ΦΠΑ 4 εκατ. ευρώ για … κρεμμύδια!


Αυξάνονται οι καταγγελίες που φτάνουν στην υπηρεσία του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες 2.000 υποθέσεις.


Μια από τις πρόσφατες υποθέσεις που ανέλαβε η υπηρεσία αφορούσε σε σιδηροδρομική σήραγγα 350 μέτρων κοντά στο Λιανοκλάδι της Φθιώτιδας, που ανέθεσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε εργολάβο , αλλά ήταν… αχρείαστη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η σήραγγα κατασκευάστηκε κόστισε 30 εκ. ευρώ, αλλά δεν χρησιμοποιείται.


«Στο δικαστήριο πετύχαμε να επιδικαστεί και η επιστροφή 11 εκ. ευρώ από τις εταιρείες που επωφελήθηκαν του έργου», λέει ο κ. Ρακιντζής, ωστόσο ο ίδιος δεν κρύβει την επιφύλαξή του για την καταβολή των προστίμων.


Η ασυδοσία των κυκλωμάτων που αξιοποιούσαν επίορκους υπαλλήλους για οικονομικές και φορολογικές απάτες είναι παροιμιώδης. Μία από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσε σε μία γυναίκα 86 ετών από το νομό Βοιωτίας, η οποία είχε λάβει πρόσφατα επιστροφή ΦΠΑ ύψους 4 εκ. ευρώ για εξαγωγές… κρεμμυδιών! Προφανώς πρόκειται για πλαστά τιμολόγια με σκοπό την κλοπή ΦΠΑ.


Τα πλαστά τιμολόγια ήταν και είναι μία από τις πιο επικερδείς «βιομηχανίες» της χώρας. Μόνο τη διετία 2010-2011 το ΣΔΟΕ εντόπισε 450.000 πλαστά τιμολόγια, αξία 4 δις ευρώ που σημαίνει απώλειες 800 εκ. ευρώ μόνο από ΦΠΑ.


 Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής