«Δώστε στους δήμους την ΕΥΑΘ»


Στον… μύλο της αυτοδιοίκησης και όχι σε ιδιώτες θέλουν να τρέξει το νερό της ΕΥΑΘ οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης. Τάσσονται κατά του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης-αποχέτευσης και απαιτούν από το ΤΑΙΠΕΔ να τους μεταβιβάσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρίας.


Η συνολική πρόταση για να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση της ΕΥΑΘ συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή τους από το ελληνικό Δημόσιο, τόνισαν ότι θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με την «Κίνηση Πολιτών 136», εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση με δανεισμό.


«Το νερό είναι σημαντικός αναπτυξιακός πόρος. Δεν μπορεί να ξεπουλιέται σε ιδιώτες», ξεκαθάρισαν και συμφώνησαν ν’ αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση του νερού είτε μέσω μιας διαδημοτικής επιχείρησης είτε μέσα από μια ανώνυμη εταιρεία με μετόχους τους ΟΤΑ.


Υπό αυτές τις συνθήκες, οι 14 δήμοι της Θεσσαλονίκης θα ζητήσουν από το ελληνικό Δημόσιο να τους μεταβιβάσει το 51% των μετοχών τής ΕΥΑΘ και να μην πάει σε διαγωνισμό για πώληση στις 29 Απριλίου, όπως έχει ανακοινωθεί.


Πηγή: efsyn.gr