Σε τιμή ευκαιρίας …


Σαν… χρυσωρυχείο ακινήτων που πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας βλέπουν επενδυτές από όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου την Ελλάδα.


Eπενδυτικά κεφάλαια από πολλές χώρες του εξωτερικού προσεγγ ίζουν μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία και συμβούλους ακινήτων στην Ελλάδα και τους ζητούν ακίνητα μεγάλης αξίας. Κυρίως κτίρια που θα μπορούσαν να επενδύσουν και να κερδίσουν μελλοντικά, καθώς οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τις αποδόσεις που προσφέρουν. Με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων, κυρίως των επαγγελματικών, έχουν καταρρεύσει, οι ξένοι «χρυσωρύχοι» ζητούν να αγοράσουν τα «σκοτωμένα» ακίνητα ποντάροντας σε μελλοντική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς.


Οπως τονίζει ο Θεολόγος Μπόσδας, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Voelkers North, «τον τελευταίο καιρό εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα. Εχουν έρθει στην εταιρεία μας επενδυτές από παντού. Από ΗΠΑ, Κατάρ, Κίνα, Αυστραλία, Βρετανία, Καναδά, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία και ζητούν πληροφορίες για μικρά και μεγάλα ακίνητα. Από παραθεριστικές κατοικίες και βίλες μέχρι μεγάλα κτίρια, τουριστικά συγκροτήματα και ξενοδοχεία».


Οπως υπογραμμίζει ο κ. Μπόσδας, πρόσφατα ήρθε στην Ελλάδα γκρουπ επενδυτών από τον Καναδά, Ελληνες ομογενείς αλλά και Καναδοί που ενδιαφέρονται για πολυτελή σπίτια στα νησιά. Επίσης, επιχειρηματίες από την Ασία, με επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα, αναζητούν κατοικίες για αγορά, ενώ υπάρχουν και οι μεγάλες εταιρείες real estate που μιλάνε για επενδύσεις και ρωτούν για τις ευκαιρίες που υπάρχουν.


Η μητρική Engel & Voelkers διαθέτει γραφεία σε 36 χώρες ανά την υφήλιο, μεταξύ άλλων στη Φλόριντα, τη Νότια Αφρική, τη Μαγιόρκα, στο Πουκέτ και έχει άμεση σχέση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς χειρίζεται διάφορα projects είτε υπό μορφή ξενοδοχείων είτε υπό μορφή resort σε πολλά μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με τον κύριο Μπόσδα, σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του ελληνικού γραφείου της Engel & Voelkers, το οποίο έχει παρουσία στη χώρα μας από το 2010, προέκυψε πως οι ξένοι επενδυτές ζητούν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες είτε για μια επένδυση είτε για μια αγορά επί της επένδυσης αυτής στην Ελλάδα.


Υπάρχουν επίσης προτάσεις για distress αγορές στον τομέα του τουρισμού και των logistics, ενώ τελευταία στρέφουν το ενδιαφέρον τους για τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, εν όψει και της ανακεφαλαιοποίησης. Δηλαδή κοιτάζουν τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα ακίνητα που διαθέτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σχεδιάζουν αγορές σε χαμηλές τιμές.


«Οσο ακούνε ότι κλαίει η Ελλάδα τόσο πιστεύουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπόσδας. «Οι ερωτήσεις που κάνουν είναι αν υπάρχουν ακίνητα προς πώληση σε καλές τιμές, αν έχουν συντριβεί οι τιμές, αν υπάρχουν μεγάλα έργα υποδομής». Ωστόσο, και ο ίδιος επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράζουν οι ξένοι για την άνοδο του εθνικισμού στη χώρα μας, το κλίμα πολιτικής αστάθειας και τις κοινωνικές εντάσεις.


Διαθέτουν 30 εκατ. αλλά…
Τους τρομάζει η Χρυσή Αυγή


Στις επαφές τους με τους Ελληνες ειδικούς και στα emails με τα οποία εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, οι επενδυτές εκφράζουν σειρά από φόβους με κυριότερο την? άνοδο της Χρυσής Αυγής.


Οπως αποκαλύπτε, εταιρεία από το Χόνγκ Κονγκ έστειλε πρόσφατα ενημερωτικό σημείωμα σε μεγάλη κτηματομεσιτική εταιρεία της Ελλάδας στην οποία αναφέρει ότι ενδιαφέρεται για κτίρια αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει αρκετή σταθερότητα στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή;


Τι γίνεται με το νέο εθνικιστικό κόμμα που έχει κερδίσει έδρες στην ελληνική Βουλή; Μήπως αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν καλωσο­ρίζει τους ξένους επενδυτές;».


Ανάλογους προβληματισμούς εκφρά­ζουν και άλλες μεγάλες εταιρείες real estate του εξωτερικού οι οποίες φοβούνται να επενδύσουν στην Ελλάδα, όχι τόσο λόγω της οικονομικής αστάθειας, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που οι τιμές έχουν πέσει τόσο χαμηλά ευνοόντας τις αγορές, αλλά κυρίως λόγω της ανησυχίας για την άνοδο του εθνικισμού αλλά και των συχνών επεισοδίων, βομβιστικών επιθέσεων, ακραίων συγκρούσεων κ.λπ.


Μεγάλα ξένα μέσα ενημέρω­σης προτρέπουν τους επενδυτές να σπεύσουν στην Ελλάδα να αγοράσουν ακίνητα σε χαμηλές τιμές.


Σε πρόσφατη έρευνά της η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στη φθηνή ελληνική κτηματαγο­ρά. Το ρεπορτάζ τονίζει την παρουσία του Καταρινού εμίρη που αγοράζει νησιά και αναφέρει ότι πλούσιοι Λιβανέζοι και Ισραηλινοί έχουν αγοράσει εξοχικά στη Μύκονο. «Πρόκειται για επενδυτές με μετρητά στο χέρι», αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Επίσης, γίνεται λόγος για Τούρκους που ενδιαφέρονται για ξενοδοχεία στην Αθήνα, για Κινέζους οι οποίοι αγοράζουν σπίτια πέριξ της πρωτεύουσας επωφε­λούμενοι από τη συμπίεση των τιμών και Ρώσους ολιγάρχες που έχουν αποκτήσει πολυτελή σπίτια στην παραλιακή.


Το περιοδικό Focus σε πρόσφατο ρεπορτάζ του αναφέρεται σε Γερμανούς συνταξιούχους που θέλουν να αγοράσουν ελληνικά σπίτια. Δεν παραλείπει βέβαια να χαρακτηρίσει «ανήθικη πρόταση» τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όσους αγοράζουν σπίτια πάνω από 300.000 ευρώ, θεωρώντας την πρόσκληση για ξέπλυμα χρήματος.


«Η Ελλάδα είναι το τέλειο μέρος για τους αγοραστές, καθώς μπορεί να γίνει διαπραγμά­τευση των τιμών, ενώ «η ρευστότητα είναι βασιλιάς», σχολιάζουν οι New York Times. Επικαλείται μάλιστα τον κ. Θεολόγο Μπόσδα, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Voelkers North, ο οποίος αναφέρει ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει κατά 35%-50%.


Πηγή: imerisia.gr