Κράτος υπό χρεωκοπία


«Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, απευθύνοντας έκκληση σε δραματικούς τόνους για την κύρωση της συμφωνίας στην ψηφοφορία-θρίλερ της Κ.Δευτέρας. Ο Κύπριος πρόεδρος δεσμεύθηκε για κινήσεις -υπό τη μορφή της διάθεσης μετοχών και ομολόγων- με στόχο την ανακοπή πιθανής μαζικής εκροής καταθέσεων και δήλωσε ότι αναμένει διαφοροποίηση της απόφασης του Eurogroup για τους μικροκαταθέτες.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παραλάβαμε κράτος υπό χρεοκοπία» είναι τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Αναστασιάδης.
Το διάγγελμα Αναστασιάδη ήλθε με το «βλέμμα» στην ψηφοφορία-θρίλερ στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας στην κυπριακή Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας που έχει «παγώσει τους Κύπριους, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να καταδεικνύουν ότι υπερτερεί το «όχι» αν και οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και η εικόνα ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει.
Η έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία το νομοθετικό σώμα θα καλείτο να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου που αφορά την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα) ,ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή.
Ωστόσο, κατόπιν εισήγησης του Ν.Αναστασιάδη, και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της ευρωπαϊκής πλευράς για άμεση επικύρωση της συμφωνίας που συνήφθη στο δραματικό Eurogroup, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την Καθαρά Δευτέρα.
Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15 το μεσημέρι.


Πηγή: ΔΟΛ