Έξτρα κέρδη από την τυποποίηση και πώληση του δικού σας λαδιού


Η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν ίσως τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας, με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του ελαιολάδου να χάνονται στο βάθος του χρόνου.


Η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν ίσως τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας, με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του ελαιολάδου να χάνονται στο βάθος του χρόνου.


Ομως παρά την τεράστια παράδοση και το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου και την πρώτη σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα οικονομικά οφέλη για τον Ελληνα ελαιοπαραγωγό είναι αρκετά περιορισμένα, αφού το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αφορά χύμα ελαιόλαδο.


Την ώρα που έξτρα παρθένο λάδι πωλείται χύμα στα 2 ευρώ το λίτρο, το ίδιο λάδι, αν είναι τυποποιημένο, η τιμή του αυξάνεται στα 4,5 με 5 ευρώ.


Και ενώ οι Ελληνες παραγωγοί ελαιολάδου πουλάνε χύμα, χωρίς να βγάζουν συχνά το κόστος παραγωγής, οι Ιταλοί εισάγουν το ελληνικό λάδι που είναι εξαιρετικό, το τυποποιούν και το χρυσοπουλάνε στις διεθνείς αγορές.


Κατά την περίοδο 2010-2011, ο Ελληνας παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είδε το εισόδημά του (1,94 ευρώ το κιλό) να μειώνεται κατά 5%.


Κατά την περίοδο 2010-2011, ο Ιταλός παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είδε το εισόδημά του (3,90 ευρώ το κιλό) να αυξάνεται κατά 44%.


Τα 5 ευρώ το λίτρο φτάνει η τιμή για το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο. 2 ευρώ πωλείται το χύμα.


Πηγή: ethnos.gr