Ενοχλημένοι από τους ελέγχους οι εργολάβοι


Δεν χάνουν ευκαιρία οι φορείς των εργολάβων να δείχνουν την ενόχλησή τους για τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που έγινε πριν από ένα μήνα.


Μετά τον ΣΤΕΑΤ, τον φορέα των «μεγάλων» του κλάδου, στη χθεσινή συνέλευση του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), ο πρόεδρός του Γ. Βλάχος μίλησε μεν για… «επίσκεψη» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και «αυτονόητο έλεγχο», αλλά πρόσθεσε ότι αποτέλεσε αφορμή «για νέα, συνολική επίθεση κατά του κλάδου για δήθεν σκάνδαλα και άλλες ιστορίες από τους “κακούς εργολάβους” σε βάρος του “καλού” κράτους».


Φόρμουλα για διαφάνεια


Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ κατηγόρησε το κράτος ότι αξιοποιεί το μικτό σύστημα για ενοποίηση άσχετων έργων, ενώ διατηρεί και αυξάνει τις απευθείας αναθέσεις, με τα γνωστά «σαρανταπεντάρια». Για την αντιμετώπιση των παρατυπιών πρότεινε την εφαρμογή της διαφάνειας σε όλες τις φάσεις των έργων μέσω Διαδικτύου, ώστε να ενημερώνονται και οι πολίτες. «Δεν ζητάμε την τακτοποίηση συντεχνιακής αφετηρίας ζητημάτων», τόνισε ο Γ. Βλάχος και προανήγγειλε ότι η έκθεση για το β΄εξάμηνο του 2012 δείχνει πως η κατάσταση στον κατασκευαστικό τομέα είναι δραματική.


«Από το τέλος Ιουνίου θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα δημοπράτησης των έργων», ανέφερε ο Στράτος Σιμόπουλος, γενικός γραμματέας Υποδομών, που ανακοίνωσε ότι ήδη το αρμόδιο υπουργείο αναρτά στο Διαδίκτυο όλους τους διαγωνισμούς. Δεν παρέλειψε όμως να ρίξει τα «καρφιά» του σε άλλα υπουργεία που δεν ακολουθούν την ίδια τακτική λέγοντας «δεν μπορούμε να τα υποχρεώσουμε». Για τα υπόλοιπα ζητήματα ζήτησε να υποβληθούν προτάσεις ώς τις 5 Απριλίου για να ενταχθούν ως τροπολογίες σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο.


Τη θεσμοθέτηση ανώτερου ορίου έκπτωσης στις δημοπρατήσεις έργων πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος προέβλεψε ότι η κατάσταση για τις κατασκευαστικές εταιρείες θα επιδεινωθεί, καθώς αυξάνονται αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011 οι ασφαλιστικές εισφορές. Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση να πάρει μέτρα «για να απαλλάξει τον εργοληπτικό κόσμο από τη σκανδαλολογία».


Πηγή: efsyn.gr