Η ισχύς ακόμη και στο τετράγωνο….


Κάποιοι διαμαρτύρονται: για τα χαράτσια, την υποβάθμιση της περιοχής τους, τον φασισμό που εξαπλώνεται γύρω μας. Άλλοι αναλαμβάνουν δράση: διοργανώνουν ημερίδες και γιορτές για να ακουστούν τα προβλήματα ή οι θέσεις τους έξω από τα όρια της γειτονιάς, στήνουν δίκτυα αλληλεγγύης, κοινωνικά φαρμακεία και δανειστικές βιβλιοθήκες. Σχεδόν όλοι συναντιούνται στα πάρκα και τις πλατείες της γειτονιάς τους, στήνουν αυτοσχέδια γλέντια με ή χωρίς αφορμές, προβάλλουν ταινίες, παραδίδουν δωρεάν μαθήματα χορών και ξένων γλωσσών και απασχολούν δημιουργικά τα πιτσιρίκια.


Οι σύλλογοι κατοίκων και οι ανοιχτές συνελεύσεις στις γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι φαντάζεστε, αν δεν έχετε ξανασχοληθεί με το θέμα. Για την ακρίβεια, είναι σχεδόν ένας σε κάθε γειτονιά. Κάποιοι ξεπήδησαν από τις «Πλατείες του 2011», όπως λένε αναφερόμενοι στο κίνημα των Αγανακτισμένων και την εξάπλωσή του, κάποιοι άλλοι δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα της γειτονιάς και αφού «έδεσαν» επέκτειναν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους και σε άλλα πεδία. Το αποτέλεσμα; Πολλές ωραίες δράσεις, πολύ αλληλεγγύη, πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις και πολλές πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν στην πράξη ότι η παλιά γειτονιά ζει –απλώς έχει μετενσαρκωθεί σε οργανωμένα δίκτυα πολιτών.

Εντοπίστε στην μακροσκελή λίστα που ακολουθεί  δράσεις συλλόγων ή συνελεύσεων που μπορούν να καλύψουν τα δικά σας ενδιαφέροντα και δημιουργείστε τον δικό σας σύλλογο ή τη δική σας συνέλευση σχετικά με προβλήματα της δικής σας, ή της διπλανής γειτονιάς και οργανωθείτε.


 


Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ομάδα κατοίκων της Καισαριανής που αντιστάθηκε στα σχέδια της εκκλησίας και των λοιπών αρμόδιων αρχών ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Υμηττού». Έτσι συστήνεται η δραστήρια Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής, που πέτυχε να περισώσει το πράσινο του Υμηττού, και συνεχίζει να διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής και λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Στις πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις της περιλαμβάνονται χαριστικό παζάρι κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, συλλογική κουζίνα κάθε Τρίτη, συλλογικά και χωρίς αντίτιμο μαθήματα μουσικής θεωρίας για αρχάριους κάθε Δευτέρα, προβολές ταινιών κάθε δεύτερη και τέταρτη Παρασκευή του μήνα, και μαθήματα ισπανικών κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί.

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής

Η συνέλευση ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου του 2009 “με αφορμή την καταπάτηση του κτήματος Σιστοβάρη από γνωστό εργολάβο”, όπως εξηγούν τα μέλη της. Οι συναντήσεις με τον καιρό έγιναν εβδομαδιαίες, και η συνέλευση πλέον αποτελεί σημείο συνάντησης, επικοινωνίας, συναναστροφής και αντιμετώπισης καθημερινών αναγκών και προβλημάτων των κατοίκων. Όπως χαρακτηριστικά λένε τα μέλη της συνέλευσης, «σπάμε την σύγχρονη απομόνωση του προαστίου, γνωριζόμαστε μεταξύ μας, συζητάμε τα προβλήματα μας, φτιάχνουμε ένα δίκτυο, όπου κανένας-καμία δε νοιώθει μόνη και αβοήθητη, όπου θα ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μας στηρίξουν». Στις δράσεις τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ανταλλακτικά παζάρια, προβολές ταινιών, διοργάνωση συναυλιών, και παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Λαϊκή Συνέλευση Κατοίκων των Πετραλώνων, του Κουκακίου και του Θησείου

Μία από τις παλαιότερες συνελεύσεις σε αθηναϊκή γειτονιά, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2002 με αφορμή την περίφραξη του Λόφου του Φιλοπάππου, στο πλαίσιο των ολυμπιακών αναπλάσεων. Οι κάτοικοι τριών από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας διοργανώνουν συλλογικές κουζίνες, όπου όπως εξηγούν «μαγειρεύουμε, είτε πολλοί μαζί, είτε ο καθένας σπίτι του και μετά μαζευόμαστε και τρώμε σε κάποια πλατεία, ώστε όποιος θέλει, όποια έχει ανάγκη, όποιος περνάει, να μπορεί να έρθει και αυτός να φάει. Και όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και γιατί έτσι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, συζητάμε τα προβλήματα μας». Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2011 λειτουργούν τον κοινωνικό χώρο για την υγεία κάθε Τρίτη και Τετάρτη, από τις 17.00 έως τις 20.00, στο κατειλημμένο ΠΙΚΠΑ (Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα), με σκοπό την παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ανθρώπους της γειτονιάς.


 


Εξωραϊστικός, πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος «Ο Αρδηττός»

Μπορεί το όνομά του να ξεφεύγει από την «πεπατημένη», αλλά μην μπερδεύεστε: Είναι στην πραγματικότητα ο Σύλλογος Κατοίκων του Μετς, ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους κατοίκων της Αθήνας, που διοργανώνει συνεχώς εκδηλώσεις, δράσεις και events στον όμορφο πολυχώρο του: Προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές λέσχες, συναυλίες, αφηγήσεις παραμυθιών, bazaar, εικαστικές εκθέσεις, και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου

Ξεκίνησε την δράση της τον Ιούνιο του 2011, και από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όπως το ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι που φιλοξενείται στο ΚΕΠ της Πλατείας Χαλανδρίου το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα, από τις 11.00 έως τις 14.00. Διοργανώνει και επιβλέπει, επίσης, το Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών, με νόμισμα τον… χρόνο, που βασίζεται στη γνωστή λογική «σε μαθαίνω μια ξένη γλώσσα, μου φροντίζεις τον κήπο». Οι συμμετέχοντες δηλώνουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν ή ζητούν, είτε στη συνέλευση του δικτύου (τις ίδιες ημέρες και ώρες που διοργανώνεται και το παζάρι στο ΚΕΠ) είτε στέλνοντας email στην τριμελή συντονιστική ομάδα (diktyoantallagis@gmail.com).

Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Δημητρίου

Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2008, ως κατάληψη του Δημαρχείου του Αγίου Δημητρίου, και μετουσιώθηκε σε Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση –και μάλιστα μία από τις πιο δραστήριες– λίγο καιρό αργότερα. Στις δράσεις της περιλαμβάνονται αυτοδιαχειριζόμενο ωδείο, το οποίο «απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν μουσική και λόγω οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στα ιδιωτικά ωδεία και τις μουσικές σχολές», μαθήματα αλληλεγγύης, ήτοι δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά του δημοτικού, και κοινωνικό φαρμακείο, το οποίο συλλέγει φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, και τα διαθέτει σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.


 


Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου

Ξεκίνησε την πορεία της τον Δεκέμβριο του 2008, και από τότε συνυπάρχει και συμπορεύεται με τις συνελεύσεις και τους συλλόγους κατοίκων των τριών περιοχών. Πέρα από τις παρεμβάσεις για την επανοικειοποίηση των δημοσίων χώρων και την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος που διοργανώνει τακτικά, φιλοξενεί στο Στέκι της (Κύπρου 43 το Βύρωνα) ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ομάδες φωτογραφίας, προβολές ταινιών, ανοιχτές συζητήσεις, συλλογικές κουζίνες, μαθήματα πλεξίματος, αυτό-οργανωμένο καφενείο και χαριστικό παζάρι.

Aνοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Χολαργού-Παπάγου

Μετρά σχεδόν τρία χρόνια ζωής, από τον Ιούνιο του 2011, και διοργανώνει δράσεις όπως μαθήματα ξένων γλωσσών, σχεδίου, χρήσης
Photoshop, φυσικής και μαθηματικών, αλλά και κινηματογραφικές βραδιές, προβολές ντοκιμαντέρ και ενδιαφέρουσες συζητήσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τίτλο «από το ελεύθερο λογισμικό στην ελεύθερη κοινωνία». Λειτουργεί, επίσης, δανειστική βιβλιοθήκη στο Στέκι της Ανοιχτής Συνέλευσης, Αγ. Τριάδος 14 στον Χολαργό.

Σύλλογος Κατοίκων Κεραμεικού, Γκάζι, Ρουφ “Μέγας Αλέξανδρος”

«Όταν από τα ανοιχτά παράθυρα των σπιτιών μας όλη τη νύχτα μπαίνει η μουσική του μεγαλύτερου ίσως διασκεδαστηρίου της Αθήνας, όταν βγαίνουμε βόλτα στα τραπεζοδρόμια και σκοντάφτουμε στα τραπεζοκαθίσματα, όταν πρέπει να φύγουμε από τα σπίτια μας για να δημιουργηθεί με το έτσι θέλω άλλη μια γειτονιά γκέτο στην Αθήνα, διεκδικoύμε τα αυτονόητα: διασκεδαστήριο με κανόνες, ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους. Θέλουμε τη γειτονιά μας πίσω». Έτσι μας συστήνεται ο Σύλλογος Κατοίκων Κεραμεικού, Γκαζιού και Ρουφ που από το 2009 προσπαθεί να… βρει το δίκιο του, εκθέτοντας τα προβλήματα των γειτονιών που μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε super market διασκέδασης. Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον blog τους μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις δράσεις, τις διεκδικήσεις τους, και την μέχρι τώρα πορεία τους.

Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Ελληνικού-Αργυρούπολης

«Γεννήθηκε» τον Ιούνιο του 2011, και δραστηριοποιείται κατά βάση ενάντια στα χαράτσια, με πορείες, παρεμβάσεις στη ΔΕΗ, οργάνωση της άρνησης πληρωμής, και με τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των προσπαθειών διακοπής της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, διοργανώνει αντιφασιστικές πορείες και διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης για τα δικαιώματα των πολιτών.