Στρατηγικός σχεδιασμός για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες σε παράκτιες περιοχές


Στρατηγικό σχεδιασμό για την κρουαζιέρα, τις μαρίνες και όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις παράκτιες περιοχές θα απαιτήσει άμεσα η Ευρώπη από όλες τις χώρες-μέλη.
Στόχος να προχωρήσει στην κατάρτιση κοινοτικής οδηγίας για τη βιώσιμη διαχείριση των ακτών, σύμφωνα με δηλώσεις της Επιτρόπου Αλιείας και Θαλάσσιων Υποθέσεων, Μαρίας Δαμανάκη.
Συγκεκριμένα θα ζητήσει να κατατεθεί από όλες τις χώρες ολοκληρωμένος σχεδιασμός, χάρτες και το πλάνο με την ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης των παράκτιων περιοχών, αφενός για να προστατευθεί το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αφετέρου για να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να επιλέξουν χώρα και δραστηριότητα για να επιχειρήσουν.
Δεδομένου ότι η κρουαζιέρα έχει τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία, ενώ τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% έως το 2020, θα χρειαστεί σχέδιο διαχείρισης, όλων των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στις ευρωπαϊκές ακτές οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα διάβρωσης και υποβάθμισης εξαιτίας της ρύπανσης και μεγάλο φόρτο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Με την οδηγία αναμένεται να μπει τάξη σε δραστηριότητες και υποδομές όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι μαρίνες και οι λοιπές υποδομές.
Τέλος η Μαρία Δαμανάκη προέτρεψε τις χώρες να συνεργαστούν στην κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης των παράκτιων περιοχών ώστε να διευκολύνουν τόσο τους επενδυτές όσο και την επίτευξη του στόχου της προστασίας του περιβάλλοντος.
Πηγή: skai.gr