«Φρένο» στα έσοδα προκαλεί η μείωση των αντικειμενικών

Μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά μέσο όρο 20% στα μεγάλα αστικά κέντρα και 12% στην υπόλοιπη χώρα εισηγείται η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, στριμώχνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα παρασύρει προς τα κάτω όλες τις επιβαρύνσεις από φόρους και τέλη που βαραίνουν τα ακίνητα.


 Το πόρισμα που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή η οποία είχε συσταθεί για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, χθες το παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και βάσει αυτού θα γίνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Παράλληλα, καθιερώνεται νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναθεώρησης τιμών από τον Απρίλιο, ενώ έρχονται τα «πάνω – κάτω» στους φόρους, οι οποίοι θα υπολογίζονται με βάση το κόστος κατασκευής του ακινήτου και όχι ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται η κατοικία.


 Ως προς τις αντικειμενικές τιμές των εντός σχεδίου ακινήτων συστήνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωσή τους, καθώς είναι αμετάβλητες από το 2007. Σήμερα η πλειονότητα των αντικειμενικών ταυτίζεται με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και υψηλότερες.


 Στην πράξη δεν υπάρχουν εμπορικές τιμές, αφού, ελλείψει ρευστού εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν γίνεται καμία αγοραπωλησία διαμερίσματος ή οικοπέδου παρά μόνο ανταλλαγές μεταξύ του μεγάλου «στοκ» των διαμερισμάτων που έχουν οι κατασκευαστές με τα οικόπεδα τα οποία δίνονται ως αντιπαροχή από τους ιδιοκτήτες.


 Αυτή είναι και η μόνη πηγή εισοδήματος που έχει το υπουργείο Οικονομικών από τις μεταβιβάσεις των ακινήτων -πλέον των χαρατσιών που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες- καθώς άλλες φορολογικές εισπράξεις δεν μπορούν να υπάρχουν από τη στιγμή που η κτηματαγορά παραμένει «νεκρή» με αποκορύφωμα τα τελευταία τρία χρόνια.


 Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την υποχώρηση των αντικειμενικών αξιών η οποία θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις σημερινές τιμές των διαμερισμάτων, των εξοχικών κατοικιών και των οικοπέδων σε ολόκληρη τη χώρα ίσως «ζεσταθεί» σταδιακά η αγορά των ακινήτων, αφού οι εμπορικές αξίες δεν θα είναι απλησίαστες για τους φορολογούμενους που υπέστησαν μεγάλες μισθολογικές προσαρμογές.


 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει 11,7% το 2012 έναντι 5,5% το 2011, 4,7% το 2010 και 3,7% το 2009. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 που η Ελλάδα ξεκίνησε να «στροβιλίζεται» στη δίνη της ύφεσης μέχρι και σήμερα οι τιμές στα διαμερίσματα έχουν μειωθεί κατά 27,9%.


 Βέβαια για να «αναστηθεί» η αγορά των ακινήτων πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη φορολογία που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα ο οποίος σήμερα «φρενάρει» την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


 Στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής προτείνεται η διάκριση του κόστους κατασκευής ανεξάρτητα της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο. Με το νέο σύστημα ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα είναι αναλογικά υψηλότερος στα σπίτια με υψηλό κόστος κατασκευής.


 Αυτό βέβαια που προέχει για το υπουργείο Οικονομικών είναι να διασφαλίσει τα τιμολόγια τα οποία θα πιστοποιούν το αληθινό κόστος κατασκευής μιας βίλας, είτε αυτή βρίσκεται στην Κηφισιά είτε σε πιο υποβαθμισμένη περιοχή.


 Οι επιτελείς στην Καραγεώργη Σερβίας μελετούν διάφορα σχέδια από τη στιγμή που το κόστος των υλικών κατασκευής θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια για τον υπολογισμό της φορολογικής αξίας του ακινήτου. Προτείνεται παράλληλα να σχεδιαστούν και νέα έντυπα υπολογισμού της αξίας των οικοπέδων με κτίσμα ή όχι.


Ηλεκτρονική «τράπεζα τιμών» από τον Απρίλιο


 Αλλάζει από τον Απρίλιο το σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών και καθιερώνεται νέο ηλεκτρονικό σύστημα με αξίες που θα αυξομειώνονται ανά τρίμηνο. Αυτό θα γίνεται μέσω μιας «τράπεζας τιμών» στην οποία έχουν καταχωρηθεί οι σημερινές εμπορικές αξίες των ακινήτων για κατοικίες, επαγγελματικά, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια όλης της χώρας.


 Η βάση δεδομένων θα ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τις μεταβολές που επέρχονται στις τιμές των ακινήτων. Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω του αρχείου της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία αντλεί στοιχεία από τις εμπορικές τράπεζες μέσω των δανείων για τη στεγαστική πίστη που χορηγούν στους καταναλωτές.


 Αν και οι τράπεζες δύσκολα εκταμιεύουν σήμερα δάνεια, η βάση θα ενημερώνεται με στοιχεία και από άλλους πιστοποιημένους φορείς της αγοράς. Οπως είναι τα μεσιτικά γραφεία, οι εταιρίες real estate, η ομοσπονδία των κατασκευαστών ακινήτων.


 Με το νέο σύστημα καταργούνται οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών που μέχρι τώρα ήταν αρμόδιες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Την κατάργηση την επιτροπών θα προβλέπει σχεδίου νόμου που θα έρθει στη Βουλή, το οποίο προηγουμένως θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα.


Πηγή: enet.gr