Αυθαίρετα: με αεροφωτογραφίες η τακτοποίηση – Νέα ρύθμιση


Αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 28 Ιουλίου 2011, ημερομηνία-σταθμό των ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα, θα παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε κάθε ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.


Η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση στο προσεχές διάστημα και θα προβλέπει ότι έξι μήνες μετά την ψήφισή του οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στο ΥΠΕΚΑ και να ζητούν αεροφωτογραφίες από οποιοδήποτε σημείο στη χώρα, προκειμένου να αποδείξουν ότι το αυθαίρετο που σκοπεύουν να εντάξουν στη ρύθμιση «υπήρχε» την 28η Ιουλίου 2011.


Με τη ρύθμιση το ΥΠΕΚΑ ευελπιστεί σε αύξηση του αριθμού δηλώσεων αυθαιρέτων από πολίτες που δεν διαθέτουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες με τα οποία να πιστοποιείται ότι το παράνομο κτίσμα υπήρχε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.


Επιπλέον, στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα με τις περίπου 60.000 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί με βάση ιδιωτικά έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις, η διεκπεραίωση των οποίων «πάγωσε» τον περασμένο Απρίλιο με εντολή του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ένα μειονέκτημα: οι φωτογραφίες δεν δείχνουν αυθαιρεσίες εντός του περιγράμματος του κτιρίου ή αλλαγές χρήσης και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις.


Αναστέλλονται οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων στο Ηράκλειο


Αναστέλλονται οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε χώρο του αιγιαλού ως το τέλος της εφετινής τουριστικής περιόδου, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργου Δεικτάκη.


Οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων έγιναν την Πέμπτη και την Παρασκευή, εν μέσω έντονων αντιδράσεων, στις περιοχές Αμνισού και Μαλίων.


Πηγή: econews.gr