Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ κλυδωνίζουν την Υγεία


Φαρμακοποιοί, γιατροί και διαγνωστικά κέντρα απειλούνται με οικονομική εξόντωση και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κινδυνεύει από κατάρρευση λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), όπως υποστηρίζουν με ανακοινώσεις τους.
Σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ, οι συνολικές οφειλές του Οργανισμού αγγίζουν τα 1,1 δισ. ως ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων και άλλα 300 εκατ. χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς.


Τα ταμεία εξακολουθούν να μην αποδίδουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αδρανεί στη διεκδίκηση των εισφορών και είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους, παρά τις ρητές εντολές του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, σημειώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και παράνομη» την καθυστέρηση των πληρωμών.


Με βάση τον πρόσφατο νόμο, ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να πληρώσει τα φαρμακεία στις 10 Φεβρουαρίου, (για τις συνταγές που εκτελέστηκαν τον Νοέμβριο), ενώ την ίδια ώρα, επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, ορισμένες μεγάλες πολυεθνικές παραβιάζουν την υπουργική απόφαση και αρνούνται να χορηγήσουν πίστωση στα φαρμακεία.


«Βρισκόμαστε για μία ακόμη φορά μπροστά στο φάσμα των ακάλυπτων επιταγών και οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς φάρμακα», υπογραμμίζει ο ΠΦΣ, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων για να «αποφευχθεί ένας νέος κύκλος αναταραχής στο χώρο της Υγείας».


Την εφαρμογή των οδηγιών του πρωθυπουργού για τον ορισμό χρονοδιαγράμματος πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ οι γιατροί του Οργανισμού, προειδοποιώντας παράλληλα «για πιθανή ολική κατάρρευση της πλειοψηφίας των ιδιωτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».


Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και ζητώντας δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση, ώστε «να σωθεί ο κλάδος, ο οποίος εξυπηρετεί το 80% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, από τον αφανισμό».


«Εισπράξαμε αδιαφορία, παρελκυστική τακτική και υποκρισία, παρότι τα βάρη που έχουν συσσωρευτεί είναι τόσα πολλά και μεγάλα, που πλέον είναι αδύνατον να τα αντέξουμε και τα οποία με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν στη χρεοκοπία και στην καταστροφή», επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, ακτινολόγος, Γιώργος Βουγιούκας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ