Τα πειθαρχικά «συγκάλυπταν» χιλιάδες επίορκους


Συγκάλυψη επί μακρόν τελούσαν τα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων, με την πλειοψηφία των μελών τους να οδηγούνται σε απαλλακτικές κρίσεις για τους συναδέλφους τους. 


Έτσι, ενώ τα νέα πειθαρχικά έπρεπε να συνεδριάζουν από τον Μάιο του 2012, όπως ορίζει ο νόμος 4057, ώστε να ξεκαθαριστούν γρηγορότερα οι υποθέσεις των επίορκων, η συγκρότησή τους έγινε με ρυθμούς χελώνας, ενώ οι συνεδριάσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. 


Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, μερικές από τις ενδεικτικές υποθέσεις ατιμωρησίας είναι οι εξής: 


Υπάλληλος Πανεπιστημίου, υπεύθυνος για παραλαβή πετρελαίου, έκλεβε το πετρέλαιο και το διοχέτευε στην αγορά. Φέρεται ότι ζημίωσε το δημόσιο με 7.000.000 ευρώ. Ποινή: Καμία. 


Υπάλληλος με συνεργό, μετέφερε λαθρομετανάστες έναντι αντιτίμου. Ποινή: Πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές 3 μηνών. 


Εκπαιδευτικός μαγνητοσκοπούσε μαθητές όταν άλλαζαν ρούχα στα αποδυτήρια. Ποινή: 6 μήνες παύση και στέρηση αποδοχών. 


Υπάλληλος Δήμου κατηγορήθηκε για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου κατʼ εξακολούθηση. Ποινή: Παύση 6 μηνών και στέρηση αποδοχών. 


Την λυπηρή πραγματικότητα περιέγραψε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, μιλώντας την εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», σημειώνοντας ότι οι επίορκοι έπρεπε ήδη να έχουν αποχωρήσει, ωστόσο ο ένας καλύπτει τον άλλον. 


Πάντως, εκτός από τις ευθύνες, αδιευκρίνιστος παραμένει και ο αριθμός των επίορκων, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να διαψεύδει ότι πρόκειται για 7.000 δημοσίους υπαλλήλους – παραβάτες, και την τρόικα να περιμένει δείγματα γραφής από την κυβέρνηση με την αποχώρηση τουλάχιστον των υπαιτίων για ποινικά αδικήματα. 


Η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» δημοσιεύει όλη τη λίστα των 1.301 επίορκων υπαλλήλων, σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί 2.200 ποινικές διώξεις από το 2007 έως το 2012 και ακόμη οι υποθέσεις βρίσκονται εν υπνώσει.


Πηγή: MEGA, Έθνος