15-7-1869 : Η μαργαρίνη παρασκευάζεται για πρώτη φορά στο Παρίσι

Έναν χρόνο πριν συντριβεί ο γαλλικός στρατός από τις πρωσικές δυνάμεις, γεγονός που επέφερε την πτώση και εξορία του στην Αγγλία, ο Ναπολέων ο Γ' είχε προκηρύξει έναν διαγωνισμό για την παρασκευή μιας λιπαρής ουσίας "παρόμοιας με το βούτυρο, αλλά φθηνότερης, που θα μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα με όλη την θρεπτική αξία της χωρίς να αλλοιώνεται". Εκείνη την εποχή, το βούτυρο ήταν ιδιαίτερα ακριβό, σπάνιο και με πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης. Ο γάλλος φαρμακοποιός Mège-Mouriès είχε τη λύση. Έφτιαξε ένα λευκό μίγμα από βοδινό λίπος, γάλα και νερό και το ονόμασε μαργαρίνη (από την αρχαία ελληνική λέξη μάργαρον : λευκό σαν την πέρλα). Το 1873 κατοχύρωσε το παρασκεύασμά του, κι έκτοτε η μαργαρίνη έγινε ένα διεθνές προϊόν με ευρεία κατανάλωση και άπειρες εκδοχές.

Πηγή: lifo.gr