Θεσσαλονίκη: ανακύκλωση 20% με νέα απορριμματοφόρα και υπόγειους κάδους και συμβολή Άνθιμου


Αλλάζει το τοπίο της διαχείρισης και αποκομιδής απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη να αναγγέλλει την αύξηση του στόλου των απορριμματοφόρων σε 56 από 14 σήμερα, την ανανέωσή του με οχήματα νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, την τοποθέτηση υπόγειων κάδων και την έναρξη του θεσμού του επόπτη καθαριότητας, με στόχο η ανακύκλωση να ξεπεράσει το 20%.


—Ανακύκλωση


Στόχος της διοίκησης Μπουτάρη στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι η ανακύκλωση να ξεπεράσει το 20% της αποκομιδής των απορριμμάτων.


Όπως ανακοινώθηκε ήδη έχουν τοποθετηθεί 4.500 μπλε κάδοι και αναμένονται άλλοι 2.000, ενώ ακόμη δύο οχήματα θα προστεθούν στα δέκα υπάρχοντα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης. Σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης μεταφέρει 300 τόνους τη μέρα στο ΧΥΤΑ, εκ των οποίων μόνο οι 80 τόνοι είναι ανακυκλώσιμα υλικά.


—Επόπτης καθαριότητας


Καθιερώνονται οι επόπτες καθαριότητας, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας και την επιβολή προστίμων στους πολίτες που ρυπαίνουν τη Θεσσαλονίκη.


—Περισσότετερα απορριμματοφόρα


Στα μέσα Μαρτίου 2013 βγαίνουν στους δρόμους 56 απορριμματοφόρα, 10 τράκτορες και 10 οχήματα για τα ογκώδη απορρίμματα, έναντι 14 σήμερα.


—Υπογειοποιημένοι κάδοι


Σταδιακά θα εφαρμοστεί ωράριο αποκομιδής των σκουπιδιών, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενων των βουνών σκουπιδιών γύρω από τους κάδους, ενώ σε 200 σημεία πόλης θα τοποθετηθούν υπογειοποιημένοι κάδοι, πρόγραμμα για το οποίο θα ζητηθεί η οικονομική συνδρομή του «Πράσινου Ταμείου».


—Νέα απορριμματοφόρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας


Θα ανανεωθεί πλήρως ο στόλος των παλιών οχημάτων με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας απορριμματοφόρα, κόστους 15.384.000 ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, ενώ προχωρά η προμήθεια οχημάτων (αλατιέρες, πλυστικά, φορτηγά), ύψους 213.000 ευρώ, 600 μεταλλικών κάδων απορριμμάτων 1.100 λίτρων, ανταλλακτικών αξίας 750.000 ευρώ και ελαστικών προϋπολογισμού 203.000 ευρώ.


Στην προσπάθειά του ο Γιάννης Μπουτάρης θα ζητήσει τη βοήθεια του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, λόγω της μεγάλης απήχησης που έχει στο φιλόχριστο ακροατήριο.


Τέλος, ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε επίσης ότι θα θέσει υποψηφιότητα στα τέλη Μαρτίου για την προεδρία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, με το επιχείρημα ότι η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερος παραγωγός σκουπιδιών πόλη στην Κεντρική Μακεδονία και πρέπει να έχει λόγο στο συγκεκριμένο φορέα.


Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μπουτάρης ανέλαβε τη θέση του αντιδημάρχου Καθαριότητας τον Αύγουστο του 2011, ενώ η πόλη του έχει ενταχθεί στο δίκτυο πράσινων ελληνικών πόλεων.


Πηγή: econews.gr