Χειρότερη από το 2012 ήταν η φετινή περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων για το 89% των εμπορικών καταστημάτων στη Πελοπόννησο. Αυτό προκύπτει από το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν έμποροι για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βασίλη Παγώνη, το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε μια μέρα πριν τη λήξη των εκπτώσεων στις 27 του μήνα. Οπως προέκυψε, το 89% των εμπορικών καταστημάτων σημείωσε μείωση τζίρου σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα υπόλοιπα είτε έμειναν στα ίδια επίπεδα είτε αύξησαν τον τζίρο τους το ανώτερο μέχρι 10%.
Ειδικότερα για τα καταστήματα που σημείωσαν πτώση τζίρου, στο 58% η μείωση είναι από 21% έως 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Διευκρινιστικά ο κ. Παγώνης αναφέρει πως υπολογίζοντας ως χρονιά βάσης το 2008 έχουμε συνολική μέση πτώση γύρω στο 75%.
Οσον αφορά στα ποσοστά των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με το μέσο όρο της έκπτωσης εντός των καταστημάτων, το 67% των εμπόρων έκαναν εκπτώσεις από 21% έως 40%, το 25% των καταστημάτων έκαναν εκπτώσεις από 11% έως 20% και το υπόλοιπο 25% έκανε εκπτώσεις από 40% και πάνω.
Σε ερώτημα σχετικά με ενέργειες των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων, το 83% των εμπόρων που συμμετείχαν στην έρευνα, τις χαρακτήρισαν θετικές.
“Ολες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν, να σπρώξουν τις υποχρεώσεις τους σε ένα μικρό βάθος χρόνου. Βρισκόμαστε σε μια υποχρεωτική στάση πληρωμών, όπως λέμε εδώ και 1,5 χρόνο, περιμένοντας κάποιες κινήσεις των συλλογικών οργάνων” παρατήρησε ο κ. Παγώνης.
Αναφερόμενος στα όσα προτείνει ο κλάδος των εμπόρων για τη βελτίωση της κατάστασης, στάθηκε στους 3 βασικούς άξονες που συζητούνται: θεσμοθέτηση της εντός κρίσης υπερχρεωμένης επιχείρησης, θεσμικό πλαίσιο της αγοράς με λήψη μέτρων και ελάφρυνση των εν γένει επιβαρύνσεων.
Η εξεύρεση ωστόσο ρευστότητας, αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό άξονα. Οπως εξήγησε ο κ. Παγώνης, στόχος είναι η εξεύρεση ρευστότητας μέσα από το τραπεζικό σύστημα και με δεδομένο ότι οι τράπεζες αδυνατούν ή είναι απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την ελεύθερη αγορά, προτείνεται η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για “τράπεζα ειδικού σκοπού, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων” επισημαίνει και εξηγεί πως “υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να χρησιμοποιήσουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες” προκειμένου να αξιοποιηθεί κονδύλι άνω των 2 δισ. ευρώ που υπάρχει διαθέσιμο από την Ε.Ε. για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.