Να επωμιστούν μέτοχοι και μεγαλοκαταθέτες, το κόστος μελλοντικών διασώσεων τραπεζών, θα προβλέπει, οδηγία που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώντας στην φινλανδική τηλεόραση, ο Ευρωπαίος ΕπίτροποςΌλι Ρεν, είπε, ότι παρότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, η ευρωπαϊκή οδηγία θα ορίζει ότι η ευθύνη θα βαρύνει επενδυτές και καταθέτες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή κατάρρευσης μιας τράπεζας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν, ανέφερε ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο που θα προσδιορίζει τη σωστή σειρά αυτών που θα επωμιστούν το κόστος, σε περιπτώσεις διάσωσης τραπεζών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην τελευταία θέση θα πρέπει να είναι οι καταθέτες ενώ οι καταθέσεις κάτω των 100.000 Ευρώ θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο.
Πάντα ασφαλή τα ποσά κάτω των 100.000 Ευρώ
Στη συνέντευξή του στην φινλανδική τηλεόραση ο Όλι Ρεν έκανε λόγο, για μία σαφή ιεραρχία.
Πρώτα την ευθύνη θα αναλαμβάνουν οι μέτοχοι, ύστερα πιθανόν οι ανασφάλιστες επενδύσεις και οι καταθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι για ενδεχόμενο κούρεμα, είναι ιερό το όριο των 100.000 Ευρώ και καταθέσεις μικρότερες από αυτό το ποσό θα είναι πάντα ασφαλείς.
Σύμφωνα με την Telegraph, ο Ολι Ρεν, αναφερόταν σε οδηγία που καταρτίζεται από την Κομισιόν, για την ασφάλεια των τραπεζών και η οποία θα ενσωματώνει, την ευθύνη του επενδυτή στο Δίκαιο των χωρών μελών.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρεν, ο Mats Persson, διευθυντής του think tank «Open Europe» λέει ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούριο.
«Ο Ρεν, δήλωσε εκ νέου ότι περιέχεται στην πρόταση της Ε.Ε. που κατατέθηκε το 2012 και η οποία προτείνει αρκετά λογικά, έναν μηχανισμό με τον οποίο, καταρχήν οι επενδυτές και σε δεύτερο λόγο οι μεγάλοι καταθέτες και όχι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο όταν μία τράπεζα καταρρεύσει».
Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε, επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από το προηγούμενο της Κύπρου, τα σχόλια του Όλι Ρεν, μπορούν ακόμα να προκαλέσουν νευρικότητα.