται νέοι». Οσο για τις τιμές; «Διαμορφώνονται σύμφωνα με το προϊόν», λέει ο ίδιος.


Κανάρια, Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ. 210 -422119


Κατσαρίνα.
Η γυναίκα του πρώτου ιδιοκτήτη το 1893, η κατσαρομάλλα Ρίνα, χάρισε το όνομα στην κηφησιώτικη ταβέρνα «Κατσαρίνα». Ολα έχουν αλλάξει έπειτα από έναν και πλέον αιώνα. Η Κατσαρίνα όμως παραμένει αλώβητη στο πέρασμα του χρόνου. Το ίδιο και η σταβλίσια μπριζόλα της. Ο Μανώλης Διονυσιώτης, ο σημερινός ιδιοκτήτης, η τέταρτη γενιά, θυμάται από τις διηγήσεις των παππούδων ότι «το μενού είχε κρεατικά και κάποια μαγειρευτά. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο κατάλογος παραμένει ίδιος. Οι πελάτες μας είναι σταθεροί και επιμένουν στη σταβλίσια μπριζόλα ή στη γάλακτος». Η Κατσαρίνα αναδύει άρωμα εποχής, με τη μικρή καταπράσινη αυλή της να φαντάζει σαν να μην πέρασε από πάνω της ο χρόνος. «Οι πελάτες μας, που είναι τρίτης και τέταρτης γενιάς, δείχνουν τον δρόμο στο μενού. Αναγνωρίζουν την ποιότητα. Οταν έρχονται στο μαγαζί δεν παραγγέλνουν, εμείς ξέρουμε τι θέλουν», λέει ο ίδιος…
συνέχεια